– Hoofdgerechten-
Gehaktballen in een zoetzure saus
Photography by sihamdaily.nl
Gehaktballen in een zoetzure saus: smullen maar!
Er is iets magisch aan gerechten die een balans vinden tussen zoet en hartig. Deze zoetzure gehaktballen met groenten en rijst zijn zo’n gerecht. Denk sappige gehaktballetjes, omhuld door een rijke saus die precies goed is: niet te zoet, niet te zuur. Een gerecht dat simpelweg een glimlach op je gezicht tovert. En laat ik eerlijk zijn, dat is precies wat ik zoek op een doordeweekse avond, een bord vol kleur, smaak en een beetje geluk.
Wat dit recept voor mij extra speciaal maakt, is de ananas. Ja, ananas in een hartig gerecht. Sommigen zullen zeggen dat het een controverse oproept (we kennen allemaal de discussie over ananas op pizza), maar geloof me, hier hoort het echt thuis. De natuurlijke zoetheid van de ananas brengt de zurigheid van de saus perfect in balans. Het sap geeft de saus een subtiele fruitige toets die alles net dat beetje extra geeft. Plus, de stukjes ananas voegen een heerlijke, onverwachte frisheid toe bij elke hap. Als je twijfelt: probeer het een keer. Je zult versteld staan van hoe goed het werkt.
Ananas de vreemde eend in de bijt?
Maar… ik hoor je ook als je nu al weet dat ananas echt niet jouw ding is. Misschien ben je het type dat liever safe speelt, en dat is helemaal oké. Geen ananas in huis of gewoon geen fan? Geen probleem! Laat de stukjes weg en vervang het sap door een extra scheutje water of bouillon. De saus blijft heerlijk, en je krijgt alsnog die kenmerkende zoetzure smaak waar je naar verlangt.
Het leuke aan dit gerecht is dat het zowel comfortfood is als een klein feestje op je bord. De felgekleurde paprika’s, de glanzende saus die zich om de gehaktballen wikkelt. Het ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, terwijl het eigenlijk verrassend eenvoudig is. Combineer het met een kom rijst, en je hebt een maaltijd waar zelfs de kieskeurige eters aan tafel enthousiast van worden.
Wat ik ook zo fijn vind aan dit recept, is dat het flexibel is. Geen paprika’s in huis? Gooi er courgette of broccoli bij. Wil je het wat pittiger? Een snufje chilivlokken doet wonderen. Dit is echt zo’n gerecht dat je naar eigen smaak kunt aanpassen zonder de essentie te verliezen.
Dus, ananas-liefhebbers én sceptici, geef deze zoetzure gehaktballen een kans. Het is de perfecte combinatie van vertrouwd en verrassend, en het kan zomaar je nieuwe favoriet worden.
Gehaktballen in een zoetzure saus
Ingrediënten
Voor de gehaktballen
- 450 g rundergehakt
- 60 g paneermeel
- 1 ei
- 1 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel verse gember fijngehakt
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel sesamolie
- Zout en zwarte peper naar smaak
Voor de zoetzure saus:
- 45 ml rijstazijn
- 70 g bruine suiker
- 240 ml water
- 1 theelepel sojasaus
- 1 blokje kip – of runderbouillon
- 80 ml tomatenketchup
- 1 theelepel tomatenpuree
- 60 ml ananassap van ananas uit blik
- 2 theelepels maïzena
- Snufje zout
Voor de wokgroenten:
- Scheutje zonnebloemolie
- 1 grote ui in blokken gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode paprika in stukjes van 2,5 cm gesneden
- 1 groene paprika in stukjes van 2,5 cm gesneden
- 120 g ananasstukjes
- 1 stengel lenteui grof gesneden (voor garnering)
Instructies
Voor de gehaktballen:
- Verwarm alvast de oven voor op 200°.
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen in een ruime kom.
- Vorm van het gehaktmengsel kleine gehaktballen ter grootte van een walnoot.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid hierop de gehaktballen. Bak ze voor 20 à 23 minuten op 200°.
Voor de zoetzure saus:
- Meng alle ingrediënten voor de zoetzure saus in een ruime kom en klop ze met behulp van garde bij elkaar. Zet het even opzij.
Voor de groenten:
- Verhit in een ruime (wok) pan de zonnebloemolie op een middelhoog vuurtje.
- Voeg de ui en de paprika’s toe en bak voor ongeveer 1 minuut.
- Voeg vervolgens de knoflook toe en bak even kort samen mee.
- Giet het zoetzure sausmengsel in de pan en roer goed tot de saus indikt. Mocht de saus te dik zijn, kan je er altijd nog een scheutje water aan toevoegen.
- Voeg daarna de gebakken gehaktballen en de ananasstukjes toe aan de pan. Meng alles goed samen.
- Laat voor een 2 tal minuten koken en werk het af met de verse lenteui.
- Serveer met rijst en extra lenteui.
- Geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!