– (Borrel) hapjes-
Bruschetta met tomaten

Bruschetta met tomaten is een absolute klassieker als het gaat om snelle, smaakvolle hapjes. Dit Italiaanse gerecht is ideaal als aperitief, lunch of borrelhapje. Dit eenvoudige, maar verrukkelijke Italiaanse gerecht is ideaal als aperitief, lunch of borrelhapje. Met een knapperig stuk brood en een frisse, aromatische topping is het een gerecht dat nooit teleurstelt. Bovendien brengt het meteen dat zomerse, mediterrane gevoel op je bord.
Bruschetta met tomaten
Wat maakt bruschetta zo onweerstaanbaar? Het begint met een goede basis: knapperig geroosterd brood, ingewreven met een teentje knoflook voor extra diepgang in de smaak. Daar bovenop komt een heerlijke combinatie van sappige, rijpe tomaten, verse basilicum en een scheutje extra vierge olijfolie. Een snufje zeezout en een beetje balsamico-azijn tillen de smaak naar een hoger niveau. Simpel, maar oh zo goed!
Dit gerecht is niet alleen snel klaar, maar ook eindeloos te variëren. Voeg bijvoorbeeld mozzarella toe voor een romige touch of een beetje chili voor extra pit. Liever een luxere variant? Probeer eens een topping van burrata, prosciutto of gemarineerde artisjokken.
DIY? Zo klaar!
Het mooie aan bruschetta is dat je er weinig voor nodig hebt, maar het resultaat altijd feestelijk oogt. Perfect voor een zomerse middag in de tuin, als licht voorgerecht of om indruk te maken op onverwachte gasten. Wil jij ook genieten van deze Italiaanse klassieker? Duik de keuken in en ontdek hoe snel en makkelijk je zelf de perfecte bruschetta maakt!

Bruschetta met tomaten
Ingredients
- 1 stokbrood of ander stevig brood, zoals ciabatta
- 4 rijpe tomaten geschild en in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn optioneel, voor extra smaak
- Een handjevol verse basilicum gescheurd of fijngehakt
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Geraspte Parmezaanse kaas optioneel, voor extra smaak
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200°C (of gebruik een grillpan). Snijd het stokbrood in 1 à 2 cm dikke plakjes. Leg de plakjes op een bakplaat en besprenkel ze aan beiden kanten met een beetje olijfolie. Zet ze 5-7 minuten in de oven of grill ze tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Plaats ondertussen de tomaten in een kom en voeg de fijngehakte knoflook, olijfolie, balsamicoazijn (optioneel), verse basilicum, zout en zwarte peper toe. Meng alles goed door elkaar.
- Haal vervolgens de broodplakjes uit de oven en laat ze kort afkoelen. Schep het tomatenmengsel op de warme broodjes.
- Werk de de bruschetta af met wat geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak.
- Serveer de bruschetta direct, terwijl het brood nog lekker krokant is. Ze zijn heerlijk als aperitief of bij een Italiaanse maaltijd!
- Eet smakelijk!
Het woord ‘bruschetta’ wordt uitgesproken als ‘broes-kèt-ta’, met een harde ‘k’ klank.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!