Bijgerecht – 5 mei 2019
Harira
Harira
Harira is een fluweelzachte en stevige Marokkaanse soep gemaakt meestal met tomaten, kruiden, peulvruchten en vlees, maar zoals alle klassiekers van de Marokkaanse keuken, heeft elke regio en elk gezin zijn eigen versie van harira. Sommige regio’s voegen vis of vermicelli toe terwijl anderen wortels en rijst toevoegen.
Harira is de beroemdste soep in de Marokkaanse keuken en het meest gebruikelijke gerecht dat wordt gegeten tijdens de maand Ramadan om het vasten te doorbreken. Het recept dat ik vandaag met je deel, is het recept van mijn moeder. Ze gaf me haar recept een paar jaar geleden, maar dankzij de talloze kommen harira die ik genoot terwijl ik opgroeide, kon ik praktisch haar recept creëren zonder ernaar te kijken! Het is grappig hoe ons geheugen de mogelijkheid heeft om smaken op te nemen en te reproduceren .
Ik kies ervoor om vermicelli en gefermenteerde boter te gebruiken maar voel je vrij om dit weg te laten. Harira is absoluut het perfect gezonde en aardse gerecht dat je lichaam en je ziel zal bevredigen!
Harira (Marokkaanse soep)
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 300 g rundvlees of kalfsvlees in kleine stukken gesneden
- 1 kleine ui fijngehakt
- 1 eetlepel gehakte verse peterselie en koriander
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel kurkuma
- zout en peper naar smaak
- 70 g gedroogde kikkererwten een nacht gedrenkt en uitgelekt
- 6 grote tomaten geraspt zonder schil
- 100 g selder fijngehakt
- 80 g groene linzen
- 1 l water
- 3 eetlepels bloem
- 1 theelepel gefermenteerde boter optioneel of 1 bouillonblokje van gefermenteerde boter (smen)
- 2 eetlepels vermicelli optioneel
Instructies
- In een grote snelkookpan plaats je het vlees, de ui en de kruiden.
- Voeg de linzen, kikkererwten, tomatenpuree, selder en peterselie hieraan toe.
- Giet vervolgens de geraspte tomaten en het water hieraan toe.
- Dek de snelkookpan met de deksel en plaats deze op het vuur.
- Laat het geheel 60 minuten sudderen of tot het vlees op het punt staat gaar te worden.
- Wanneer de kikkererwten, het vlees en de linzen gaar zijn, meng in een kleine kom de bloem met 3 eetlepels water en roer tot een ietsje vloeibaar papje.
- Giet het bloem mengsel in de pan en blijf constant roeren. Laat het 5 minuten sudderen totdat de harira dikker wordt. Het toevoegen van bloem maakt het mogelijk de harira te verdikken om het een fluwelen textuur te geven.
- Voeg de vermicelli en gefermenteerde boter toe.
- Laat het voor 5 min koken, serveer en geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!