Bloemkool aardappel ovenschotel

door Soumia

Woowww dit recept is echt buitenaards lekker! 😍👽 @nasa heeft mij een bericht gestuurd nadat ze deze aardappel met bloemkool ovenschotel voorbij zagen komen🛸😋🤭⠀

Elk laag van deze schotel draagt bij aan een heerlijke opeenstapeling van genot🥰😋. De bechamelsaus als het culinair cement van de schotel maakt elke hap suuuper creamyyy🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Suuuper easy om te maken & smullen 100% gegarandeerd!😍😋


INGREDIËNTEN

  • 2 pakjes voorgekookte aardappelschijfjes (800g totaal)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • halve theelepel chilipoeder (als je van pittig houdt)
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • zout en peper naar smaak
  • 1 zakje geraspte kaas

Voor de bechamelsaus:

  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 700ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

Voor de groentevulling:

  • Verhit een ruime pan met olijfolie en voeg hierin de ui, paprika en knoflook toe.
  • Voeg vervolgens alle kruiden toe en meng alles mooi samen. Bak alles goed samen totdat de ui en paprika zacht en glazig worden.
  • Ondertussen kook je de bloemkool roosjes in een aparte pan bijna gaar.
  • Wanneer de bloemkool bijna gaar is, giet je ze af en voeg je het toe aan de ui en paprika.
  • Meng alles goed samen en breng het op smaak met zout en peper.
  • Zet even opzij.

Bechamelsaus:

  • Smelt de boter in een pan en roer er de bloem door met behulp van een garde. Je bent nu een roux aan het vormen. Blijf constant roeren totdat er zich een dun bloemlaagje vormt op de bodem van je pan.
  • Giet de melk beetje bij beetje toe aan de roux en roer het stevig met een garde totdat je een gladde saus verkrijgt. Het is belangrijk om constant te roeren zodat er geen klontjes meer vormen in de saus.
  • Kruid de bechamelsaus met zout,peper en nootmuskaat. Roer alles mooi samen, haal het van het vuur en zet even opzij.

Samenstellen van de schotel:

  • Vet een ruime ovenschaal in met een beetje boter.
  • Begin eerst met een laagje van de voorgekookte aardappelschijfjes. Plaats deze mooi langs elkaar totdat de bodem van de schaal bedekt is met de aardappelschijfjes.
  • Verdeel daarna de gehele groentevulling over de aardappelschijfjes. Verspreid ze met behulp van een spatel of lepel gelijk.
  • Giet vervolgens de helft van de béchamelsaus over de groenten en de aardappelschijfjes.
  • Plaats weeral een laagje van de aardappelschijfjes erboven. Verdeel deze weer mooi totdat de groenten bedekt zijn met de aardappelschijfjes.
  • Giet daarna de resterende béchamelsaus over het geheel. Zorg dat de aardappelschijfjes helemaal bedekt zijn met de saus.
  • Verdeel als laatste de geraspte kaas over heel de aardappelen. Strooi nog een beetje gedroogde basilicum over de kaas en dek de schotel af met aluminiumfolie.
  • Plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 200° voor ongeveer 35 à 40min of totdat de aardappelschijfjes gaar zijn.
  • Na 20min baktijd haal je de aluminiumfolie eraf en voeg je nog extra geraspte kaas toe.
  • Laat het voor de laatste 15min bakken op de grillstand zodat de bovenkant mooi goudbruin wordt.
  • Serveer het met een frisse salade en geniet!

HANDIGE TIPS:

  • Voeg blokjes kipfilet toe aan het recept en bak deze samen met de groenten. Ook erg yummy!
  • Voeg extra groenten toe zoals wortel, courgette etc.
  • Je kan ook niet-voorgekookte aardappelen gebruiken, houd rekening dat de baktijd wat langer zal zijn.
  • Je kan ook aardappelpuree gebruiken i.p.v. aardappelschijfjes.
  • Heb je liever geen geraspte kaas? Laat deze stap dan weg, ook lekker zonder!
4 reacties
12

You may also like

4 reacties

Nora 22 februari 2020 - 15:55

Asalaam Sjouke 😁,
Vraagje(s): wat voor (geraspte)kaas gebruik je voor de bloemkool ovenschotel, ik heb nog zowel spaghetti- als gratinkaas in de koeling. …???
En je schreef dat er ook event. kippenblokjes aan toegevoegd kunnen worden: bedoel je rauw of eerst bakken zoja hoelang.
Noortje

Reply
Soumia 1 maart 2020 - 20:22

Wa alaykoum salam,

Je kan geraspte kaas voor gratin gebruiken, staat meestal op de verpakking..

Je dient de kippenblokjes eerst te bakken voor 10min ongeveeer.

Liefs,

Sou

Reply
Jenn 19 maart 2020 - 12:27

Vraagje , als ik niet voorgekookte aardappelen gebruik kan ik ze dan beste even kort voorkoken?

Reply
Soumia 20 maart 2020 - 11:02

Hi Jenn,

Je kan ze inderdaad beter kort voorkoken, anders gaan ze te lang in de oven moeten bakken.

Liefs,

Sou

Reply

Laat een reactie achter