– Hoofdgerechten-
Aziatisch geïnspireerde pasta
Photography by sihamdaily.nl
Een Aziatische twist op comfort food: perfect voor doordeweekse avonden
Ken je dat gevoel? Je komt thuis na een drukke dag, gooit je tas in de hoek en denkt: Wat gaan we eten? Je hebt zin in iets lekkers, maar de gedachte om uren in de keuken te staan.. Nee, bedankt. Precies op dat soort avonden maak ik dit gerecht. Het is snel, makkelijk, en zit vol van die heerlijke smaken waar ik altijd blij van word. Denk aan een beetje zoet, een vleugje pit en een flinke dosis comfort.
Ik weet nog dat ik dit voor het eerst maakte. Ik was geïnspireerd door een mix van mijn favoriete gerechten: een stevige pasta, maar dan met die Aziatische twist die het nét wat spannender maakt. Het resultaat? Een gerecht dat voelt als een warme knuffel, maar met een beetje pit om je wakker te schudden. Echt, dit is zo’n maaltijd waarbij je telkens denkt: Waarom maak ik dit niet vaker?
Dit is ook een van die gerechten die je makkelijk kunt aanpassen aan wat je in huis hebt. Geen rode paprika? Gebruik broccoli, sperziebonen of een handvol spinazie. Vegetarisch? Ruil het gehakt in voor tofu of laat het helemaal weg. Het geheim zit ‘m in de balans van smaken: zout, zoet, en een tikje pittig.
Wat ik zo leuk vind aan de ingrediënten is hoe ze elkaar aanvullen en versterken. Het zijn de klassieke Aziatische smaken, maar ze voelen tegelijk zo vertrouwd aan. Ze tillen dit gerecht naar een hoger niveau zonder dat het ingewikkeld wordt. En dat is precies waar ik van hou in de keuken: simpele ingrediënten, groots resultaat.
Dus ja, dit is pasta, maar niet zoals je het gewend bent. Het is een kruising tussen comfortfood en een smaakavontuur, en ik weet zeker dat je na één hap begrijpt waarom deze Aziatische twist zo bijzonder is.
Aziatisch geïnspireerde pasta
Ingrediënten
- Scheutje zonnebloemolie
- 300 g pasta krulpasta
- 150 g rundsgehakt
- 2 theelepels sojasaus
- 1 ui fijngehakt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode paprika fijngehakt
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 70 g diepvrieserwten
- ½ tl sesamolie
- 1 bosje lente-ui in ringetjes (voor garnering)
- Zout en zwarte peper naar smaak
Instructies
- Verhit de zonnebloemolie in een grote pan of wok op hoog vuur.
- Voeg als de olie heet is de ui, de paprika, en het gehaktmengsel toe. Bak 3-4 minuten tot het gehakt gaar is.
- Voeg daarna de knoflook toe en bak nog voor ongeveer een halve minuut.
- Breng ondertussen een pan met water aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe. Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Bewaar ongeveer 80ml pastawater en giet de rest af.
- Doe de gekookte pasta, tomatenpuree, de sesamolie, oestersaus, zoete chilisaus, de ketjap manis, diepvrieserwten, en het bewaarde pastawater in de pan. Breng eventueel nog op smaak met zout en zwarte peper. Roer alles goed door op hoog vuur totdat het pastawater is opgenomen en alles goed gemengd is.
- Serveer de pasta en werk af met de lente-ui.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!