Harira is een fluweelzachte en stevige Marokkaanse soep gemaakt meestal met tomaten, kruiden, peulvruchten en vlees, maar zoals alle klassiekers van de Marokkaanse keuken, heeft elke regio en elk gezin zijn eigen versie van harira. Sommige regio’s voegen vis of vermicelli toe terwijl anderen wortels en rijst toevoegen.
Harira is de beroemdste soep in de Marokkaanse keuken en het meest gebruikelijke gerecht dat wordt gegeten tijdens de maand Ramadan om het vasten te doorbreken. Het recept dat ik vandaag met je deel, is het recept van mijn moeder. Ze gaf me haar recept een paar jaar geleden, maar dankzij de talloze kommen harira die ik genoot terwijl ik opgroeide, kon ik praktisch haar recept creëren zonder ernaar te kijken! Het is grappig hoe ons geheugen de mogelijkheid heeft om smaken op te nemen en te reproduceren .
Ik kies ervoor om vermicelli en gefermenteerde boter te gebruiken maar voel je vrij om dit weg te laten. Harira is absoluut het perfect gezonde en aardse gerecht dat je lichaam en je ziel zal bevredigen!
INGREDIËNTEN
- 1 eetlepel olijfolie
- 300 g rundvlees of kalfsvlees, in kleine stukken gesneden
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 eetlepel gehakte verse peterselie en koriander
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel kurkuma
- zout en peper naar smaak
- 70 g gedroogde kikkererwten, een nacht gedrenkt en uitgelekt
- 6 grote tomaten, geraspt zonder schil
- 100 g selder, fijngehakt
- 80 g groene linzen
- 1l water
- 3 eetlepels bloem
- 1 theelepel gefermenteerde boter (optioneel) of 1 bouillonblokje van gefermenteerde boter (smen)
- 2 eetlepels vermicelli (optioneel)
BEREIDINGSWIJZE
- In een grote snelkookpan plaats je het vlees, de ui en de kruiden.
- Voeg de linzen, kikkererwten, tomatenpuree, selder en peterselie hieraan toe.
- Giet vervolgens de geraspte tomaten en het water hieraan toe.
- Dek de snelkookpan met de deksel en plaats deze op het vuur.
- Laat het geheel 60 minuten sudderen of tot het vlees op het punt staat gaar te worden.
- Wanneer de kikkererwten, het vlees en de linzen gaar zijn, meng in een kleine kom de bloem met 3 eetlepels water en roer tot een ietsje vloeibaar papje.
- Giet het bloem mengsel in de pan en blijf constant roeren. Laat het 5 minuten sudderen totdat de harira dikker wordt. Het toevoegen van bloem maakt het mogelijk de harira te verdikken om het een fluwelen textuur te geven.
- Voeg de vermicelli en gefermenteerde boter toe.
- Laat het voor 5 min koken, serveer en geniet!
11 reacties
Hey, wat een leuk recept!
Gaat het ook zonder snelkookpan? X Claudia
Hi Claudia,
Dit kan ook zonder de snelkookpan!
Salaam! Ik ben zelf Turks en mijn verloofde is Marokkaans. Ik heb hem voor ftor verrast met jouw harira (eerste keer) en hij vond het heerlijk! Nog een fijne ramadan!
Wa alaykoum salam Zuhal,
Aah zo leuk om te lezen dit!😍 Ik ben blij dat het goed gelukt is😍
Fijne ramadan nog!❤️
Mijn man is Marokkaans ben hier je site aan het doorzoeken om inspiratie op te doen voor komende ramadan.
Ikzelf ben vegan, heeft deze soep hetzelde effect als ik ze zonder vlees maak?
Hi Britt,
Ik hoop dat ik je kan inspireren met mijn gerechten!
Deze soep is ook super lekker zonder vlees, ik maak het vaak ook zonder vlees. Heerlijk!
Liefs,
Soumia
Hoi,
Kan het ook zonder gefermenteerde boter gemaakt worden? Of waarmee kan ik het vervangen?
Hi Hatice,
Je kan de gefermenteerde boter weglaten! 😀
Salam, la recette est pour combien de personnes ? Merci
Wa alaykoum salam Fatima,
Pour six personnes.
Ik heb deze hrira net gemaakt en het is de lekkerste hrira die ik ooit heb gegeten! Ben zo intens aan het genieten