0

Winkelwagen

– Hoofdgerechten-

Hachee basisrecept

Bord met traditionele hachee, geserveerd met aardappelpuree en rode kool – een heerlijk Hollands stoofgerecht.

Hachee is zo’n gerecht dat ik in België eigenlijk nooit was tegengekomen, totdat ik het eens at bij een Nederlandse kennis. Een bord vol met mals rundvlees, zacht gegaarde uien en een rijke, kruidige jus – geserveerd met aardappelpuree en rode kool. Eerlijk? Ik was meteen verkocht! Dit is écht comfort food op z’n best.

Hachee: een klassiek Nederlands stoofgerecht

Wat dit stoofgerecht zo bijzonder maakt, is de eenvoud. Met een paar basisingrediënten – rundvlees, uien, azijn, laurier, kruidnagel en bouillon – en vooral veel geduld, krijg je een smaakvolle, volle stoofpot. De magie gebeurt langzaam: terwijl het vlees suddert, trekken de smaken diep in het gerecht en wordt het vlees boterzacht. Hoe langer het op het vuur staat, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. En het mooiste? De volgende dag is het nóg lekkerder, omdat alle kruiden en specerijen dan pas echt goed zijn ingetrokken.

Probeer zelf deze hartverwarmende maaltijd

Sinds die eerste kennismaking staat hachee bij ons thuis regelmatig op tafel. Vooral in de herfst en winter is het een perfecte maaltijd om lekker van op te warmen. Het is een gerecht dat uitnodigt om samen aan tafel te zitten, gezellig te tafelen en te genieten van een bord vol nostalgie. Sommige mensen voegen nog extra ingrediënten toe, zoals een stukje ontbijtkoek voor een zoetere toets of een scheutje bier voor extra diepgang in de jus.

Sinds die eerste kennismaking staat hachee bij ons thuis regelmatig op tafel. Heerlijk op een koude dag of gewoon als ik zin heb in een verwarmende maaltijd. Heb jij het al eens gegeten? Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt! 😊

Bord met traditionele hachee, geserveerd met aardappelpuree en rode kool – een heerlijk Hollands stoofgerecht.

Hachee basisrecept

Hachee is een klassiek Nederlands stoofgerecht met zacht rundvlees, uien en een rijke, kruidige jus. Perfect comfort food voor koude dagen! Serveer met aardappelpuree en rode kool voor een heerlijke Hollandse maaltijd.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands, Nederlands
Porties 4
calorieën 450 kcal

Ingredients
  

  • 500 g rundvlees stoofvlees, zoals riblappen, in blokjes gesneden
  • 2 grote uien in ringen of halve ringen gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel azijn appelazijn of witte azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 1 eetlepel bloem optioneel, om de saus te binden

Instructions
 

  • Verhit de boter in een ruime pan op een middelhoog vuur. Voeg de blokjes rundvlees toe en bak het bruin aan. Haal het vlees uit de pan en zet het even apart.
  • Voeg de uien toe aan dezelfde pan en bak ze 5 minuten op laag vuur, tot ze zacht zijn.
  • Doe het vlees weer terug in de pan bij de uien. Strooi de bloem over het vlees en de uien en roer goed door.
  • Voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje. Vervolgens voeg je de azijn, suiker, laurierblaadjes, kruidnagels en tijm toe. Roer alles goed. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur laag.
  • Zet het deksel op de pan en laat het gerecht 2-2,5 uur op laag vuur zachtjes sudderen, totdat het vlees lekker mals is en de saus ingedikt is. Roer af en toe door en voeg wat extra water toe als het te droog wordt.
  • Proef en breng indien nodig de hachee op smaak met zout en zwarte peper. Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels voordat je het serveert.
  • Serveer met aardappelpuree, rode kool, gekookte aardappelen, of rijst.
Trefwoord hachee recept, Hollands stoofvlees, hachee maken, rundvlees stoven, stoofpot recept, ouderwets Nederlands gerecht.
Wat is hachee?

Het is een traditionele Nederlandse stoofschotel, meestal bereid met rundvlees en uien.

Hoe maak je hachee?

Het bereiden omvat het aanbraden van vlees, toevoegen van uien en kruiden, en het geheel langzaam laten sudderen.

Welk vlees gebruik je voor hachee?

Er wordt doorgaans runderstoofvlees zoals riblappen gebruikt.

Hoe lang moet hachee sudderen?

Hachee moet meestal enkele uren sudderen totdat het vlees mals is.

Kan ik hachee invriezen?

Ja, het kan worden ingevroren voor later gebruik.

Wat is het verschil tussen hachee en stoofvlees?

Hachee is een specifieke vorm van stoofvlees, vaak met een zure component zoals azijn.

Waarom wordt er azijn toegevoegd aan hachee?

Azijn helpt bij het mals maken van het vlees en voegt een karakteristieke smaak toe.

Welke kruiden gebruik je in hachee?

Traditionele kruiden zijn laurier en kruidnagel.

Hoe maak je hachee dikker?

Het toevoegen van ontbijtkoek of bloem kan helpen om hachee in te dikken.

Wat serveer je bij hachee?

Wordt vaak geserveerd met aardappelpuree, rijst of gekookte aardappelen.

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Laat een antwoord achter

Rating recept