– Hoofdgerechten-
Hachee basisrecept

Hachee is zo’n gerecht dat ik in België eigenlijk nooit was tegengekomen, totdat ik het eens at bij een Nederlandse kennis. Een bord vol met mals rundvlees, zacht gegaarde uien en een rijke, kruidige jus – geserveerd met aardappelpuree en rode kool. Eerlijk? Ik was meteen verkocht! Dit is écht comfort food op z’n best.
Hachee: een klassiek Nederlands stoofgerecht
Wat dit stoofgerecht zo bijzonder maakt, is de eenvoud. Met een paar basisingrediënten – rundvlees, uien, azijn, laurier, kruidnagel en bouillon – en vooral veel geduld, krijg je een smaakvolle, volle stoofpot. De magie gebeurt langzaam: terwijl het vlees suddert, trekken de smaken diep in het gerecht en wordt het vlees boterzacht. Hoe langer het op het vuur staat, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. En het mooiste? De volgende dag is het nóg lekkerder, omdat alle kruiden en specerijen dan pas echt goed zijn ingetrokken.
Probeer zelf deze hartverwarmende maaltijd
Sinds die eerste kennismaking staat hachee bij ons thuis regelmatig op tafel. Vooral in de herfst en winter is het een perfecte maaltijd om lekker van op te warmen. Het is een gerecht dat uitnodigt om samen aan tafel te zitten, gezellig te tafelen en te genieten van een bord vol nostalgie. Sommige mensen voegen nog extra ingrediënten toe, zoals een stukje ontbijtkoek voor een zoetere toets of een scheutje bier voor extra diepgang in de jus.
Sinds die eerste kennismaking staat hachee bij ons thuis regelmatig op tafel. Heerlijk op een koude dag of gewoon als ik zin heb in een verwarmende maaltijd. Heb jij het al eens gegeten? Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt! 😊

Hachee basisrecept
Ingredients
- 500 g rundvlees stoofvlees, zoals riblappen, in blokjes gesneden
- 2 grote uien in ringen of halve ringen gesneden
- 2 eetlepels boter
- 300 ml runderbouillon
- 1 eetlepel azijn appelazijn of witte azijn
- 1 eetlepel suiker
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 theelepel gedroogde tijm
- Zout en zwarte peper naar smaak
- 1 eetlepel bloem optioneel, om de saus te binden
Instructions
- Verhit de boter in een ruime pan op een middelhoog vuur. Voeg de blokjes rundvlees toe en bak het bruin aan. Haal het vlees uit de pan en zet het even apart.
- Voeg de uien toe aan dezelfde pan en bak ze 5 minuten op laag vuur, tot ze zacht zijn.
- Doe het vlees weer terug in de pan bij de uien. Strooi de bloem over het vlees en de uien en roer goed door.
- Voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje. Vervolgens voeg je de azijn, suiker, laurierblaadjes, kruidnagels en tijm toe. Roer alles goed. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur laag.
- Zet het deksel op de pan en laat het gerecht 2-2,5 uur op laag vuur zachtjes sudderen, totdat het vlees lekker mals is en de saus ingedikt is. Roer af en toe door en voeg wat extra water toe als het te droog wordt.
- Proef en breng indien nodig de hachee op smaak met zout en zwarte peper. Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels voordat je het serveert.
- Serveer met aardappelpuree, rode kool, gekookte aardappelen, of rijst.
Het is een traditionele Nederlandse stoofschotel, meestal bereid met rundvlees en uien.
Het bereiden omvat het aanbraden van vlees, toevoegen van uien en kruiden, en het geheel langzaam laten sudderen.
Er wordt doorgaans runderstoofvlees zoals riblappen gebruikt.
Hachee moet meestal enkele uren sudderen totdat het vlees mals is.
Ja, het kan worden ingevroren voor later gebruik.
Hachee is een specifieke vorm van stoofvlees, vaak met een zure component zoals azijn.
Azijn helpt bij het mals maken van het vlees en voegt een karakteristieke smaak toe.
Traditionele kruiden zijn laurier en kruidnagel.
Het toevoegen van ontbijtkoek of bloem kan helpen om hachee in te dikken.
Wordt vaak geserveerd met aardappelpuree, rijst of gekookte aardappelen.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!