– Deegwaren –
Batbot: Gevuld Marokkaans panbrood
Batbot is een bekend Marokkaans panbrood. Batbot wordt niet in de oven gebakken ,maar op het fornuis, waar het binnen twee minuten goudbruin wordt. Het is ideaal als bijgerecht bij vlees- of tajinegerechten, maar ook als ontbijtbrood met honing, jam, boter etc. Je vindt hieronder het recept voor deze versie:
Je kan batbot ook voorzien van een vulling, zoals ik in dit recept heb gedaan. Dit wordt vaak tijdens de Ramadan (de vastenmaand) bereid. Deze snijd je dan in stukken, waardoor ze dienen als heerlijke hapjes. Je kan eindeloos variëren met de vullingen, maar de meest bekende is met gehakt. Mogelijke variaties bevatten bijvoorbeeld kip, tonijn of zelfs vlees.
Batbot en haar oorsprong
Batbot komt oorspronkelijk uit de Berberse en Arabische keukens van Marokko. Het is een essentieel onderdeel van de Marokkaanse eetcultuur. Het wordt vaak opgediend bij het ontbijt, de lunch of als bijgericht van soepen, tajines of andere gerechten. Echt een multitasker dus!
Dit panbrood staat symbool voor de rijke Marokkaanse eetcultuur, aangezien het wordt bereidt tijdens familiefeesten en andere feestelijke gelegenheden. De eenvoudig van de ingrediënten, bloem, water, zout, gist en griesmeel, in combinatie met de kenmerkende bereiding in de pan, maakt batbot een favoriet van velen.
Gevulde batbot
Zacht, knapperig en perfect voor allerlei soorten broodbeleg. Afhankelijk van de regio of familie wordt het ook wel mkhamer of matlou' genoemd.Batbout bevat ook fijne griesmeel. Dit ingrediënt is erg belangrijk want zonder is het brood gewoon niet zoals het hoort te zijn.
Ingrediënten
Het deeg:
- 300 g bloem
- 200 g fijne griesmeel
- 1 eetlepel droge gist
- 1 volle theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- ca. 250 ml water lauwwarm
De vulling:
- 1 eetlepel olijfolie/zonnebloemolie
- 300 g rundergehakt
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- handjevol verse koriander fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui versnipperd
- 1/2 rode paprika fijngesneden
- 1/2 courgette fijngesneden
- 1 wortel fijngesneden
- 1 eetlepel zoete chilisaus
- 4 plakjes cheddarkaas
Instructies
Voor het deeg:
- Meng de bloem samen met de griesmeel in een kom.
- Voeg de gist, het zout en de suiker toe.
- Meng het samen tot een geheel.
- Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed alles goed samen.
- Dek het deeg met een theedoek af en laat het voor 1u rijzen.
Voor de vulling:
- Verhit een ruime pan met olijf- of zonnebloemolie.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul voor een aantal minuten.
- Voeg vervolgens alle kruiden toe en breng op smaak met zout en zwarte peper.
- Doe de knoflook, het ui, de rode paprika, de courgette en de wortel erbij. Bak alles goed mee voor 8 à 10min.
- Voeg de sweet chilisaus toe, roer goed samen en laat voor een aantal min verder bakken.
- Schep het mengsel in een bord en laat volledig afkoelen.
Voor het vullen:
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en vorm deze tot mooie bollen.
- Bestuif je werkplek met bloem en rol 1 deegbol uit (ca 15 op 15cm).
- Plaats in het midden 2 eetlepels van de gehaktvulling met daarop een plakje cheddarkaas.
- Vouw het deeg dicht en vorm weer tot een bol. Druk het lichtjes plat en laat even rusten voor 2 à 3 minuten.
- Rol het deeg weer voorzichtig uit (ca 15 op 15cm).
- Verhit een ruime pan lichtjes met zonnebloemolie.
- Bak het brood aan beiden kanten mooi bruin.
- Vul en bak zo de resterende deegbollen af.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!