Ghriba koekje

door Soumia

INGREDIËNTEN

  • 150g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 420 ml zonnebloemolie
  • snufje zout
  • 800g bloem
  • 1 zakje bakpoeder

BEREIDINGSWIJZE

  • Plaats de suiker en vanillesuiker in een ruime kom. De suiker heb ik kort gemixt in een hakmachine tot het punt wanneer het net geen poedersuiker wordt. Dit geeft een aangenaam textuur aan dit koekje.
  • Meng vervolgens alles goed samen met je handen of met behulp van een keukenmachine.
  • Giet vervolgens de zonnebloemolie erbij en mix het geheel samen met behulp van een garde.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem toe.
  • Meng het geheel goed samen totdat je een zacht deeg verkrijgt.
  • Het kan zijn dat je extra bloem dient toe te voegen. Test het uit door een balletje te vormen van het deeg. Als het balletje uit elkaar valt dan voeg je extra bloem toe.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180•.
  • Maak balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot.
  • Plaats deze op de bakplaat en druk de balletjes zachtjes plat. Zorg ook dat er ruimte is tussen elk balletje.

  • Om te zorgen dat de ghriba koekje het “barstend effect” creëert, zet je enkel de bovenste stand van je oven aan. Zodra de ghriba gebarsten is, schakel je de onderste stand van je oven ook aan.
  • Je ghriba dient heel lichtjes goudbruin te worden vanboven.
  • Bak de ghriba’s voor ongeveer 15 à 18min afhankelijk van je oven.
  • Laat ze daarna volledig afkoelen.
  • Serveer met een glaasje (munt) thee en geniet!
21 reacties
10

You may also like

21 reacties

Zakia 1 juni 2019 - 11:32

Hoi Soumia,
Mijn oven heeft niet de functie van alleen bovenwarmte wat moet ik nu doen?

Reply
Soumia 1 juni 2019 - 11:46

Hi Zakia,

Aah geen probleem. Probeer dan je bakplaat wat hoger te plaatsen in de oven en zet de ovenstand op 170°. Ik hoop dat het zo lukt en je de gewenste barst effect verkrijgt!

Reply
Rachida 1 juni 2019 - 12:34

Hoi kan ik er ook SEsam aan toevoegen zo ja hoeveel

Reply
Soumia 3 juni 2019 - 10:48

Hi Rachida,

Je kan hier 100g gemalen sesam aan toevoegen! Houd rekening dat de bloem misschien kan verminderen dus voeg het beetje bij beetje toe.

Reply
samira 1 juni 2019 - 12:47

Hi gaat er geen bakpoeder bij

Reply
Soumia 1 juni 2019 - 16:44

Ohh ik was het totaal vergeten toe te voegen aan de ingredientenlijst😩 Dank je voor het mee te delen!! Ik heb het gelijk aangepast❤️

Reply
Ahlam 1 juni 2019 - 13:01

Hoi hoi,

Hoeveel stuks haal je hieruit?

Reply
Fatima 1 juni 2019 - 14:27

Zonder bakpoeder?

Reply
Soumia 1 juni 2019 - 16:43

Ohh ik was het totaal vergeten toe te voegen aan de ingrediënten!!😩 Ik heb heb het gelijk aangepast, dank je voor het mee te delen!❤️

Reply
Haan 1 juni 2019 - 15:18

Hey Soumia,
Weinig stappen en lekker simpel. Super!
Hoeveel koekjes krijg je uit dit recept?
Bedankt.

Reply
Soumia 1 juni 2019 - 17:44

Heyy!
Jaa het is ook erg simpel😍

Je haalt er ongeveer 40 a 45 koekjes uit😘

Reply
Laila 1 juni 2019 - 18:44

Kan je ook gewoon boven en onverwarmte aanzetten. En Kan je bij dit recept ook sesamzaadjes en amandelen toevoegen?

Reply
Soumia 3 juni 2019 - 10:47

Hi Laila,

Dat kan ook maar dan zou ik in het begin de bakplaat bovenaan plaatsen totdat ze beginnen te kraken zeg maar, en dan kan je ze weer in het midden plaatsen.

Reply
Laila 2 juni 2019 - 01:20

Kan je hier ook sesamzaadjes en amandelen aan toevoegen?

Reply
Soumia 3 juni 2019 - 10:46

Hi Laila,

Dat is zeker mogelijk!

Reply
Hanane 3 juni 2019 - 15:07

Hi Soumia
Smaken ze net als van bij de bakker en als die van Marokko.gebruiken ze er normaal geen boter in?

Reply
Soumia 5 juni 2019 - 14:39

Hi Hanane,

Elke bakker maakt ze anders dus weet niet of het precies dezelfde zal zijn. Klopt sommige gebruiken geen boter, enkel olie.

Liefs,

Sou

Reply
Khadija 3 juni 2019 - 15:35

Salam Samia, bedankt voor dit recept! Heb al verschillende recepten uitgeprobeerd voor deze koekjes maar ze lukten nooit. Heb zonet jouw recept gemaakt en 100 gram gemalen sesamzaadjes toegevoegd. Ze zijn (voor het eerst) supergoed gelukt! Vanavond proeven 🙂

Reply
Soumia 5 juni 2019 - 14:39

Wa alaykoum salam Khadija,

Aaah zo leuk om te lezen dat ze gelukt zijn! Bedankt voor het vertrouwen in mijn recepten ook!

Liefs,

Soumia

Reply
Asma 3 juni 2019 - 23:30

Ik heb deze koekjes gemaakt en ze zijn goed gelukt maar ze mogen wel zoeter. Indien ik volgende keer meer suiker zou toevoegen moet ik dan minder bloem gebruiken?

Reply
Soumia 5 juni 2019 - 14:38

Hi Asma,

Jaa ik zou dan ietsjes minder bloem gebruiken. Je kan het testen door ze proberen te vormen tot een balletje, als het niet stevig is dan voeg je extra bloem toe.

Reply

Laat een reactie achter