0

Winkelwagen

– Ontbijt/Lunch-

Basisrecept pannenkoeken

Er gaat niets boven het maken van een stapel verse, goudbruine pannenkoeken! Dit basisrecept is alles wat je nodig hebt om zelf die heerlijke, dunne Franse pannenkoekjes op tafel te toveren. Het beslag is in een paar minuten klaar met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Even mixen, een rustmomentje (als je tijd hebt), en je bent klaar om te bakken! Het resultaat? Lichte, zachte pannenkoeken die je kunt vullen of beleggen met alles wat je lekker vindt. Van fruit en chocoladepasta tot kaas. Ben je een chocolade liefhebber? Probeer dan ook mijn heerlijke Nutella pannenkoeken.

Tips voor de perfecte pannenkoeken:

  • Laat het beslag rusten: door het beslag 10-15 minuten te laten staan, wordt het eindresultaat nog luchtiger en soepeler.
  • Gebruik een goede pan: Een dunne anti-aanbakpan of een pannenkoekenpan is ideaal om te zorgen dat je pannenkoeken niet vastplakken en mooi gelijkmatig bakken.
  • Verhit de pan goed: Een hete pan zorgt ervoor dat je pannenkoeken direct beginnen te bakken en niet aan de bodem blijven plakken. Zorg voor een dunne anti-aanbakpan of pannenkoekenpan en wacht tot deze goed heet is voordat je begint.
  • Niet te dik schenken: Schep een kleine hoeveelheid beslag in de pan en kantel direct, zodat het beslag zich mooi dun verspreidt. Dit zorgt voor die flinterdunne, delicate textuur.

    Zet je favoriete vullingen klaar en geniet van het bakken, en natuurlijk van elke hap!

Pannenkoeken

Deze dunne pannenkoekjes zijn een echte klassieker uit de Franse keuken. Of je ze nu vult met zoet fruit en slagroom, of liever een hartige twist geeft met kaas en kruiden, pannenkoeken zijn altijd een feestje.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 3

Ingredients
  

  • 250 g bloem
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 500 ml melk
  • 1 volle eetlepel gesmolten boter afgekoeld
  • 50 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout

Instructions
 

  • Zeef de bloem in een kom en voeg hier de suiker, de vanillesuiker en zout aan toe. Zet even opzij.
  • Breek de eieren en klop ze los in een kom.
  • Giet hierbij de melk en de gesmolten boter toe. Klop alles weer samen met een garde.
  • Schenk het eiermengsel bij het bloemmengsel en roer het geheel met de garde tot een egaal beslag zonder klontjes. Tip: gebruik een staafmixer om het beslag extra glad te maken, een minuutje mixen is voldoende. Laat het beslag, als je tijd hebt, 10 minuten rusten voor een nog luchtiger resultaat.
  • Verhit vervolgens een koekenpan op een middelhoog vuurtje en besmeer de pan met een beetje boter.
  • Gebruik een soeplepel om het beslag in de pan te schenken. Beweeg de pan in een ronde beweging zodat het beslag gelijkmatig over de bodem van de pan wordt verdeeld.
  • Als de pannenkoek los komt en de randjes beetje gebakken zijn, is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Dit duurt ongeveer 1 minuut.
  • Draai de pannenkoek om met behulp van een spatel. Bak dan de andere kant van de pannenkoek totdat deze mooi gebakken is.
  • Werk zo het hele beslag af.
  • Serveer met fruit of smeer ze lekker in met chocolade. Ook lekker als je poedersuiker erop strooit!
Waarom worden mijn pannenkoeken niet luchtig?

Dit kan komen door te veel mixen van het beslag, oud bakpoeder, of een te lage baktemperatuur. Meng het beslag kort en laat het even rusten voor extra luchtigheid.

Hoe krijg ik mijn pannenkoeken gelijkmatig bruin?

Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je begint, gebruik voldoende boter of olie, en bak op middelhoog vuur voor een gelijkmatige kleur.

Kan ik pannenkoekenbeslag van tevoren maken?

Ja, maar laat het niet langer dan 24 uur in de koelkast staan. Roer het beslag even door voordat je gaat bakken.

Wat is het geheim voor extra luchtige pannenkoeken?

Gebruik karnemelk in plaats van gewone melk, voeg een snufje baking soda toe, of klop het eiwit apart stijf en spatel het door het beslag.

Hoe voorkom ik dat mijn pannenkoeken aan de pan blijven plakken?

Gebruik een goede anti-aanbakpan, weinig boter of olie, en bak op de juiste temperatuur (niet te heet, anders brandt het aan).

Kan ik pannenkoeken invriezen?

Ja! Laat ze afkoelen, stapel ze met bakpapier ertussen en bewaar tot 3 maanden in de vriezer. Opwarmen kan in de magnetron of pan.

Wat is het beste pannenkoekenmeel?

Gewone tarwebloem werkt prima, maar voor luchtigere pannenkoeken kun je patentbloem, boekweitmeel of speltbloem gebruiken.

Hoe maak ik gezonde(re) pannenkoeken?

Gebruik havermout of volkorenmeel, vervang melk door plantaardige melk, en gebruik banaan of appelmoes in plaats van suiker.

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

2 gedachten over “Basisrecept pannenkoeken

    1. Wat superleuk om te horen! 😍 Karamel en appeltjes zijn natuurlijk een gouden combinatie, vooral met crêpes! Zo blij dat je ervan genoten hebt! Dankjewel voor het delen, krijg er meteen zin in om het zelf ook zo te proberen! 🍏

Laat een antwoord achter

Rating recept