Baklava rolletjes op Marokkaanse wijze

door Soumia

Ken je het gevoel wanneer je zojuist een nieuw favoriete koekje hebt ontdekt? Dat is een heel speciaal gevoel en het gebeurt niet elke dag. Zo voelde ik de eerste keer wanneer ik deze baklava rolletjes proefde. Het gaf me het gevoel dat ik rond zweefde (er zitten geen verdovingsmiddelen in de ingrediënten, no worries!)

Een paar dagen geleden stond ik op het punt om de typische Turkse baklava rolletjes te maken en ik besloot het recept een beetje te Marokkaniseren (zie keukenvansou woordenboek). Mixed koppels bestaan ook in gerechten! Ik wist dat het resultaat niet slecht kon smaken, omdat noten en honing geen slechte combinatie kan zijn!

Het resultaat smaakt geweldig, denk aan een baklava en een amandelbriwat een baby zouden krijgen, zou dit resulteren in deze heerlijke baklava op Marokkaanse wijze.

Ze smaken lekker, ruiken heerlijk, prachtig bedekt met honing, knapperig aan de buitenkant en smelten letterlijk in je mond! Een feest voor al je zintuigen!

INGREDIËNTEN

  • 250g pindanoten
  • 250g amandelen
  • 100g geroosterde sesamzaadjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 150g poedersuiker
  • snufje Arabische gom (optioneel)
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • 3 eetlepels oranjebloesemwater
  • 1 pak filodeeg
  • extra gesmolten boter
  • 5 eetlepels honing
  • handjevol geroosterde amandelschaafsel

BEREIDINGSWIJZE

Voor de vulling:

  • Plaats de pindanoten en amandelen in een bakplaat. Giet hierover de zonnebloemolie en smeer de nootjes goed in met de olie.
  • Plaats deze vervolgens in de oven om te roosteren voor ongeveer 15min op 200° of totdat deze een beetje goudbruin (geroosterd) zijn geworden. Hou het zeker in de gaten en roer het af en toe.
  • Haal ze uit de oven en plaats ze in een kom om af te koelen.
  • Hak vervolgens de amandelen, pindanoten en sesamzaadjes fijn in een keukenmachine of hakmolen.
  • Plaats ze in één kom en meng alles goed samen.
  • Voeg vervolgens de suiker, arabische gom (optioneel), de kaneel, gesmolten boter en oranjebloesemwater hieraan toe. Meng alles mooi samen.

Voor de rolletjes:

  • Verwarm alvast de oven voor op 200° en vet een grote ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie.
  • Neem 2 vellen filodeeg en plaats deze op je werkplek. Smeer het filodeeg lichtjes in met de gesmolten boter
  • Schep een beetje van het notenmengsel aan het begin van de filodeeg (zie foto’s).
  • Vouw de filodeeg er iets overheen en rol hem daarna op. Zorg dat je ze strak en voorzichtig oprolt.
  • Plaats de lange rol in de ovenschaal en smeer deze in met gesmolten boter.
  • Doe dit voor de rest van de filodeeg totdat je notenmengsel opgeraakt.
  • Snijd vervolgens de rollen in gelijke stukken (zie foto’s). Zorg dat je een lange en scherpe mes gebruikt hiervoor!
  • Plaats de baklava rollen in de oven en bak deze voor ongeveer 25min of totdat de rolletjes mooi goudbruin en krokant worden.
  • Wanneer de baklava rollen gebakken zijn, giet je er onmiddellijk de honing over. Verspreid het zo goed mogelijk over de hele rolletjes.
  • Strooi er vervolgens de geroosterde amandelschaafsel overheen.
  • Plaats vervolgens de rolletjes terug in de oven voor ongeveer 10min. De oven dient nu UITGESCHAKELD te zijn. De resterende warmte van de oven zorgt ervoor dat de honing goed kan intrekken.
  • Serveer het met een glaasje thee en geniet!

HANDIGE TIPS

  • Traditioneel worden de rolletjes gemaakt met suikersiroop in plaats van honing. Heb je liever suikersiroop dan kan je dit als volgt maken: verwarm  een scheutje water in een pannetje en los hier 2 eetlepels suiker hierin op. Besprenkel of bestrijk de baklava rolletjes met de suikersiroop.
  • Je kan de pindanoten en amandelen vervangen door een noten naar keuze bijvoorbeeld pistache, walnoten etc.
  • Mocht je geen grote ovenschaal hebben, kan je de lange rollen snijden door 2 en vervolgens in je ovenschaal plaatsen. Daarna snijd je ze verder in kleinere rollen.
  • Je kan de rolletjes afwerken met noten naar keuze in plaats van amandelschaafsel.
  • Heb je geen oranjebloesemwater in huis? Vervang deze dan door water.

 

 

You may also like

3 reacties

Nina 5 mei 2019 - 13:34

Selaam
Dankuuu vr het lekkere recept
Vraagje.. net gemaakt ma bij mij zijn ze hard…??😔😔 wa doe ik verkeerd..?? Of moeten ze wat harder zijn?

Reply
Soumia 5 mei 2019 - 18:22

Wa alaykoum salaam,

Jaa ze dienen wat krokant te zijn.. Je kan ze een beetje vergelijken met de textuur van een loempia. Als ze te hard zijn, dan kan je een beetje honing opwarmen zodat deze vloeibaarder wordt. Giet deze dan over de rolletjes en laat het even inweken. Als het goed is, zijn ze dan wat zachter.

Reply
Elmi 8 juni 2019 - 07:11

Hoi hoi,
Wat ben ik blij met al jouw heerlijke recepten! Kan ik deze een dag van te voren maken? Zo ja, hoe bewaar ik ze het beste?
Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter