– Hoofdgerechten-
Gevulde aubergine stapeltjes

Photography by sihamdaily.nl
Heerlijke aubergine-stapeltjes: comfort food met een gezonde twist
Aubergine is zo’n groente waar ik niet altijd aan denk, maar als ik ermee kook, vraag ik me altijd af waarom ik het niet vaker gebruik. Het heeft een heerlijke, zachte structuur en is perfect om smaakvolle gerechten mee te maken. Deze aubergine-stapeltjes zijn daar een goed voorbeeld van. Ze zijn makkelijk, voedzaam en ideaal als je zin hebt in een gezonde, maar toch hartverwarmende maaltijd.
Wat ik zo leuk vind aan dit gerecht, is dat het er super indrukwekkend uitziet, terwijl het stiekem heel eenvoudig te maken is. Die laagjes aubergine, het kruidige gehaktmengsel, en dan die kaas die zo heerlijk goudbruin smelt.. Dat klinkt toch als een feestje? En het fijne is: je kunt dit gerecht helemaal aanpassen naar jouw smaak. Wil je het pittiger? Voeg wat chilivlokken toe. Liever vegetarisch? Vervang het gehakt door een mix van linzen en groente. Alles kan!
Bij mij thuis wordt dit recept altijd met gejuich ontvangen. Zelfs de niet-aubergine-liefhebbers (ja, die bestaan) scheppen enthousiast een tweede portie op. Wat dat betreft is dit gerecht echt een winnaar. Ik maak het graag op een doordeweekse avond, omdat het lekker snel klaar is, maar het doet het ook fantastisch bij een etentje. Combineer het met een frisse salade en wat rijst, en je hebt een maaltijd waar iedereen blij van wordt. Heb je het gemaakt? Laat het me weten! Ik ben zo benieuwd hoe jouw aubergine-stapeltjes eruit zien.

Gevulde aubergine stapeltjes
Ingrediënten
Voor de aubergines:
- 2 aubergines
- 3-4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel paprikapoeder
Voor het gehaktmengsel:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui fijngehakt
- 1 rode paprika fijngehakt
- 300 g rundergehakt
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel zwarte peper
- Zout naar smaak
- 150 ml tomatenpassata
- 1 theelepel oestersaus
- 1 theelepel zoete chilisaus
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel verse koriander fijngehakt
Voor de afwerking:
- 100 g geraspte mozzarella
Instructies
Voor de aubergines:
- Snijd de aubergines in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik.
- Meng de olijfolie met het zout en de paprikapoeder.
- Bestrijk de plakjes aubergine aan beide kanten met het olijfolie-mengsel.
- Leg de plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in de oven op 200°C gedurende 15-20 minuten, tot ze zacht en licht goudbruin zijn.
Voor het gehaktmengsel:
- Verhit de olijfolie in een pan en voeg de fijngehakte ui toe. Bak deze 2-3 minuten tot hij glazig is.
- Voeg de fijngehakte rode paprika toe en bak deze mee voor 2 minuten.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul.
- Breng het gehakt op smaak met de paprikapoeder, de gedroogde basilicum, de knoflookpoeder, de zwarte peper en het zout.
- Voeg de tomatenpassata, de oestersaus, de zoete chilisaus en de tomatenpuree toe. Roer alles goed door.
- Laat het mengsel enkele minuten pruttelen op een middelhoog vuurtje tot het wat dikker wordt.
- Voeg als laatste de verse, fijngehakte koriander toe en roer dit door.
Samenstellen van de aubergine stapeltjes:
- Neem een plakje gebakken aubergine en leg dit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Schep 1 à 2 eetlepels van het gehaktmengsel erop.
- Leg een tweede plakje gebakken aubergine bovenop en eindig met een laag gehakt.
- Strooi als laatste de geraspte mozzarella over de bovenste laag.
Afwerking:
- Plaats de aubergine stapeltjes in de oven en bak ze op 200°C gedurende 10-15 minuten, tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
- Serveer warm, eventueel met rijst en een frisse salade.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!