Kabuli palaw

door Soumia

INGREDIËNTEN

Voor de rijst:

  • 400g rijst
  • 1 eetlepel zout

Voor de wortelen en rozijnen:

  • 3 wortelen
  • 100g rozijnen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kardemom
  • scheutje water

Voor het vlees:

  • 1kg kalfsvlees, middelgrote stukken gesneden (liefs met een beetje bot eraan)
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout

“Garam masala: deze heb ik gekocht van een Afghaanse winkel. Indien je hier naartoe zou gaan, kan je vragen om garam masala te vragen die je voor Kabuli kan gebruiken. Indien je daar niet geraakt, kan je een garam masala gebruiken van de supermarkt of een Indian winkel. Ook even lekker! Je kan de kruidenmix van de garam masala ook zelf maken. Deze zal ik binnenkort voor jullie plaatsen hier op de blog. “

BEREIDINGSWIJZE

Voor het weken van de rijst:

  • Spoel de rijst 3 keer met lauwwarm water tot het water bijna helder is.
  • Week vervolgens de rijst in lauwwarm water in een ruime pan voor minimum 2uur. Zorg dat het water ruim boven de rijst ligt. Plaats er een deksel op en zet opzij.

De rijst die ik gebruikte is Afghaanse lange korrelrijst van het merk Hamza. Deze is te verkrijgen in Afghaanse winkels (zie foto van de verpakking). Ter vervanging kan je ook basmati rijst gebruiken, deze dien je enkel te weken voor minimum 30min.

Voor de wortelen en rozijnen:

  • Schil de wortelen en was deze schoon. Snijd ze vervolgens in dunne lange reepjes. Het is belangrijk dat deze niet te dik mogen zijn maar ook niet erg dun anders breken ze af. Deze snijtechniek heet “julienne”. Op youtube vind je verschillende video’s over hoe je zulke reepjes op een gemakkelijke wijze kan snijden. Zet de reepjes wortel even opzij.
  • Was vervolgens de rozijnen met water en plaats deze in een kom.
  • Verhit daarna een pan met een beetje zonnebloemolie.
  • Voeg hieraan de reepjes wortelen toe en giet er een scheutje water bij. Roer alles mooi samen en laat de wortelen voor een aantal minuten zachter worden op een laag vuurtje zodat ze mooi zacht worden gestoomd.
  • Bestrooi de wortelen daarna met de suiker en de kardemom. Hmm, het ruikt nu al erg heerlijk!
  • Verwijder de wortelen met een schuimspaan uit de pan en plaats ze op een bord.
  • Doe daarna de rozijnen in dezelfde pan en laat deze voor een aantal seconden even kort aanbakken. Verwijder deze uit de pan en plaats ze bij de wortelen. Doe vervolgens de rozijnen en wortels in een folie of bakpapier zodat je deze later aan de rijst kan toevoegen.

Voor het vlees:

  • Verhit een ruime pan met een beetje zonnebloemolie.
  • Voeg hieraan de ui en knoflook aan toe. Bak deze totdat de ui zacht wordt en een beetje bruin begint te worden. Dit kan een aantal minuten duren dus heb zeker geduld tijdens deze stap.
  • Voeg het vlees hieraan toe en laat deze even kort aanbakken samen met de ui en knoflook. Als het rooskleurige van het vlees wat bruin wordt, voeg je alle kruiden hieraan toe. Meng alles mooi samen en laat even kort aanbakken op een laag vuurtje.
  • Giet nu het water hieraan toe totdat het vlees bijna bedekt is met het water. Zet de deksel op de pan en laat het geheel voor 1uur koken zodat het vlees lekker mals wordt. Heb je hier geen tijd en/of geduld voor? Dan kan je een snelkookpan gebruiken en is het vlees binnen 30min klaar.
  • Na het bakken van het vlees, verwijder je deze uit de pan met een schuimspaan. Plaats het vlees apart in een kom en zet even opzij.
  • Het sausje die resteert gaan we straks gebruiken voor de rijst.
  • Laat het sausje kort inkoken en zeef de saus in een vergiet. Heb jij liever stukjes ui tussen je rijst dan kan je deze stap overslaan. Giet de saus in een kom en zet even opzij.

Voor het koken van de rijst:

  • Breng ongeveer 1,5 liter water in een ruime pan aan de kook. Voeg hier bijna 1 eetlepel zout aan toe.
  • Giet de rijst af die je hebt geweken en voeg deze toe aan het kokend water. Je kan hiervoor een schuimspaan gebruiken om het voorzichtig te plaatsen in het kokend water.
  • Laat de rijst voor ongeveer 8min koken op een middelhoog vuurtje. Deze minuten gelden voor de soort rijst die ik gebruik in het recept, weet dat alle soorten rijst kan verschillen qua kooktijd. Ook het aantal uur dat je het laat weken speelt hier een rol).
  • Je kan het testen door een rijstkorrel tussen je duim en wijsvinger te plaatsen en als het breekt dan haal je het van het vuur. Het mag namelijk in deze stap voor 80% gaar zijn.
  • Giet de rijst in een vergiet en laat deze uitlekken.
  • Schep de rijst vervolgens terug in de pan. Giet 3 eetlepels zonnebloemolie over de rijst.
  • Vervolgens neem je het sausje erbij waarin je het vlees in hebt gebakken. Voor deze stap heb ik een pollepel gebruikt. Ik heb de pollepel twee keer gevuld en verdeeld over de rijst.
  • Strooi er vervolgens de kruiden op en roer de rijst heel voorzichtig door elkaar. Vervolgens vorm je met behulp van een schuimspaan een pyramide van de rijst (zie foto).
  • Maak vervolgens gaten in de rijst (zie foto). De gaten zorgen ervoor dat de rijst straks zal stomen en zo gaar zal worden.
  • Plaats de deksel van de pan erop en laat het voor 10min op het laagste vuur staan. Je hoort na een aantal minuten getikkel uit de pan. Dit is een goed teken! (tip van mijn lieve Afghaanse schoonfamilie)
  • Na 10min voeg je de folie met rozijnen en wortelen aan de pan. Ook de stukken vlees mag erbij. Dit is puur om het op te warmen en verder te laten stomen in de pan.
  • Plaats dan vervolgens een schone theedoek tussen het deksel en de pan. Dit zorgt ervoor dat de rijst mooi kan stomen en zo de vocht op zich neemt. Ik hou van deze techniek!!
  • Zet het nu op een laag vuurtje voor 15 à 18min. Nogmaals, de tijden kunnen verschillen naargelang de soort rijst die je gebruikt!

Serveren:

  • Verwijder de folie met wortelen en rozijnen uit de pan en het vlees ook.
  • Serveer de rijst in een mooi groot bord. Traditioneel kan je het vlees onderaan plaatsen en zo de rijst eroverheen doen. Alles ligt in jouw handen dus maak er een mooi plaatje van 🙂
  • Geniet en welkom in de Afghaanse keuken!
10 reacties
7

You may also like

10 reacties

Kim 31 januari 2020 - 12:53

Kun je dit gerecht ook maken met kip of ander vlees?

Reply
Kim 31 januari 2020 - 13:32

Kan je in dit recept ook kip gebruiken (kippendijen?) Of ander vlees?

Reply
Mamavanaish 31 januari 2020 - 14:42

Geweldig!!! 🇦🇫 🇦🇫 🇦🇫
Super op dit recept heb ik gewacht 🥳
Dank voor de duidelijke beschrijving

Reply
Soumia 1 februari 2020 - 18:38

Aahw zo leuk om te lezen!!🥰❤️

Reply
Kim 31 januari 2020 - 17:08

Kun je dit gerecht ook maken met kip?

Reply
Soumia 1 februari 2020 - 18:38

Hi Kim,

Ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd met kip maar het lijkt me wel lekker!😍 Zeker iets om uit te proberen👌🏽

Reply
Kim 1 februari 2020 - 21:39

Super bedankt voor je antwoord. Ik ga het proberen!

Reply
Cassie 18 mei 2020 - 11:26

Salaam Aleykum,

Bedankt voor je duidelijke recept. Nu kan ik mijn Afghaanse schoonfamilie verrassen met een lekkere kabuli!

Heb je toevallig de garam masala kruiden (zelf samenstellen) op je blog gedeeld? Ik kan ze namelijk niet zo snel vinden.

Reply
Mila Mina 8 september 2020 - 22:35

Mmmm, ziet er lekker uit! Ik wil dit morgen proberen, maar ik zie bij stap 24 staan ‘Strooi er vervolgens de kruiden op en roer de rijst heel voorzichtig door elkaar. Vervolgens vorm je met behulp van een schuimspaan een pyramide van de rijst (zie foto)‘, maar ik zie nergens in de ingrediënten de kruiden die in de rijst zou moeten of zie ik het over het hoofd?

Reply
Soumia 16 september 2020 - 10:57

Hi Mila,

Daar had ik wat duidelijker in moeten zijn! Ik bedoelde hiermee ook de garam masala kruiden, die wat je dus ook in de saus doet.Daar strooi ik ongeveer 1 theelepel van. Ik hoop dat het duidelijk is!

Liefs,
Soumia
Soumia

Reply

Laat een reactie achter