Erwtensoep

Zelf erwtensoep maken: een voedzaam en hartig recept
Erwtensoep maken is een heerlijke manier om een stevige, traditionele maaltijdsoep te bereiden. Met spliterwten, groenten zoals wortelen, selderij en ui, en eventueel vlees, maak je een voedzame soep. Dit gerecht is perfect voor koude dagen en staat bekend om zijn rijke smaak en romige structuur.
Ouderwetse erwtensoep recept oma stijl
Wil je een authentiek ouderwets erwtensoep recept? Laat de soep dan langzaam sudderen. Dit zorgt voor die kenmerkende dikke, romige structuur en diepe smaak. Je kunt de soep op het fornuis bereiden of een slowcooker gebruiken als je minder tijd hebt. Wil je weten hoe je de soep het beste bewaart? Lees dan hier alles over het invriezen van erwtensoep.
Het beste recept voor erwtensoep
Deze soep is een favoriet in mijn keuken, en ik deel dit recept graag met jullie. De soep smaakt de volgende dag nóg beter en is ideaal als stevige maaltijdsoep. Op zoek naar meer soepinspiratie? Probeer bijvoorbeeld eens een pompoensoep of rode linzensoep voor variatie.
Naast de klassieke versie met vlees kun je ook een heerlijke vegetarische erwtensoep bereiden. Door kippenbouillon te vervangen door groentebouillon en extra kruiden toe te voegen, krijg je een smaakvolle en voedzame soep. Voeg bijvoorbeeld extra prei en tijm toe voor een diepere smaak. Meer vegetarische soepinspiratie? Bekijk dan ook deze andere soeprecepten voor meer lekkere ideeën!

Erwtensoep met groenten
Ingredients
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui versnipperd
- 180 g selderij fijngesneden
- 2 wortelen ongeveer 150g, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 l water
- 1 blokje kippenbouillon
- 500 g gedroogde spliterwten
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- Zout en zwarte peper naar smaak
Instructions
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, selderij, wortelen en knoflook toe. Bak voor 5 à 7 minuten tot de groenten zacht worden.
- Voeg het water, de kippenbouillon, de spliterwten, laurierblaadjes en tijm toe. Breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur wat lager, dek de pan af en laat 45-60 minuten sudderen tot de erwten zacht zijn.
- Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep glad (of naar wens wat grof) met een staafmixer.
- Proef en breng indien nodig op smaak met zout en zwarte peper. Werk af met de vers gesneden peterselie.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!