– Hoofdgerechten-
Kippendijen in een kruidige champignonsaus

Photography by sihamdaily.nl
Kippendijen in een kruidige champignonsaus: dé perfecte mix van eenvoud en luxe
Dit is zo’n recept dat je keer op keer blijft maken, simpelweg omdat het alles heeft wat je wilt in een maaltijd. Het voelt huiselijk en vertrouwd, maar toch net bijzonder genoeg om indruk te maken. De kippendijen worden heerlijk mals en de champignonsaus zit vol met smaken die samenkomen met een vleugje zoet en kruidig. Dit is comfortfood op zijn best.

Wat ik zo fijn vind aan dit gerecht, is hoe makkelijk het zich aanpast aan je stemming. Een doordeweekse avond? Maak het simpel met een snelle rijst of aardappelpuree. Wil je uitpakken? Voeg wat knapperig brood en een frisse salade toe. De veelzijdigheid van dit gerecht maakt het een favoriet in mijn keuken.
Waarom je het moet proberen?
Soms heb je gewoon een recept nodig dat je redt. Iets dat je zonder stress op tafel zet, maar dat voelt alsof je uren hebt besteed aan het perfectioneren van de smaken. Dit is dat recept. Het is makkelijk genoeg voor beginners, maar indrukwekkend genoeg voor een etentje. En het beste? Het voelt alsof het speciaal voor jou gemaakt is, elke keer dat je het eet.

Of je nu een fan bent van romige aardappelpuree, luchtige rijst of gewoon een knapperig stuk brood, dit gerecht past zich moeiteloos aan. En vergeet niet: die saus is het waard om tot de laatste druppel op te scheppen.

Wat ik keer op keer hoor van mensen die dit gerecht maken, is hoe blij ze worden van de eenvoud. Het voelt alsof je iets bijzonders eet, zonder dat het veel moeite kost. De ingrediënten zijn alledaags, maar de smaken zijn allesbehalve gewoon. Dus of je nu een regenachtige dag wilt opvrolijken of een etentje wilt organiseren, dit recept is je go-to.

Kippendijen in een kruidige champignonsaus
Ingrediënten
- 400 g kippendijen in grote blokken gesneden
- Zout en zwarte peper naar smaak
- 1 tl paprikapoeder
- Scheutje olijf- of zonnebloemolie
- 1 ui fijngehakt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 250 g kastanjechampignons in plakjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel bloem
- 400 ml water
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 tl gedroogde tijm
- 1/2 tl gedroogde oregano
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl sojasaus
- 1 tl ketjap manis
- Fijngehakte koriander voor garnering
Instructies
- Dep de kippendijen droog en kruid ze met zout, zwarte peper en paprikapoeder.
- Verhit wat olijf- of zonnebloemolie in een grote koekenpan of braadpan en bak de kippendijen aan beide kanten goudbruin (ongeveer 4-5 minuten per kant).
- Haal de kip uit de pan en zet apart.
- Voeg indien nodig wat extra olie toe aan de pan en voeg de ui en de champignons toe.
- Bak ze tot ze hun vocht loslaten en zacht worden.
- Voeg vervolgens de gehakte knoflook toe en roer de tomatenpuree erdoor. Laat dit een minuut meebakken. Strooi daarna de bloem erover en bak nog een minuut mee.
- Giet het water in de pan en voeg het kippenbouillonblokje toe. Roer totdat het bouillonblokje is opgelost.
- Meng de tijm, uienpoeder, oregano, sojasaus en ketjap manis door de saus en breng aan de kook.
- Leg de gebakken kippendijen terug in de pan met de saus. Zet het vuur wat lager en laat 20 minuten zachtjes sudderen, totdat de kip volledig gaar is en de saus wat ingedikt is.
- Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en zwarte peper.
- Werk het gerecht af met fijngehakte koriander en serveer met een romige aardappelpuree of rijst.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!