Mini harcha uit de oven (griesmeelkoekjes)

door Soumia

Harcha is een soort pan-gebakken griesmeelcake en staat bekend als één van de klassieke Marokkaanse ontbijten. Ze worden ook geserveerd samen met Marokkaanse thee, honing en jam!

Ik wist niet zeker of ze als brood of koekjes zouden worden beschouwd.  De binnenkant is een beetje zacht en de buitenkant licht krokant. Ze zijn overheerlijk! Ik hou van harcha dus deze variant uit de oven, moest ik gewoon delen met jullie!

INGREDIËNTEN

  • 500g griesmeel (fijne of moyenne)
  • 100g suiker
  • 100ml zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 50ml gesmolten boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 250ml water
  • extra kom griesmeel voor de broodjes te dippen

BEREIDINGSWIJZE

  • Plaats de griesmeel, suiker, vanillesuiker, bakpoeder, zout en gedroogde gist in een ruime kom. Meng deze samen met een spatel.
  • Voeg vervolgens de zonnebloemolie, de gesmolten boter en het ei toe. Meng het met behulp van een spatel of je handen goed samen totdat er geen droge griesmeel meer is.
  • Het ei staat niet op onderstaande stappenfoto’s, deze was ik vergeten te fotograferen 🙂 
  • Voeg vervolgens het water toe en meng alles weeral goed samen. Bedek de kom met een theedoek of plastiek folie en laat het voor 10min rusten. Gedurende deze tijd zal het griesmeel ook het water opslorpen en zal het mengsel ook steviger worden.
  • Verwarm alvast de oven voor op 200° en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vorm nu broodjes van het beslag. De grootte van de broodjes bepaal je zelf. Wil je liever kleinere broodjes dan kan je de balletjes kleiner maken, heb je liever wat groter dan maak je de balletjes ook groter (zie foto). Als je moeilijkheden verkrijgt met het vormen van de balletjes dan kan je je handen insmeren met een beetje zonnebloemolie en zo de broodjes vormen.
  • Wanneer je 1 balletje hebt gevormd, plaats je deze onmiddellijk in het griesmeel. Bedek het balletje met de griesmeel zodat ze tijdens het bakken een knapperige textuur krijgen. Plaats ze vervolgens op de bakplaat en duw ze ietsjes platter met je hand.
  • Zorg ervoor dat je telkens een beetje ruimte tussen laat langs elk broodje. De broodjes worden namelijk ietsjes groter in de oven.
  • Werk vervolgens heel het beslag af.

  • Plaats de bakplaat vervolgens in de voorverwarmde oven. Bak ze eerst af op de onderste stand van de oven totdat de broodjes barsten beginnen te vormen en beneden goudbruin worden (ongeveer 15 à 20min). Wanneer er barstjes hebben gevormd, bak je ze verder af op de bovenste stand om een goudbruin kleurtje vanboven te verkrijgen (ongeveer 15min).
  • De broodjes dienen vanbuiten krokant te zijn en vanbinnen lekker zacht.
  • Geniet!

13 reacties
13

You may also like

13 reacties

Sharon Top 8 maart 2019 - 12:43

Hoeveel gesmolten boter heb je nodig?

Reply
Soumia 8 maart 2019 - 14:17

Hi Sharon,

50ml gesmolten boter of 2 eetlepels boter

Reply
Samira 9 maart 2019 - 10:06

Geen snufje zout??

Reply
Soumia 9 maart 2019 - 11:22

Oh die was ik vergeten te typen in de ingrediëntenlijst, oeps! Ik pas het gelijk aan 🙂

Reply
Lina 10 maart 2019 - 10:37

Hoeveel graden bedoel je met de bovenste en onderste stand van de oven?
Groetjes

Reply
Soumia 10 maart 2019 - 19:26

Hi Lina,

Je verwarmt eerst de onderste stand van de oven op 200° en vervolgens zet je de onderste stand uit en plaats je de bovenste stand op 200°. Ik hoop dat het duidelijk is xx

Reply
Annemieke 10 maart 2019 - 15:29

Is dit maisgriesmeel of tarwegriesmeel?

Reply
Soumia 10 maart 2019 - 19:27

Dag Annemieke,

Dit is maisgriesmeel 🙂

Reply
Annemieke 10 maart 2019 - 19:59

Super! Ik mag momenteel geen gluten en dit kan dan wel.

Reply
Soumia 11 maart 2019 - 09:56

Oh gelukkig!!

Reply
OemImraan 8 oktober 2019 - 19:28

Heerlijk koekje. Makkelijk én snel.

Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg.

Reply
Umm Ibrahim 4 januari 2020 - 16:29

Roomboter of margarine?

Reply
Elhaddouchi Myriam 11 januari 2020 - 10:17

Waarom een eitje in de Harcha
Heb ze al een paar keer gemaakt en nu pas merk ik dat ik nog nooit dat ei er heb in gedaan maakt dat een verschil ?

Reply

Laat een reactie achter