Aardappel gehaktschotel

door Soumia

Vandaag zet ik een stevige portie comfortfood op tafel! Een laagje gehakt, aardappelen en romige bechamelsaus, dat zorgt voor een stevig en hartig gerecht. Superlekker eten voor een herfstige avond. Mijn familie is gek op deze ovenschotel. Ik heb een flinke portie voorzien, want de kans is groot dat ze om een extra bordje vragen. Zo lekker is het! Dit gerecht kan je gemakkelijk van tevoren bereiden zodat je ’s avonds haast geen werk meer hebt. Doe er de saus wel bij vlak voor de schotel in de oven gaat. Ik garandeer je dat het een grote succes zal worden!

INGREDIËNTEN

Voor de aardappelpuree:

  • 10 aardappelen
  • 1 klontje boter
  • scheutje melk
  • zout en peper naar smaak

Voor het gehakt:

  • 500 g gehakt
  • scheutje olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 rode of groene paprika, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 100 ml tomatensaus

Voor de bechamelsaus:

  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 700ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

Aardappelpuree:

  • Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in gezouten water.
  • Giet de aardappelen af en plet ze met een scheutje melk, een klontje boter tot puree. Kruid met een beetje zout en peper.  Roer alles mooi samen en zet het even opzij.

Gehaktlaag:

  • Verhit een pan met olijfolie en voeg hierin de ui, knoflook en paprika toe. Bak deze al roerend totdat de ui en paprika glazig zijn geworden.
  • Voeg het gehakt toe en breek het met een vork in stukken. Voeg alle kruiden hieraan toe en bak alles op een middelhoog vuurtje samen.
  • Wanneer het gehakt bruiner engaar is geworden, voeg je er de tomatensaus en ketjap manis aan toe.  Roer alles mooi samen.
  • Laat het geheel op een zacht vuurtje bakken voor ongeveer 15min. Haal het vervolgens van het vuur en zet het even opzij.

Bechamelsaus:

  • Smelt de boter in een pan en roer er de bloem door met behulp van een garde. Je bent nu een roux aan het vormen. Blijf constant roeren totdat er zich een dun bloemlaagje vormt op de bodem van je pan.
  • Giet de melk beetje bij beetje toe aan de roux en roer het stevig met een garde totdat je een gladde saus verkrijgt. Het is belangrijk om constant te roeren zodat er geen klontjes meer vormen in de saus.
  • Kruid de bechamelsaus met zout,peper en nootmuskaat. Roer alles mooi samen, haal het van het vuur en zet even opzij.

Samenstellen aardappel gehaktschotel:

  • Voeg 3 eetlepels van de gehaktvulling en 3 eetlepels van de bechamelsaus aan de aardappelpuree. Meng alles mooi samen met een spatel.
  • Schep de puree in een met boter ingevette ovenschaal en strijk de puree glad met behulp van een lepel of spatel.
  • Schep er vervolgens de gehaktvulling over, gebruik een lepel om deze gelijk te verdelen over de puree.
  • Giet de bechamelsaus over het gehakt en werk het af met geraspte kaas.
  • Zet de ovenschotel onder de grillstand van je oven (op 200°) totdat er een goudbruin korstje op de bovenlaag van de schotel zich vormt.
  • Serveer met een heerlijke salade en geniet!

You may also like

2 reacties

Musaarat 16 februari 2019 - 11:10

Hoi! Welk tonatensaus gebruikje? Hebje foto? En ketjap mani zoet of zuur?

Reply
Soumia 18 februari 2019 - 13:19 Reply

Laat een reactie achter