INGREDIËNTEN
- 150g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 420 ml zonnebloemolie
- snufje zout
- 800g bloem
- 1 zakje bakpoeder
BEREIDINGSWIJZE
- Plaats de suiker en vanillesuiker in een ruime kom. De suiker heb ik kort gemixt in een hakmachine tot het punt wanneer het net geen poedersuiker wordt. Dit geeft een aangenaam textuur aan dit koekje.
- Meng vervolgens alles goed samen met je handen of met behulp van een keukenmachine.
- Giet vervolgens de zonnebloemolie erbij en mix het geheel samen met behulp van een garde.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem toe.
- Meng het geheel goed samen totdat je een zacht deeg verkrijgt.
- Het kan zijn dat je extra bloem dient toe te voegen. Test het uit door een balletje te vormen van het deeg. Als het balletje uit elkaar valt dan voeg je extra bloem toe.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180•.
- Maak balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot.
- Plaats deze op de bakplaat en druk de balletjes zachtjes plat. Zorg ook dat er ruimte is tussen elk balletje.
- Om te zorgen dat de ghriba koekje het “barstend effect” creëert, zet je enkel de bovenste stand van je oven aan. Zodra de ghriba gebarsten is, schakel je de onderste stand van je oven ook aan.
- Je ghriba dient heel lichtjes goudbruin te worden vanboven.
- Bak de ghriba’s voor ongeveer 15 à 18min afhankelijk van je oven.
- Laat ze daarna volledig afkoelen.
- Serveer met een glaasje (munt) thee en geniet!
21 reacties
Hoi Soumia,
Mijn oven heeft niet de functie van alleen bovenwarmte wat moet ik nu doen?
Hi Zakia,
Aah geen probleem. Probeer dan je bakplaat wat hoger te plaatsen in de oven en zet de ovenstand op 170°. Ik hoop dat het zo lukt en je de gewenste barst effect verkrijgt!
Hoi kan ik er ook SEsam aan toevoegen zo ja hoeveel
Hi Rachida,
Je kan hier 100g gemalen sesam aan toevoegen! Houd rekening dat de bloem misschien kan verminderen dus voeg het beetje bij beetje toe.
Hi gaat er geen bakpoeder bij
Ohh ik was het totaal vergeten toe te voegen aan de ingredientenlijst😩 Dank je voor het mee te delen!! Ik heb het gelijk aangepast❤️
Hoi hoi,
Hoeveel stuks haal je hieruit?
Zonder bakpoeder?
Ohh ik was het totaal vergeten toe te voegen aan de ingrediënten!!😩 Ik heb heb het gelijk aangepast, dank je voor het mee te delen!❤️
Hey Soumia,
Weinig stappen en lekker simpel. Super!
Hoeveel koekjes krijg je uit dit recept?
Bedankt.
Heyy!
Jaa het is ook erg simpel😍
Je haalt er ongeveer 40 a 45 koekjes uit😘
Kan je ook gewoon boven en onverwarmte aanzetten. En Kan je bij dit recept ook sesamzaadjes en amandelen toevoegen?
Hi Laila,
Dat kan ook maar dan zou ik in het begin de bakplaat bovenaan plaatsen totdat ze beginnen te kraken zeg maar, en dan kan je ze weer in het midden plaatsen.
Kan je hier ook sesamzaadjes en amandelen aan toevoegen?
Hi Laila,
Dat is zeker mogelijk!
Hi Soumia
Smaken ze net als van bij de bakker en als die van Marokko.gebruiken ze er normaal geen boter in?
Hi Hanane,
Elke bakker maakt ze anders dus weet niet of het precies dezelfde zal zijn. Klopt sommige gebruiken geen boter, enkel olie.
Liefs,
Sou
Salam Samia, bedankt voor dit recept! Heb al verschillende recepten uitgeprobeerd voor deze koekjes maar ze lukten nooit. Heb zonet jouw recept gemaakt en 100 gram gemalen sesamzaadjes toegevoegd. Ze zijn (voor het eerst) supergoed gelukt! Vanavond proeven 🙂
Wa alaykoum salam Khadija,
Aaah zo leuk om te lezen dat ze gelukt zijn! Bedankt voor het vertrouwen in mijn recepten ook!
Liefs,
Soumia
Ik heb deze koekjes gemaakt en ze zijn goed gelukt maar ze mogen wel zoeter. Indien ik volgende keer meer suiker zou toevoegen moet ik dan minder bloem gebruiken?
Hi Asma,
Jaa ik zou dan ietsjes minder bloem gebruiken. Je kan het testen door ze proberen te vormen tot een balletje, als het niet stevig is dan voeg je extra bloem toe.