Gebraden kip op Marokkaanse wijze (djaaj mhamar)

door Soumia

Wat kwam eerst, de kip of het ei🐔🥚? Deze kip kan dat ons in ieder geval niet vertellen😔…
Deze suuuper lekkere Marokkaanse gebraden kip oftewel ‘Djaj mhamer’ kun je blijven eten🤤. Het is op Marokkaanse wijze bereid met o.a. geroosterde amandelen en olijven😋
Erg simpel te maken en een feestmaaltijd als het eenmaal op tafel staat😍

INGREDIËNTEN

  • 1 kip
  • 2 uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel harissa
  • zout en peper naar smaak
  • handjevol peterselie/koriander, fijngehakt
  • 700ml water
  • handjevol groene olijven (ontpit)
  • handjevol gepelde amandelen

BEREIDINGSWIJZE

Voor de marinade:

  • Giet de olijfolie in een ruime kom.
  • Voeg hieraan alle kruiden, de fijngehakte peterselie/koriander en de citroensap toe.
  • Meng alles goed samen.
  • Was de kip goed schoon met zout en citroensap.
  • Bind de pootjes van de kip samen zodat ze mooi samenblijven tijdens het koken. Dit kan een touwtje zijn die hitte bestendig is of een speciale elastiekje hiervoor.
  • Plaats de kip in de marinade en wrijf deze goed in. Zorg dat je ook de binnenkant van de kip marineert.
  • Maak met behulp van een mes een klein sneetje op de bovenvel van de kip. Duw de marinade onder het vel van de kip zodat de kruiden mooi opgenomen kunnen worden.
  • Dek de kom af met een plastiek folie en plaats deze in de koeling om te marineren. Hoe langer je het laat marineren, hoe beter het zal smaken. Ik raad je aan om het een nachtje in de koeling te laten marineren.

Voor de bereiding:

  • Giet een beetje olijfolie in een ruime pan.
  • Voeg hieraan de fijngehakte ui en knoflook aan toe. Meng het goed samen en laat het bakken totdat de ui wat glazig wordt.
  • Plaats de kip in de pan en laat het even een aantal minuten aanbakken op beiden kanten.
  • Giet de resterende marinade in de pan.
  • Voeg een klein beetje water toe en laat het rustig aanbakken.
  • Vervolgens giet je het water erbij (ongeveer 700ml) of tot aan de helft van de kip.
  • Laat het nu voor 40min à 60min koken of totdat de kip gaar is.
  • Verwarm alvast de oven voor op 200• en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Haal de kip voorzichtig uit de pan en plaats deze met de borst naar boven op de bakplaat.
  • Bak de kip mooi goudbruin in de oven voor 20min ongeveer.
  • Laat de saus in de pan een beetje indikken. Nadat de saus wat ingedikt is, voeg je de groene olijven hieraan toe. Deze mogen maar kort koken in de saus.
  • Daarna bak je de gepelde amandelen met een beetje zonnebloemolie in een andere pan. Zorg dat je voortdurend de amandelen roert aangezien ze snel kunnen verbranden. Bak ze op een laag vuurtje totdat ze een mooi goudbruin kleurtje krijgen.
  • Vergeet niet het touwtje of elastiekje te verwijderen van de poten voordat je het serveert!!
  • Serveer de gebraden kip op een mooi bord en giet de saus en olijven eromheen. Strooi de amandelen eroverheen en werk het af met citroen.
  • Ook kan je frietjes erbij serveren en lekker Marokkaans brood.
  • Serveer en geniet!

14 reacties
11

You may also like

14 reacties

Selma 17 december 2019 - 17:19

Hoi smeer je ook roomboter op de kip ? Voordat het de oven ingaat?

Reply
Soumia 18 december 2019 - 11:43

Hii Selma,

Klopt! Dit was ik vergeten te vermelden in het recept, ik zal het meteen aanpassen 🙂

Reply
G 19 april 2020 - 18:37

Nou, ik mag niet meer koken voor mijn man. Volgens hem kan ik te gevaarlijk lekker koken. Dat was nadat hij dit gerecht had gegeten gisteren 😁 Goed gelukt dus! Dank je voor het heerlijke recept

Reply
Soumia 24 april 2020 - 08:27

Hahaha geweldig!!

Ik ben blij dat jullie hiervan hebben genoten 🙂

Reply
Soussa 11 september 2021 - 15:32

Hoi ik ben het nu aan het maken!

Reply
Soumia 24 september 2021 - 10:16

Hi Soussa,

Wat leuk! Is het ondertussen gelukt? Ik ben erg benieuwd!

Liefs,
Soumia

Reply
Najat 10 september 2020 - 20:48

Welke harissa gebruik je

Reply
Soumia 16 september 2020 - 10:54

Hi Najat,

Je kan elke Harissa naar keuze gebruiken (zowel als kruid als geconcentreerd).

Liefs,
Soumia

Reply
Rania 29 maart 2022 - 07:58

Shokran voor het recept!
Op welke stand zet je de oven? Boven en onderwarmte of enkel heteluchtstand?
Dek je de kip af in de oven?

Reply
Soumia 31 maart 2022 - 09:29

Hi Rania,

Heel graag gedaan!

Ik gebruik de boven-onder warmte stand en het laatste kwartier plaats ik het op grillstand. Blijf er wel bij staan wanneer je het op grillstand plaatst omdat iedere oven verschilt. De ene grilt sneller dan de ander. Ik wil niet dat je straks eindigt met een verbrande kip.

De kip dek ik niet af in de oven.

Heel veel succes, het gaat je zeker lukken!

Heel veel groetjes,
Soumia

Reply
Rania 29 maart 2022 - 07:59

O ja waar kan je zulke touwtjes halen om vast re binden? Is naaigaren ook ok?

Reply
Soumia 31 maart 2022 - 09:28

Hi Rania,

Ik gebruik zelf ook naaigaren dus deze zijn zeker voldoende. Vergeet alleen niet om ze na het bakken te verwijderen (een flater die ik ooit heb meegemaakt haha).

Heel veel groetjes,
Soumia

Reply
Rania 5 april 2022 - 23:31

Wat was de kip heeerlijl !!
De eerste keer een gewone kip daarna kwartels echt om je vingers af te likken! Superbedankt om het recept te delen en je tips en tricks !!

Reply
Sanno 2 oktober 2022 - 14:34

Na een week verheugen gisteren dit recept gemaakt. Verrukkelijk! Dank je wel, je hebt een nieuwe fan!

Reply

Laat een reactie achter