INGREDIËNTEN
Voor de cheesecake:
- 500g roomkaas
- 180g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel maizena
- 3 eieren
- 250g Griekse yoghurt of volle yoghurt
- 1 pak filodeeg
Voor de suikersiroop:
- 150g suiker
- 250ml water
- 180ml honing
- 1 theelepel oranjebloesemwater (optioneel)
Voor de nootjes:
- 100g ongezouten pistaches, grofgehakt
- 70g walnoten of amandelen, grofgehakt
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
Voor het samenstellen:
- 150g gesmolten boter
- extra grof gehakte pistachenoten en/of amandelen/walnoten
- Rozenblaadjes (optioneel)
BEREIDINGSWIJZE
Voor de cheesecake vulling:
- In een grote kom plaats je de roomkaas, suiker, vanillesuiker en de maizena. Mix deze samen met een handmixer totdat het beslag mooi romig wordt. Meng alles daarna met een spatel zodat alle ingrediënten zijn opgenomen.
- Voeg de eieren één voor één toe en mix deze in het beslag.
- Voeg daarna de yoghurt toe en meng alles samen. Doe dit met een spatel zodat het beslag mooi luchtig blijft.
- Dek de kom af met plastiek folie en zet even opzij in de koeling.
Voor de suikersiroop:
- Plaats de suiker, water, honing en oranjebloesemwater in een kleine pan. Roer het kort samen en laat het op een laag vuurtje voor 20min ongeveer indikken.
Voor de nootjesvulling:
- Hak de nootjes grof en plaats deze in een ruime kom.
- Voeg de kaneel hieraan toe en meng het mooi samen.
- Giet de helft van de suikersiroop erbij en meng alles goed samen totdat de nootjes bedekt zijn met de siroop.
- De andere helft van de suikersiroop zet je even opzij.
Het samenstellen van de baklava cheesecake:
- Plaats bakpapier op de bodem van je bakvorm van 24cm. Vet de zijkanten van de bakvorm in met boter.
- Verwijder de filodeeg van de verpakking. Dek de filodeeg vellen af met een vochtige theedoek zodat ze zeker niet zullen uitdrogen.
- Neem 1 vel en plaats deze op je werkblad. Ga voorzichtig om met filodeeg vellen omdat ze heel snel kunnen scheuren. In dit recept is het niet zo erg als het een beetje zou scheuren, aangezien we straks meer filo vellen erboven op zullen plaatsen.
- Smeer gesmolten boter over de gehele oppervlakte van de vel. Zorg dat je het niet teveel insmeert zodat je het straks gemakkelijk kan optillen van je werkplek.
- Plaats de vel daarna in de bakvorm, zorg dat de uiteinde van de vel uit de bakvorm steekt (zie stappenfoto).
- Herhaal deze stap nu 8 keer want we gaan voor deze cheesecake 8 filodeeg vellen gebruiken. Zorg dat de hele bodem bedekt is met de vellen.
- Bij het plaatsen van elk vel in de bakvorm, check je of de zijkanten goed ingevet zijn met de boter. Als dit niet zo is, dan kunnen de vellen uitdrogen en zo ook afbreken.
- Als het goed is, heb je nu 8 vellen verspreid op elkaar in je bakvorm. Dit zijn de lagen die je in baklava terug zal vinden.
- Giet nu de helft van de cheesecake vulling in de bakvorm.
- Verspreid nu de nootjesvulling over de hele oppervlakte.
- Giet daarna de resterende cheesecake vulling erboven.
- Vouw nu de zijkanten van de filodeeg vellen naar binnen toe. Zorg dat je de vellen naar binnen drukt zodat ze de ronde vorm aannemen van de bakvorm.
- Smeer de bovenkant nu in met gesmolten boter.
- Plaats het nu in een voorverwarmde oven van 180° voor 1uur. De bovenkant dient mooi goudbruin te zijn. Om het proces te versnellen kan je het de laatste 10min op 200° bakken.
- Wanneer de cheesecake bijna klaar is, kan je alvast de suikersiroop terug opwarmen.
- Nadat je de cheesecake uit de oven verwijderd, giet je de suikersiroop onmiddellijk over de bovenkant van de cheesecake. Je haalt de cake nog NIET uit de bakvorm.
- Strooi er nog een beetje grofgehakte pistache/amandelen/walnoten erover heen en laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur.
- Vervolgens kan je de cheesecake voorzichtig verwijderen uit de bakvorm.
- Plaats het daarna minimum voor 30min in de koeling.
- Werk het af met rozenblaadjes en serveer!
- Tip: de volgende dag smaakt de cheesecake nog beter!
- Geniet!
20 reacties
Hey Sou! Ik had een klein vraagje: draai je de cheesecake om? Want wanneer je er een stukje uit snijdt heb je onderaan de nootjes en bovenaan de cheesecake, maar bij het bereiden begin je met cheesecake en doe je de nootjes in het midden. Hoe krijg je dan dat effect van 2 lagen? Ik ben suuuuper excited om het te maken!
Hi Sarah,
De nootjes zakken een beetje naar beneden tijdens het bakken waardoor je dus die laagvorm krijgt.
Aaahw ik ben benieuwd naar jouw mooie creatie!
Liefs, Sou
Hi Sou! Heb halfvolle yoghurt thuis, kan ik die ook gebruiken?
Gr
Hi Sabrin,
Halfvolle is ook goed!
Liefs,
Sou
Hi Sou! Ik heb halfvolle yoghurt thuis, kan ik die ook gebruiken?
Gr
Hi Sabrin,
Yes die kan je ook gebruiken!
Liefs,
Sou
Salam
Mag boter vervangen worden door olie. Voor de bladerdeeg vellen?
Wa alaykoum salam,
Ik raad aan om plantaardige boter te gebruiken, dit past het beste vind ik persoonlijk..
Liefs,
Soumia
Salaam Alaikoem, kan de cheesecake vulling een avond van te voren gemaakt worden om het de volgende dag af te maken? X
Hi Haatje,
Dat kan zeker! Dek het gewoon goed af met plastiek folie en dan komt het goed.
Hi! Mag ik weten waar jij deze rozenblaadjes hebt gekocht? Ik heb veel gezocht op internet en ik kom alleen groothandels tegen. Alvast bedankt voor je reactie Sou!
Hii Seher,
Ik heb deze gevonden bij de Turkse en Marokkaanse winkeltjes. Ik weet alleen niet of ze bij iedereen beschikbaar zijn.
Liefs,
Soumia
Hoi hoi,
Welke filodeeg heb je gebruikt?
Vriendelijke groet,
Sena
Hoi hoi,
Welke filodeeg heb je gebruikt?
Vriendelijke groet,
Sena
Hi soumia,
Ik wil deze vandaag maken om zondag te kunnen eten. Zal die wel goed blijven tot zondag?
Hii Ebru,
Dit kan zeker!😍😍
Ik heb alles in huis behalve maizena😢. Is dat te vervangen of beter een andere keer?
Hi Hadjer,
Sorry voor de late reactie! Je kan de maizena zeker weglaten als je wilt, de saus zal alsnog indikken, alleen duurt het wat langer🥰
Hi Soumia,
Mag ik vragen welke roomkaas je gebruikt? Gewoon basic of echt mon chou enzo?
Hi Sharon,
Ik gebruik de gewone roomkaas (van de lidl)..
Liefs,
Soumia