Diner – January 25, 2023

Appel crumble cheesecake

Appel crumble cheesecake

De nieuwste versie van Apple is uit: de iEat Apple Crumble Cheesecake 14s!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze heeeerlijke apple crumble cheesecake is een sweet dream wat uitkomt. “De bodem van speculaas, de romige silky cheesecakevulling, afgedekt met gekarameliseerde appelstukjes en een crunchy apple crumble om het af te maken”. Dit klinkt toch als een boek wat je in één keer wilt uitlezen (en daarna opeten).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het klinkt misschien als mission impossible maar believe me, it’s not! Het is makkelijker gedaan dan gezegd.

Appel crumble cheesecake

5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Voor de gekarameliseerde appel:

  • 4 appels
  • 100 g bruine suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • Voor de crumble:
  • 100 g bruine suiker
  • 65 g bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 45 g havermout
  • 55 g boter gesmolten

Voor de bodem:

  • 350 g speculoos koekjes
  • 150 g ongezouten boter gesmolten
  • Voor de cheesecake:
  • 400 g roomkaas
  • 250 g mascarpone
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • Voor de karamelsaus:
  • 100 g suiker
  • 15 ml water 1 eetlepel
  • 60 ml slagroom
  • 1 eetlepel boter gezouten

Instructies
 

Voor de gekarameliseerde appel:

  • Verwarm alvast de oven voor op 180°.
  • Snijd de appels in schijven en plaats deze in een ruime kom.
  • Voeg hieraan de bruine suiker en de kaneel toe. Meng het met behulp van je handen goed samen zodat de appelschijven volledig bedekt zijn met de suiker en de kaneel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de appelschijven op. Zorg dat ze niet op elkaar gestapeld zijn maar gelijk verdeeld zijn over de bakplaat.
  • Bak de appels voor 25min op 180° en zet daarna even opzij.

Voor de crumble:

  • Plaats alle ingrediënten van de crumble in een ruime kom en meng deze samen.
  • Verkruimel het geheel met behulp van je handen.
  • Zet even opzij.

Voor de bodem van de cheesecake:

  • Plaats de speculoos koekjes in een keukenmachine en maal deze tot fijne kruimels.
  • Smelt de boter op een laag vuurtje en giet deze bij de gemalen speculoos koekjes.
  • Bekleed een bakvorm van 23cm op de bodem met bakpapier. Vet de zijkanten in met boter en bestrooi met wat bloem. Schud de resterende bloem eruit.
  • Stort het speculoossmengsel in de vorm en druk dit goed aan met een lepel tot een egale bodem. Duw de speculoosmengsel naar de zijkanten toe zodat je een verhoogde rand verkrijgt.
  • Plaats de cake in een voorverwarmde oven op 170° voor 10min.
  • Laat deze daarna afkoelen voor 5minuten.

Voor de cheesecake vulling:

  • Verwarm de oven alvast voor op 160°.
  • Schep de roomkaas en de mascarpone in een ruime kom. Zorg dat beiden op kamertemperatuur zijn zodat ze zacht zijn en gemakkelijker zijn om te mixen.
  • Voeg de suiker en de vanillesuiker hieraan toe. Mix kort samen met behulp van een handmixer.
  • Voeg vervolgens de eieren 1 voor 1 toe terwijl je aan het mixen bent met de handmixer.
  • Meng het geheel samen met een spatel zodat alle ingrediënten goed opgenomen zijn. Het beslag is wat aan de dikkere kant.
  • Neem je bakvorm erbij en wikkel de zijkanten stevig in met aluminiumfolie. Je gaat namelijk straks de cheesecake bakken in een waterbad! Het bakken van een cheesecake in een waterbad zorgt ervoor dat de cheesecake straks niet zal scheuren tijdens het bakken (door de hitte) én de cheesecake zal door de stoom ook niet uitdrogen.
  • Giet het beslag nu in de bakvorm. Verdeel het gelijk met behulp van een spatel zodat alles gelijkmatig is.
  • Plaats vervolgens de gekarameliseerde appel erop. Verdeel deze over heel de cheesecake.
  • Als laatste verdeel je de crumble erop. De crumble laag lijkt veel te zijn maar straks na het bakken merk je dat de juiste verhouding is.
  • Vul een diepe bakplaat met kokend water, ongeveer 1 à 2 centimeter hoog, en plaats de bakvorm erin. De aluminiumfolie die je zonet hebt ingewikkeld zorgt er weer voor dat er geen water in komt. Deze stap moet je zeker niet overslaan want anders krijg je straks een natte bodem. Erg onsmakelijk!
  • Zet de bakplaat voorzichtig in het midden van je oven en bak de cake gedurende 1 uur op 160°. Tijdens dit uur moet je geen enkele keer de oven openen anders daalt de temperatuur en zal de cheesecake niet gelijkmatig bakken.
  • Laat de cheesecake na het bakken afkoelen op kamertemperatuur.
  • Vervolgens plaats je de cheesecake voor minimum 4 uur in de koelkast of voor de hele nacht. Hoe langer in de koelkast, hoe beter het zal smaken!

Voor de karamelsaus:

  • Plaats de suiker in een steelpan en giet hierop het water.
  • Plaats de pan op een middelhoog vuurtje en roer totdat de suiker is opgenomen in het water en gesmolten is.
  • Stop met roeren! Laat nu de suiker koken voor 8 à 10min op een middelhoog vuurtje totdat het begin te bubbelen en stilaan een mooie amber kleur verkrijgt. Houd dit in de gaten want het kan al heel snel naar de donkere kant gaan en dus verbranden.
  • Zodra je deze kleur verkrijgt, verwijder je de pan onmiddellijk van het vuur.
  • Giet nu voorzichtig de slagroom erbij. De saus gaat beginnen te bubbelen maar blijf deze roeren totdat de slagroom goed gemengd en opgenomen is.
  • Voeg nu de boter toe en roer weer samen totdat de boter volledig gesmolten is.
  • Je karamelsaus is klaar!
  • Laat het afkoelen op kamertemperatuur voordat je het kan gebruiken. Je zult dan merken dat je karamel dikker wordt.

Voor de afwerking:

  • Verwijder de appel crumble cheesecake uit de bakvorm.
  • Plaats de karamelsaus in een spuitzak of boterhamzakje.
  • Snijd een puntje van de spuitzak met een schaar en spuit de karamelsaus over de cheesecake.
  • Serveer en geniet!

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Abonneer

De lekkerste recepten geleverd naar jouw mailbox!

Dit vind je vast ook lekker!

1 thoughts on “Appel crumble cheesecake

Laat een reactie achter

Rating recept