Chebakia

door Soumia

Chebakia recept

Chebakia, ook wel mkharka genoemd, is één van de heerlijkste koekjes van de Marokkaanse keuken. Het is een taai, maar knapperig, sesam-, honing- heerlijk geurende koekje. Het heeft zoveel verscheidene smaken, je moet het echt proberen om te begrijpen hoe geweldig het smaakt!

Chebakia wordt gewoonlijk bereid in Marokko tijdens de maand Ramadan en wordt meestal geserveerd naast een heerlijke kom harira om het vasten te verbreken.

Marokkaanse vrouwen hebben de neiging om vóór de ramadan samen te komen om serieus enorme partijen chebakia te maken die de hele maand meegaan (eigenlijk is dat de reden waarom ze zo lang duren, als je dat doet zal de hoeveelheid daaronder niet meer dan 2 uur duren). Ze beginnen meestal ‘s morgens en eindigen pas laat in de avond. Nou, dat is hoe mijn moeder en mijn tantes het ook deden.

Dit alles, om je te vertellen dat het één van die dingen is die je echt leuk vindt om te doen met een goed gezelschap en Marokkaanse muziek op de achtergrond.

Chebakia

Een korte nota over de vorm van het koekje. Traditioneel is chebakia opgevouwen in de vorm van een roos, maar ik hou van een beetje uitdaging dus speel ik graag met verschillende vormen.  Hieronder zul je ontdekken hoe je het doet in de vorm van een roos, maar wees alsjeblieft vrij om creatief te zijn en andere manieren te vinden om het vorm te geven. Zolang het gevouwen is, zal het deeg niet breken tijdens het bakproces en het zal net zo lekker zijn. Dat gezegd hebbende, hoewel de roosvorm een beetje technisch is,  is het gemakkelijk en snel te maken zodra je het onder de knie hebt.

Geniet ervan!

VIDEO (2MIN):

Ps: in de video gebruik ik “rozenwater” maar dit is een foutje, het moet “oranjebloesemwater zijn”.

INGREDIËNTEN

Voor het deeg

  • 1kg bloem
  • 190g gegrilde sesamzaadjes
  • 60g amandelpoeder
  • 2 eetlepels anijspoeder
  • 100ml gesmolten boter
  • 100ml olijfolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 100ml oranjebloesemwater
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 eetlepel droge gist
  • 1 theelepel saffraanpoeder (voor de kleur)
  • snufje zout
  • 1 zakje bakpoeder
  • 500ml lauw warme water (ongeveer)

Voor frituren en indompelen chebakia

  • 2l olie
  • 1kg honing
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater
  • 250g sesamzaadjes, voor te decoreren

BEREIDINGSWIJZE

Chebakia deeg

  • In een grote kom plaats je alle ingrediënten, behalve de bloem en bakpoeder,over. Meng alles samen met een spatel.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Voeg het bakpoeder toe en meng alles voorzichtig met je handen totdat je een kruimeling deeg verkrijgt.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje water toe en kneed alles mooi samen. Als je deeg te plakkerig is voeg je een beetje bloem toe en als dat niet zo is, voeg je een paar eetlepels water toe tot je een zachte deegconsistentie hebt bereikt.
  • Strooi een beetje bloem op je werkplek en gebruik je handen om het deeg 8 minuten te kneden tot een glad en elastisch deeg. Je kan ook een keukenmachine gebruiken hiervoor.
  • Verdeel het geknede deeg in 5 gelijke delen en bedek het met plastiek folie. Plaats het vervolgens voor 15 minuten in de koeling voor te rusten.
  • Strooi lichtjes bloem op je werkplek en rol een portie deeg uit tot een dikte van 5 mm ongeveer.
  • Gebruik een geribbeld deegwiel en snijd ongeveer 7 cm x 5 cm rechthoeken uit. Voeg vervolgens vier gelijk verdeelde spleten aan elke rechthoek toe.

Nu is het tijd om het deeg te vouwen! Dit is naar mijn mening de moeilijkste stap, omdat je het deeg kunt beschadigen als je de vouwtechniek niet goed aanpakt. Ik heb altijd tijd nodig om te onthouden hoe het moet! Traditioneel wordt de chebakia gevouwen in de vorm van een bloem, een roos om precies te zijn. Maar je weet dat ik een beetje een rebel ben en graag met dingen speel. Hieronder zul je ontdekken hoe je het doet in de vorm van een roos, maar wees alsjeblieft vrij om creatief te zijn en andere manieren te vinden om het te doen! Zolang het wordt gevouwen en geknepen op de hoeken, zal het deeg niet breken tijdens het bakproces en het zal net zo lekker zijn als in de roosvorm.

Om de chebakia in een roosvorm te vouwen

  • Kies een rechthoek van deeg, houd deze met één hand vast en rijg je  wijsvinger van de andere hand door de afwisselende spleetjes.
  • Knijp de hoeken van de rechthoek dicht bij de punt van je wijsvinger samen. Trek voorzichtig je vinger uit de spleten en duw tegelijkertijd de afgeknipte hoeken door het midden binnenstebuiten.
  • Maak tenslotte het deeg open en vorm een roos.
  • Plaats de chebakia op een schaal en dek af met een droge theedoek.

Druk de resten van het deeg samen en herhaal totdat al het deeg is gebruikt.

Voor visuele ondersteuning, kan je mijn video bovenaan bekijken. 

Frituren en indompelen van de chebakia

  • Als je klaar bent om te frituren, verwarm dan 4 cm frituurolie in een diepe pan op middelhoog vuur tot het 180° bereikt. Vergeet niet om de hitte tot te verlagen zodra deze de juiste temperatuur heeft bereikt. Je kan het ook testen door een stukje deeg te frituren. Als er belletjes rondom het deeg vormen, dan is je olie klaar voor gebruik!
  • Verwarm ondertussen de honing met de oranjebloesemwater in een grote koekenpan. Vermijd verbranding van de honing door de hitte te beheersen (begin op middelhoog en verminder het vuur als de honing schuimig wordt).
  • Plaats de chebakia voorzichtig in de braadpan en bak ze in porties tot ze gaar en goudbruin zijn, ongeveer 5 minuten, draai ze indien nodig om.
  • Zodra de chebakia’s gebakken zijn, gebruikt je een lepel met gleuven om ze onmiddellijk over te brengen naar de pruttelende honing en de gebakjes gedurende 6 minuten te laten weken in de honing tot ze goudbruin zijn.
  • Gebruik een lepel met sleuven om de chebakias voorzichtig over te brengen naar een vergiet, bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en laat afkoelen voordat je het serveert.

 

You may also like

6 reacties

Wendy (kekke koekjes) 1 mei 2018 - 09:35

Lijkt me heerlijk! Ook kan ik me voorstellen dat het om ze te maken wel tijdrovend is en goed gezelschap erg passend en welkom is:-) Hoeveel koekjes maak je van dit recept? Ik zou wel een kleinere portie willen proberen.

Reply
Soumia 1 mei 2018 - 12:50

Hier kan je echt blijven van smullen! We maken deze koekjes voor de aankomende ramadan dus dan bereiden we gelijk een grote hoeveelheid. Wil je liever een kleinere portie dan zou ik alle hoeveelheden halveren. Dit recept maakt ongeveer 1kg koekjes. 😉

Reply
Fatje 1 mei 2018 - 18:07

Hallo, dank voor het delen van je recept! Jouw recept spreekt me erg aan en ga het incha allah maken. Ik denk alleen niet dat ik rozenwater ga gebruiken. Iedereen die ik ken gebruikt oranjebloesemwater, wat gebruikelijk is. Waarom gebruik jij rozenwater?:)

Reply
Soumia 1 mei 2018 - 18:27

Hallo! Dat is graag gedaan hoor! Ik zie net dat ik overal rozenwater had getypt terwijl ik eigenlijk oranjebloesemwater (lma zhar) bedoel oeps. Dank je voor dit mee te delen, zal het gelijk aanpassen!

Reply
Marianne 3 mei 2018 - 21:18

Vandaag je recept uitgeprobeerd en ook mashar gebruikt ipv rozenwater,
Ik heb ze alvast gemaakt voor de ramadan, wel goed verstopt anders zijn ze al op voordat de ramadan begint.

Reply
Soumia 4 mei 2018 - 07:54

Ooh super! Wat is mashar precies?:D Daar heb ik nooit van gehoord, ben benieuwd!
Haha hier heb ik ze ook goed verstopt want ze gaan inderdaad snel op.
Heb jij misschien een foto van je resultaat? Het zou super leuk zijn om deze te zien!

Reply

Laat een reactie achter