– Hoofdgerechten-
Gehaktschotel met gebakken aardappelen en rode pesto
Deze gehaktschotel van Soumia is perfect voor jou als je houdt van hartige, warme maaltijden. Het sappige gehakt met een heerlijk gekruid aroma wordt gecombineerd met de kruidige smaak van rode pesto. Het is eens wat anders dan anders, want op deze manier creëer je een heerlijke Mediterraanse twist.
De gebakken aardappelen zorgen voor een heerlijke, knapperige textuur die perfect in balans is met het zachte gehaktmengsel. Met deze ingrediënten heb je een voedzame maaltijd met veel smaak, die je eenvoudig bereikt. Lees onder het recept door als je wilt weten wat rode pesto eigenlijk is.
Rode pesto ovenschotel
Deze gehaktschotel is eenvoudig te bereiden, maar daarom niet minder lekker. Je zet deze maaltijd in als comfortfood, want man, wat vult 'ie lekker. Geniet!
Ingrediënten
Voor de aardappelen:
- 4 grote aardappelen vastkokende aardappels
- 1,5 eetlepels rode pesto
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel zout of naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie/zonnebloemolie
Voor de gehaktsaus:
- 400 gram rundergehakt
- 1 ui fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 1 courgette in blokjes gesneden
- 300 gram tomatensaus gezeefde tomaten of passata
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1/2 theelepel kurkuma
- 100 ml kookroom
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie om in te bakken
Extra:
- 100 g geraspte mozzarella
- Handjevol koriander fijngehakt
Instructies
Voor de aardappelen:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de aardappels en snijd ze in gelijkmatige blokjes van ongeveer 1-2 cm groot. Dit zorgt ervoor dat de aardappels gelijkmatig gaar worden tijdens het bakken.
- Spoel de aardappelblokjes goed af onder koud water en dep ze droog met een schone keukendoek of keukenpapier.
- Plaats de aardappelblokjes in een grote kom en voeg de rode pesto, chilivlokken, gedroogde basilicum, knoflookpoeder, zout en olijfolie toe.
- Meng alles goed door elkaar, zodat de kruiden en pesto gelijkmatig verdeeld zijn over de aardappels.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de gekruide aardappelblokjes gelijkmatig over de bakplaat.
- Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de aardappelblokjes gedurende ongeveer 25-30 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Halverwege de baktijd kun je de aardappels even omschudden voor een gelijkmatige garing.
- Haal de gebakken aardappelblokjes uit de oven en zet ze even opzij.
De gehaktsaus:
- Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe.
- Voeg de fijngesnipperde ui toe en bak deze glazig. Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort mee.
- Voeg het rundergehakt toe aan de pan en bak het gehakt rul en bruin.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de blokjes rode paprika en courgette toe aan het gehakt in de pan. Bak ze mee tot ze iets zachter zijn geworden.
- Voeg nu de tomatensaus toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
- Voeg de zoete chilisaus, ketjap manis, paprikapoeder, gedroogde basilicum en kurkuma toe aan de saus. Roer goed door en laat het geheel ongeveer 5-10 minuten sudderen op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Giet de kookroom in de saus en roer opnieuw goed door. Laat de saus nog een paar minuten zachtjes pruttelen, zodat de kookroom goed kan opnemen in de saus en een romige textuur krijgt.
- Proef de saus en voeg indien nodig nog wat zout en peper toe naar smaak.
Samenstelling
- Voeg de gebakken aardappelblokjes toe aan de gehaktsaus in de pan en verdeel ze gelijkmatig over het oppervlak van de saus.
- Strooi de geraspte mozzarella over de gebakken aardappelen en gehaktsaus in de pan.
- Plaats een deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur sudderen tot de mozzarella smelt.
- Haal de pan van het vuur en strooi de fijngehakte verse koriander over het gerecht als finishing touch.
- Serveer de gehaktsaus met de gebakken aardappelen, gesmolten mozzarella en verse koriander direct uit de pan. Je kunt het gerecht bijvoorbeeld serveren met rijst of een frisse salade aan de zijkant.
Wat is rode pesto?
Rode pesto is een alternatief voor de traditionele groene pesto. Het heeft een ander smaakprofiel, doordat er voornamelijk rode ingrediënten worden gebruikt. Er zit bijvoorbeeld geen basilicum in, maar zongedroogde tomaten als basisingrediënt. Dit zijn ingrediënten die veelal in de rode pesto voorkomen:
- Zongedroogde tomaten
- Knoflook
- Parmezaanse kaas
- Pijnboompitten óf amandelen
- Olijfolie
- Zout en peper
Gehaktschotel met rode pesto niet jouw ding?
Vind je dit recept niet echt iets voor jou? Bekijk hier de andere gerechten met vlees of met aardappelen. Altijd food for your mood 🙂
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!
Weer een heerlijk gerecht. Zo leuk om andere smaken te ontdekken. Ik zou anders rode pesto nooit gebruikt hebben op aardappelen 😋 en de ketchap manis stond in mijn kast alleen voor aziatische gerechten. 👌🌸
Wat leuk dat je het alsnog hebt geprobeerd! En het ook nog eens goed in de smaak is gevallen 🙂
Heerlijk!
M’n man heeft het onlangs gemaakt en het is door onze kinderen en mij en hemzelf helemaal goed gekeurd!
Deze houden we erin!
🫶🏾
Was een heerlijk gerecht!