Ondanks dat het afgelopen tijd niet mogelijk was andere landen te bezoeken🌍🚫, heb ik toch veel gerijst..Gerijst naar bijvoorbeeld deze gehaktballetjes op Afghaanse wijze. Ik ben zelf zooo dol op rijst, wat gewoon perfect bij deze gehaktballetjes past. Ze zijn heeerlijk zacht en gecombineerd met rijst kun je er onophoudelijk van blijven eten
De Afghaanse keuken is een onontdekte schat van smaken en gerechten. Wie is er ook zo dol op deze keuken?
INGREDIËNTEN (voor 3 personen)
Voor het gehakt:
- 300g gehakt
- 1 ui
- 1 groene peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 eetlepel garam masala
- halve theelepel kaneelpoeder
- handjevol verse peterselie/koriander
- zout en peper naar smaak
Voor de saus:
- 2 à 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 tomaat, in blokjes gesneden
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel kurkuma
- 400ml water
- 150g spliterwten (witte of groene)
- verse peterselie/koriander voor garnering
BEREIDINGSWIJZE
Voor de gehaktballen:
- Plaats het gehakt in een ruime kom en voeg hier alle kruiden aan toe. Breng het op smaak met zout en peper.
- Maal daarna de ui samen met de knoflook , groene peper en peterselie fijn in een hakmachine of met een mes. De hakmachine zorgt ervoor dat alles mooi fijn is.
- Voeg de helft van de gemalen ui, knoflook, groene peper en peterselie toe aan je gehakt. Meng alles goed samen.
- Vorm daarna balletjes van het gehakt ietsjes groter dan een walnoot. Plaats deze op een bord en duw ze een beetje plat. Dek de balletjes af met plastiek folie en zet ze even opzij in de koelkast.
Voor de saus:
- Verhit een ruime pan met zonnebloemolie en plaats hierin de andere helft van je gemalen ui, knoflook, groene peper en peterselie.
- Bak deze op een middelhoog vuurtje voor een 3 tal minuten.
- Voeg daarna de gesneden tomaat, de tomatenpuree en kurkuma toe. Roer alles samen en laat het op een laag vuurtje even bakken.
- Giet daarna het water erbij en plaats de gehaktballetjes in de saus. Dek de pan af met een deksel en laat nu alles rustig gaar worden op een middelhoog vuurtje voor ongeveer 20 à 25min.
- Breng ondertussen een pan met water aan de kook en kook hierin de spliterwten volgens de bereidingswijze op de verpakking gaar.
- Wanneer de spliterwten gaar zijn, giet je ze af en voeg je ze toe aan de saus met de gehaktballen.
- Als de saus nog te waterig is, verhoog je het vuur en laat je deze indikken. Mocht de saus te dik zijn, kan je er extra water aan toevoegen.
- Proef de saus en breng het indien nodig op smaak met zout en peper.
- Als laatste voeg je nog wat versgehakte peterselie toe.
- Serveer het met rijst en geniet!
STAPPENFOTO’S
4 reacties
Het was heerlijk en zo makkelijk te maken. Thx
Hi Karima,
Aahw zo leuk om te lezen! Ik ben blij dat je hiervan hebt genoten🥰
Liefs,
Sou
Dit was echt lekker ik was aan het zoeken naar iets nieuws.. normaal volg ik niet snel een recept online maar dit… en heb dit gemaakt heb gelukkig altijd mega veel kruiden in huis. De twist die eraan zit in de tomatensaus is echt amazing! Ik had alleen geen spliterwten maar rode linzen en dit was echt prima.. Thanks!
Aaahw zo leuk om te lezen Christina! Bedankt voor het vertrouwen in mijn recepten! Ik ben blij dat ik je kan inspireren!!