Gevulde msemen

Photography by sihamdaily.nl
Gevulde msemen recept
Als kind wist ik al: als mijn moeder in de keuken stond met een grote schaal deeg, dan stond ons iets héél lekkers te wachten. Eén van mijn favoriete gerechten uit mijn jeugd is zonder twijfel gevulde msemen – die heerlijk krokante, gelaagde pannenkoeken gevuld met een kruidige mix van gehakt, groenten en Marokkaanse specerijen. Dit recept zit vol traditie en brengt me altijd terug naar de warme, geurige keuken van mijn moeder. En geloof me, als je msemen met vulling eenmaal zelf maakt, wil je ze nooit meer missen!

Wat is msemen?
Voor wie nog niet bekend is met dit gerecht: msemen zijn dunne, vierkante Marokkaanse pannenkoeken met een zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. Je kunt ze naturel eten met honing en boter, zoals bij een klassiek Marokkaans ontbijt. Maar de hartige gevulde msemen, zoals mijn moeder ze maakt, zijn nóg lekkerder! Deze msemen worden gevuld met gekruid gehakt, ui, paprika en kruiden zoals komijn, kurkuma en paprikapoeder. Maar wist je dat msemen ook heerlijk smaakt met feta en peterselie? Dit recept is misschien niet traditioneel, maar het is inmiddels razend populair op mijn website! Ze zijn perfect als lunch, snack of zelfs diner en smaken fantastisch met een glas verse muntthee.
Waarom zelf msemen maken?
Veel mensen denken dat msemen bereiden moeilijk is, maar als je de juiste techniek gebruikt, lukt het altijd! Het geheim zit ‘m in het goed kneden van het deeg en het juist vouwen en bakken. Door het deeg meerdere keren uit te rollen en te vouwen, krijg je die typische flinterdunne laagjes en een heerlijke krokante bite.

Hoe je gevulde msemen vouwt:









Meer Marokkaanse recepten om te proberen:
Als je van Marokkaanse traditionele gerechten houdt, dan moet je ook deze proberen:
Chebakia: Zoete, met honing doordrenkte koekjes die perfect zijn voor Ramadan
Baghrir: De beroemde duizendgatenpannenkoeken, heerlijk met honing en boter
Harcha: Krokante griesmeelpannenkoeken, heerlijk met honing, boter of kaas. Perfect voor ontbijt of bij de thee
Als je deze traditionele Marokkaanse msemen eenmaal proeft, wil je ze steeds weer maken! Serveer ze met muntthee en geniet van de authentieke smaken van Marokko.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het me weten in de reacties!

Gevulde msemen recept
Ingredients
Voor het deeg:
- 600 g bloem
- 250 g fijne griesmeel
- 1 theelepel gedroogde gist
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel zout
- 430 ml lauw warm water
Voor de vulling:
- scheutje olijfolie
- 1 rode paprika heel fijngehakt
- 1 groene paprika heel fijngehakt
- 1/2 courgette fijngesneden
- 1 wortel fijngesneden
- 1 ui fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 250 g rundergehakt
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 1/2 tl harissapuree
- handjevol peterselie fijngehakt
- 100 g geraspte mozzarella
Instructions
Voor het deeg:
- Plaats de bloem en het fijne griesmeel in een ruime kom.
- Voeg de gist, het zout, de olie en het azijn toe.
- Meng het samen tot een geheel.
- Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed alles goed samen. Als het mengsel te droog is en je geen deeg kunt vormen, voeg dan extra water toe. Zorg ervoor dat je niet te veel water toevoegt, dit maakt je deeg erg plakkerig waardoor je het niet gaat kunnen kneden, voeg in dit geval een beetje bloem toe.
- Laat het deeg nu afgedekt rusten voor 10min.
- Verdeel het deeg vervolgens in gelijke kleine balletjes (16 stuk). Plaats de balletjes op een dienblad en besprenkel ze lichtjes met zonnebloemolie.
- Dek de balletjes af met plastic folie en laat ze rusten voor 15 minuten. Door ze te laten rusten, zullen ze straks gemakkelijker zijn om te vormen.
Voor de vulling:
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
- Doe vervolgens de rode en groene paprika, courgette en wortel erbij en bak alles enkele minuten tot de groenten iets zachter worden.
- Voeg het rundergehakt toe en bak het rul, terwijl je het mengsel af en toe roert.
- Strooi de kurkuma, paprikapoeder, komijn, gemberpoeder, tijm en harissapuree over het gehakt en meng goed door. Laat het geheel nog een paar minuten bakken, zodat de smaken goed samenkomen.
- Haal de pan van het vuur en roer de fijngehakte peterselie erdoor. Laat de vulling volledig afkoelen voordat je deze in de msemen verwerkt.
Voor het vormen van de msemen:
- Vet je werkplek in met een beetje zonnebloemolie.
- Plaats een deegballetje op je je werkplek en giet ongeveer één theelepel zonnebloemolie op een deegbal.
- Maak met je handen het deeg dun om een cirkel te vormen.
- Plaats 1 volle eetlepel vulling in het midden van het afgevlakte deeg.
- Vouw de msemen horizontaal naar binnen toe en plooi dan de zijkanten naar binnen toe.
- Nu heb je een mooi vierkantig deeg gevormd. Plaats deze opzij en werk zo de volgende 3 deegballen af.
- Nu heb je nog 4 deegballen over. Neem een deegballetje en besmeer je werkblad met een beetje olie. Druk het deeg voorzichtig uit met je vingertoppen en rek het uit tot een dunne, bijna doorzichtige lap van ongeveer 30 cm (diameter).
- Leg het eerder gevulde pakketje in het midden van deze lap.
- Plaats een beetje geraspte mozzarella over het gevulde pakketje.
- Vouw nu de rechterkant van het deeg over het pakketje en daarna de linkerkant eroverheen. Herhaal dit met de boven- en onderkant, zodat het helemaal ingepakt zit in een tweede laag deeg.
- Laat ze nu even rusten voor 5 min.
- Druk ze nu 1 voor 1 lichtjes plat (ongeveer 20x20cm) of het dubbele van de formaat. Belangrijk: Doe dit 1 voor 1 dus maak ze niet allemaal tegelijk plat anders zullen ze plakken op je aanrecht. Als je de eerste gevulde msemen hebt gebakken dan pas maak je de volgende plat en bak je deze.
- Verhit een ruime koekenpan op middelhoog vuur en besprenkel deze met een beetje zonnebloemolie.
- Bak de gevulde msemen ongeveer voor een halve minuut aan één kant. Draai het vervolgens om en laat het een minuutje bakken. Beweeg de msemen ondertussen lichtjes in de pan zodat het gelijkmatig kleurt. Draai het daarna nogmaals om en bak verder voor ongeveer een minuut, of totdat het mooi goudbruin en gaar is. Herhaal dit proces voor de overige msemen.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!