
Ontbijt & Lunch – 27 oktober, 2020
Harcha met sinaasappel en chocolade

Harcha met sinaasappel en chocolade
Deze traditionele Marokkaanse griesmeelkoekjes heb ik een heerlijke twist gegeven! Deze harcha koekjes hebben namelijk een verrassende toevoeging van chocolade en sinaasappelrasp, wat zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en fris. De rijke chocoladesmaak wordt versterkt door de subtiele citrusaroma’s, waardoor deze koekjes niet alleen lekker zijn, maar ook net even anders dan de klassieke versie.
Wist je dat harcha koekjes volledig uit griesmeel bestaan? Dat geeft ze die unieke, licht korrelige textuur en een zachte binnenkant. Toen ik in mijn Postvak In keek en een verse griesmeel van Tanger Markt zag, wist ik meteen wat ik ermee wilde maken. En geloof me, dat was een topidee! Deze choco-sinaas harcha’s zijn perfect voor bij een kopje thee of als zoete snack tussendoor.
Serveer ze warm, besprenkel ze met wat honing of smelt wat extra chocolade voor een decadente topping. Ze zijn makkelijk te maken en ideaal voor wie van een simpel, maar smaakvol bakrecept houdt. Eén hap en je begrijpt waarom deze variant een blijvertje is in mijn keuken!

Mini harcha met chocolade en sinaasappel
Deze choco-sinaas harcha koekjes zijn een heerlijke twist op de klassieke Marokkaanse griesmeelkoekjes. De combinatie van chocolade en sinaasappelrasp maakt ze perfect voor een thee-momentje of als zoete traktatie!
Ingredients
- 250 g fijne griesmeel
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 mespuntje bakpoeder
- 21 g gist 1 zakje
- snufje zout
- 1 eetlepel suiker optioneel
- 200 ml melk
- sinaasappelrasp hoeveelheid naar keuze
- 1 eetlepel bakvaste chocolade druppels
Instructions
- Plaats de fijne griesmeel in een ruime kom en giet hieraan de zonnebloemolie.
- Verkruimel het met je handen totdat de griesmeel helemaal bedekt is met de olie. Het is belangrijk dat je het niet gaat kneden, enkel verkruimelen.
- Voeg daarna de bakpoeder, gist, zout en suiker toe. Meng het even samen met je handen of met behulp van een spatel.
- Giet daarna de melk hieraan toe en meng het even kort samen (niet kneden).
- Dek de kom af met plastiek folie of een nette theedoek en laat het voor 10min rusten totdat het griesmeel de melk absorbeert.
- Na 10min voeg je de sinaasappelrasp en de chocolade toe. Meng het samen met behulp van een spatel.
- Strooi alvast een beetje fijne griesmeel op je werkblad zodat de harcha straks niet zal plakken aan je werkblad.
- Met behulp van een ijslepel (super handig!) of met een lepel vorm je mini harcha’s (griesmeelkoekjes). Zorg dat je dezelfde grootte behoudt. Vandaar dat een ijslepel super handig is, zo behoud je dezelfde grootte. Mocht je heel precies willen zijn, dan kan je elk balletje ook afwegen in een keukenweegschaal.
- Wanneer je een bolletje hebt gevormd, plaats je deze op je werkplek. Vorm het met behulp van je handen tot een schijf (zie stappenfoto’s). Druk het daarna een beetje plat (afhankelijk van hoe dik jij de harcha wilt).
- Als je een perfecte ronde vorm wilt dan kan je met een ronde uitsteker eruit snijden zodat ze mooi rond zijn. Dit is optioneel!
- Plaats daarna de mini harcha op een bakpapier en werk zo het resterende deeg af.
- Verhit een ruime koekenpan en strooi er een beetje fijne griesmeel overheen. Dit zorgt voor een heerlijke crunch op de buitenkant van de mini harcha.
- Plaats de mini harcha in de pan en bak deze op een middelhoog vuurtje voor 3 à 4min op elke zijde of totdat je ziet dat ze mooi goudbruin worden.
- Aangezien je bakvaste chocolade gebruikt, zal deze ook niet smelten.
- Serveer met een glaasje Marokkaanse muntthee en geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!