– Hapjes-

Kip briwat

Kip briwat

Briwats zijn kleine en knapperige Marokkaanse hapjes die gevuld kunnen worden met verschillende ingrediënten zoals kip, gehakt, zeevruchten of zelfs kaas. Het filodeeg wordt gebakken of gefrituurd. Vaak wordt het afgewerkt met kruiden naargelang de vulling. Briwat is benoemd naar de vorm van deze hapjes: enveloppe. Ze zien er ook uit als driehoekjes. Ze worden geserveerd als aperitief en zijn vooral populair tijdens de maand Ramadan.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

Voor de ui

  • 4 uien in dunne ringen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel roomboter

Voor de kip

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g kippendijen
  • 1 ui versnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • Koriander
  • Peterselie
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 300 ml water
  • 1 theelepel honing
  • 1 pak filodeeg van het merk Au Blé dor

Voor de amandelen:

  • 150 g gepelde amandelen
  • Olie voor te frituren

Decoratie:

  • Extra kaneel
  • Poedersuiker
  • Amandelen grofgehakt

Instructies
 

Voor de ui

  • Verhit de zonnebloemolie en de boter in een pan.
  • Voeg de uienringen toe en bak ze op een laag vuurtje voor 20 minuten ongeveer tot ze mooi zacht zijn geworden. Wil je ze volledig karameliseren dan dien je ze op een laag vuurtje te bakken voor 1u.

Voor de kip

  • Verhit een ruime pan met de olijfolie op een middelhoog vuurtje.
  • Plaats hierin de kippendijen. Voeg de ui en de kruiden toe. Roer alles goed samen en bak het voor ongeveer 4 minuten aan.
  • Giet het water hieraan toe en laat koken voor 20 à 25 minuten tot de kip gaar is.
  • Verwijder de kip uit de pan met een schuimspaan en plaats het op een bord. Laat de kip voor 15 minuten afkoelen. Giet de saus in de pan niet weg! Deze gaan we straks nog gebruiken.
  • Trek de kip vervolgens los met een vork of mes. TIP: heb je niet veel haast, marineer dan de kip een uur van tevoren samen met de kruiden en de olijfolie. Dit zal het ook extra meer smaak geven!

Voor de amandelen:

  • Frituur de amandelen in olie tot ze goudbruin worden. Hou het goed in de gaten want ze kunnen al snel verbranden. Je kan de amandelen ook roosteren in de oven i.p.v. te frituren.
  • Plaats de amandelen op keukenpapier en dep ze goed af. Laat ze daarna volledig afkoelen.
  • Maal de amandelen vervolgens fijn in een hakmolen.
  • Voeg de gemalen amandelen, de honing en de shredded kip toe aan de resterende saus in de pan (die waar je dus de kip in hebt gekookt). Meng alles samen tot een geheel. Je vulling is klaar!

Het vormen van de briwat:

  • Neem de filodeeg erbij en snijd deze in verticale repen van 3cm (afhankelijk hoe groot je de briwat wilt).
  • Neem 2 vellen en plaats ze op elkaar. Dek de rest van het filodeeg af met een theedoek zodat het niet zal uitdrogen.
  • Bestrijk het filodeeg met zonnebloemolie en plaats onder 1 volle theelepel van het kipmengsel.
  • Rol het van punt tot punt tot je een driehoek vormt. Zorg dat je ze strak oprolt zodat het filodeeg niet los komt.
  • Plaats het driehoekje op een bakplaat bekleed met bakpapier en werk de vulling af.
  • Bestrijk elke briwat nog wat extra met zonnebloemolie.
  • Bak de briwats in een voorverwarmde oven van 200° voor 12 à 15 minuten of tot ze mooi goudbruin worden.
  • Nadat ze een beetje afgekoeld zijn bestrooi je ze met behulp van een zeefje met de poedersuiker. Decoreer vervolgens naar wens met de kaneel.
Trefwoord #kip, briwat, kipbriwat, marokkaansekeuken, moroccanfood, ramadanrecepten

Kip briwat

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Abonneer

De lekkerste recepten geleverd naar jouw mailbox!

Dit vind je vast ook lekker!

3 thoughts on “Kip briwat

  1. Net deze briwat voor dag 3 van de ramadan gemaakt en het was zoooooo lekker. Ik ben normaal niet zo enthousiast na een internet recept maar deze is echt een aanrader.
    Authentieke marokaanse smaak, loved it😍

Laat een reactie achter

Rating recept