
Diner – January 25, 2023
Cinnamon rolls

Cinnamon Rolls – De Ultieme Zachte Kaneelbroodjes
Deze fluffy cinnamon rolls met een romige roomkaasglazuur zijn onweerstaanbaar lekker. De perfecte combinatie van zacht deeg, een warme kaneelvulling en een zoete topping maakt deze rolls de ultieme traktatie. Maak ze samen met de kids of bak ze voor een heerlijk ontbijt of brunch!
Waarom deze cinnamon rolls maken?
- Luchtig en zacht: Perfect gerezen deeg voor de lekkerste kaneelbroodjes.
- Makkelijk te maken: Geen ingewikkelde technieken, alleen rollen, snijden en bakken.
- Romige roomkaasglazuur: De ultieme finishing touch voor een extra smeuïge bite.
- Perfect voor elk moment: Heerlijk als ontbijt, brunch of bij een kop thee.
Deze kaneelrolletjes zijn de ultieme guilty pleasure en perfect voor iedereen die van kaneel en zachte broodjes houdt. Serveer ze vers uit de oven en laat het glazuur heerlijk smelten over de warme rolls.
Tip: Wil je extra smeuïge rolls? Voeg een beetje kaneel aan het glazuur toe voor een extra kruidige smaak!

Cinnamon rolls met roomkaasglazuur
Deze luchtige cinnamon rolls met een zachte kaneelvulling en romig roomkaasglazuur zijn een echte traktatie. Perfect voor een ontbijt, brunch of gewoon als verwenmoment!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 375 g bloem
- 1 eetlepel droge gist
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels zachte ongezouten boter
- 1 ei
- 150 ml lauwwarme melk
Voor de vulling:
- 115 g gesmolten gezouten boter
- 100 g bruine suiker of kristalsuiker
- 2 eetlepels kaneelpoeder
Voor de roomkaas glazuur:
- 120 g roomkaas
- 2 eetlepels boter
- 4 eetlepels poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 Ã 3 eetlepels melk
Instructies
Voor het deeg:
- Plaats de bloem in een kom en voeg de zout, gist, suiker, ei en gesmolten boter hieraan toe. Meng dit even samen met een garde. Je verkrijgt dan een kruimelig deeg.
- Voeg vervolgens de lauwwarme melk beetje bij beetje toe totdat je een soepel deeg verkrijgt. Ik heb hiervoor een keukenmachine gebruikt maar je kan het ook met je handen kneden.
- Mocht je deeg een beetje plakkerig zijn, voeg dan GEEN extra bloem toe maar giet een beetje zonnebloemolie op het deeg en kneed deze samen. Zo zal de deeg niet meer plakken.
- Dek het deeg vervolgens af met een theedoek en laat deze voor 1 uur rijzen.
Voor de vulling:
- Meng de suiker samen met het kaneel in een kom en zet even opzij.
Voor het roomkaas glazuur:
- Zorg ervoor dat de boter en roomkaas op kamertemperatuur zijn en dus mooi zacht zijn. Hierdoor kan je het straks makkelijk mengen.
- Plaats de roomkaas, boter en vanillesuiker in een ruime kom en meng deze met behulp van een garde of spatel samen.
- Voeg vervolgens de poedersuiker beetje bij beetje toe. Om korreltjes te vermijden, raad ik je aan om een zeef te gebruiken voor de poedersuiker.
- Giet daarna beetje bij beetje het melk toe totdat je een romige glazuur verkrijgt (niet te dun en niet te dik).
- Zet even opzij.
Voor de rolls:
- Plaats het gerezen deeg op je werkplek. Besprenkel deze even met een beetje bloem zodat het deeg niet blijft plakken op je werkplek.
- Rol vervolgens het deeg uit tot een rechthoek (zie foto). Doe dit met behulp van een deegroller of je handen.
- Wanneer het deeg uitgerold is, besmeer je deze met de gesmolten boter over heel de oppervlakte van het deeg.
- Verdeel vervolgens de suiker-kaneel mengsel over het gehele deeg. Verspreid het zo gelijk mogelijk.
- Rol het deeg nu strak op zodat je kaneelrollen er straks mooi uitzien. Blijf rollen totdat je een lange staaf deeg hebt.
- Snijd eerst de uiterste randen van het deeg weg en begin dan met het snijden van de rollen.
- Gebruik een scherpe (liefst lange) mes om rolletjes te snijden van het deeg (zie foto’s). Ik heb ongeveer 15 à 16 rollen kunnen snijden van het deeg (afhankelijk van de grootte).
- Smeer vervolgens een ruime ovenschotel of bakplaat in met boter. Plaats vervolgens de rolletjes langs elkaar. Je hoeft niet teveel ruimte te laten tussen elk rolletje.
- Bedek de schotel met een theedoek en laat deze nogmaals rijzen voor 30min.
- Bak ze daarna voor ongeveer 30min op 180° gaar in de oven of totdat ze mooi goudbruin worden.
- Laat de cinnamon rolls een beetje afkoelen en verspreid dan het roomkaas glazuur met een spatel over de cinnamon rolls.
- Geniet!!
Notities
HANDIGE TIPS
Hou jij niet van kaneel? Laat deze dan weg en gebruik enkel de suiker.
Je kan de cinnamon rolls ook in een cupcake vorm bakken. Super schattig!
Het rijzen van het deeg is cruciaal! Zorg er dus voor dat je geen oude gist (vervallen) gebruikt, anders zal het niet rijzen. Plaats je deeg ook in een tochtvrije ruimte bijvoorbeeld microgolfoven of in de oven (die uitgeschakeld is).
Je kan de cinnamon rolls ook in een cupcake vorm bakken. Super schattig!
Het rijzen van het deeg is cruciaal! Zorg er dus voor dat je geen oude gist (vervallen) gebruikt, anders zal het niet rijzen. Plaats je deeg ook in een tochtvrije ruimte bijvoorbeeld microgolfoven of in de oven (die uitgeschakeld is).
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!
Heerlijk recept! Ik hoefde niks toe te voegen, het recept klopt totaal 💯
Heel goeie recept !!
Dankje voor jouw compliment 🙂
Nu voor de tweede keer aan het maken. Een echte hit on the right spot!! Woohoow!!! Alles klopt!
Wat fantastisch om te horen! Het is geweldig dat je het recept nu voor de tweede keer maakt en dat het zo’n succes is. Woohoow, geniet ervan! 🎉
Heerlijk recept! Simpel om te maken, maar wat een smaaksensatie 😀
Bij mij mislukte alle cinnamon rolls recepten tot ik die van jou tegenkwam! Echt super goed recept!
Zo leuk om te lezen! Dankjewel voor jouw compliment en vertrouwen in mijn recept 🙂
Liefs, Soumia