0

Winkelwagen

– Hapjes-

Kip briwat

Briwats zijn kleine en knapperige Marokkaanse hapjes, die je kan vullen met verschillende ingrediënten, zoals kip, gehakt, zeevruchten of zelfs kaas. Het filodeeg kan je bakken of frituren, dus maak je kip briwat op jouw eigen manier.

Vaak wordt dit gerecht afgewerkt met kruiden naargelang de vulling. Briwat is genoemd naar de vorm van deze hapjes: enveloppe. Ze zien er ook uit als driehoekjes. Ze worden geserveerd als aperitief en zijn vooral populair tijdens de maand Ramadan.

Kip briwat keuken van sou

Kip briwat

Ramadan of geen Ramadan, deze hapjes zijn voor elke gelegenheid een geweldige smaakmaker. Maak de vulling naar wens door te kiezen voor kip, gehakt, kaas of bijvoorbeeld zeevruchten. Enjoy!
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

Voor de ui

  • 4 uien in dunne ringen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel roomboter

Voor de kip

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g kippendijen
  • 1 ui versnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • Koriander
  • Peterselie
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 300 ml water
  • 1 theelepel honing
  • 1 pak filodeeg van het merk Au Blé dor

Voor de amandelen:

  • 150 g gepelde amandelen
  • Olie voor te frituren

Decoratie:

  • Extra kaneel
  • Poedersuiker
  • Amandelen grofgehakt

Instructies
 

Voor de ui

  • Verhit de zonnebloemolie en de boter in een pan.
  • Voeg de uienringen toe en bak ze op een laag vuurtje voor 20 minuten ongeveer, totdat ze mooi zacht zijn. Wil je ze volledig karameliseren, dan dien je ze op een laag vuurtje te bakken voor ongeveer 1 uur.

Voor de kip

  • Verhit een ruime pan met de olijfolie op een middelhoog vuurtje.
  • Plaats hierin de kippendijen, waarna je de ui en de kruiden toevoegt. Roer alles goed samen en bak het voor ongeveer 4 minuten aan.
  • Giet het water hierbij en laat koken voor 20 à 25 minuten tot de kip gaar is.
  • Verwijder de kip met een schuimspaan uit de pan en plaats op een bord. Laat de kip voor 15 minuten afkoelen, waarna je de saus in de pan bewaard. Gooi deze niet weg, want deze gaan we straks nog gebruiken!
  • Trek de kip vervolgens los met een vork of mes. TIP: heb je niet veel haast, marineer dan de kip een uur van tevoren samen met de kruiden en de olijfolie. Dit zal het ook extra meer smaak geven!

Voor de amandelen

  • Frituur de amandelen in olie tot ze goudbruin worden. Houd het goed in de gaten, want ze kunnen al snel verbranden. Het is ook een optie om de amandelen te roosteren in de oven, in plaats van te frituren.
  • Plaats de amandelen op keukenpapier en dep ze goed af. Laat ze daarna volledig afkoelen.
  • Maal de amandelen vervolgens fijn in een hakmolen.
  • Voeg de gemalen amandelen, de honing en de shredded kip toe aan de resterende saus in de pan (die waar je dus de kip in hebt gekookt). Meng alles samen tot een geheel en voila, je vulling is klaar!

Het vormen van de briwat

  • Neem het filodeeg erbij en snijd deze in verticale repen van 3cm (afhankelijk van hoe groot je de kip briwat wilt).
  • Neem 2 vellen en plaats ze op elkaar. Dek de rest van het filodeeg af met een theedoek, zodat het niet uitdroogt.
  • Bestrijk het filodeeg met zonnebloemolie en plaats onder 1 volle theelepel van het kipmengsel.
  • Rol het van punt tot punt tot je een driehoek vormt. Zorg dat je ze strak oprolt, zodat het filodeeg niet los komt.
  • Plaats het driehoekje op een bakplaat bekleed met bakpapier en werk de vulling af.
  • Bestrijk elke briwat nog wat extra met zonnebloemolie.
  • Bak de briwats in een voorverwarmde oven van 200° voor 12 à 15 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Nadat ze een beetje afgekoeld zijn, bestrooi je ze met behulp van een zeefje met de poedersuiker. Decoreer vervolgens naar wens met de kaneel.
Trefwoord #kip, briwat, kipbriwat, marokkaansekeuken, moroccanfood, ramadanrecepten

Kip briwat recept voor de Ramadan?

Kip Briwat is een recept, waarin zoet en hartig op fantastische wijze wordt gecombineerd. Juist doordat het zo’n veelzijdig hapje is, is het populair tijdens de Ramadan. Dit soort recepten zijn vaak onderdeel van de iftar, de maaltijd waarmee het vasten bij zonsondergang wordt gebroken.

Vind jij dat Soumia een lekkere draai aan dit recept heeft gegeven? Laat het haar weten op de socials! Wil je meer recepten uit de Arabische keuken maken, dan is dit platform voor jou the place to be. Bekijk hier andere hoofdgerechten voor elke dag een verse, creatieve maaltijd. Succes!

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

6 gedachten over “Kip briwat

    1. Hii lieve Anna, wat lief! Dankjewel voor jouw mooie complimenten! En wat leuk dat je zelfs mijn kookboek in huis hebt gehaald. Heeeel veel kook en bakplezier ervan 🙂

  1. Net deze briwat voor dag 3 van de ramadan gemaakt en het was zoooooo lekker. Ik ben normaal niet zo enthousiast na een internet recept maar deze is echt een aanrader.
    Authentieke marokaanse smaak, loved it😍

Laat een antwoord achter

Rating recept