
Lunch – 15 december 2019
Geroosterde bloemkoolsoep

Geroosterde bloemkoolsoep
Ik ben gek op bloemen! Mijn man weet dat gelukkig ook. Dus toen hij gisteren thuiskwam met een mooie bloemkool, wist ik precies wat ik ermee ging doen: roosteren en in een soep gooien! 🤭 Let op: Doe dit niet met alle bloemen die je van je partner krijgt! 😂
Vandaag deel ik deze heerlijk romige geroosterde bloemkoolsoep met jullie. De soep is fluweelzacht, vol van smaak en dankzij het roosteren krijgt de bloemkool een subtiele, nootachtige nasmaak die het gerecht echt next level maakt. De lichte karamellisatie zorgt voor een diepe, hartige umami-smaak die je niet krijgt bij gewone bloemkoolsoep.
Wat deze soep extra fijn maakt? Hij is supermakkelijk te bereiden en zit boordevol goede voedingsstoffen. Roosteren in de oven kost nauwelijks moeite en ondertussen kun je de rest van de soep voorbereiden. Voeg een scheutje (kokos)room toe voor een extra romige structuur en serveer het met knapperig brood of wat geroosterde noten voor een heerlijke bite.
Wil je variëren? Voeg een snufje kerriepoeder toe voor een licht kruidige touch, of top de soep af met wat pittige chilivlokken. Of ga voor een cheesy twist met een beetje Parmezaan of feta als topping.
Eén ding is zeker: deze geroosterde bloemkoolsoep is comfort food op z’n best! Snel, voedzaam en vooral onweerstaanbaar lekker. 🌸🥣

Geroosterde bloemkoolsoep
Deze geroosterde bloemkoolsoep is romig, vol smaak en heeft een heerlijke nootachtige nasmaak door het roosteren. Simpel te maken en perfect als lunch of avondmaaltijd!
Ingredients
- 1 bloemkool gesneden in roosjes
- 1 rode ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper naar smaak
- mespuntje nootmuskaat
- 1 blokje groentebouillon
- 1 l water
- 2 eetlepels boter
- handjevol lente ui gesneden(optioneel)
Instructions
- Verwarm alvast de oven voor op 200°.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hierin de roosjes bloemkool.
- Giet hierover de olijfolie en wrijf de roosjes goed in met olijfolie.
- Plaats ze in de oven op 200° voor ongeveer 20 à 25min totdat ze een beetje geroosterd zijn (goudbruin).
- Wanneer ze bij de helft van hun baktijd zijn, roer je ze even met een lepel zodat elk roosje mooi geroosterd kan worden.
- Verhit ondertussen een pan met olijfolie (1 eetlepel) en voeg hierin de ui, knoflook en nootmuskaat toe.
- Bak dit voor een aantal minuten totdat de ui wat glazig wordt.
- Wanneer de bloemkool roosjes klaar zijn, voeg je ze toe aan de pan. Meng alles mooi samen.
- Giet vervolgens het water hieraan toe en verkruimel het bouillonblokje. Laat even koken voor 15min op een middelhoog vuurtje.
- Plaats vervolgens de soep in een blender en mix deze goed samen totdat alle ingrediënten zijn opgenomen.
- Open de blender en voeg de boter aan de soep toe. Blend alles weer terug samen.
- Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
- De soep dient wat dikker en romig te zijn maar heb je dit liever niet dan kan je er extra water aan toevoegen.
- Serveer de soep met lente ui (optioneel) en geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!