Kokosbrownie

door Soumia

Fudgy brownies, je kent ze vast wel.. De donkerbruine, zachte en tegelijk machtige gebakjes met een intense chocoladesmaak. Maar dit keer met een twist!! Deze brownies zijn bereid met een heerlijke laag romige zoete kokos en afgewerkt met een chocolade ganache. Drie lagen brownie heaven!! Dit zie ik graag als de meest ideale combinatie van een brownie.

Om eerlijk te zijn is dit recept slecht voor je dieet, maar het is wel de ideale troost of perfect feestgebakje!! Zullen we het gewoon een zoete zonde noemen?

Zeker als je van kokos en chocolade houdt, zul je dit OVERDREVEN lekker vinden!!

BEKIJK HIER DE INSTRUCTIE VIDEO (1MIN):

INGREDIËNTEN

Voor de brownie laag:

  • 170g boter
  • 100g pure chocolade *
  • 200g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 theelepel instant koffiepoeder (optioneel)
  • halve theelepel zout
  • 100g bloem

Voor de kokoslaag:

  • 200g geraspte kokos, ongezoeten
  • 300ml gecondenseerde melk (1 blik)

Voor de chocolade ganache:

  • 100g volle room
  • 120g pure chocolade*

* Voor de chocolade kan je chocoladedruppels gebruiken of je kan chocolade repen in stukjes snijden. Pure chocolade vind ik hier het best bij passen maar je kan ook gaan voor melkchocolade. Je kan ze ook beiden combineren naar wens. 

BEREIDINGSWIJZE

Voor de brownies:

  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Smelt de chocolade samen met de boter totdat deze volledig gesmolten is. Je kan dit zowel in de microgolfoven doen, au bain marie of in een pan op het laagste vuurtje.
  • Onmiddelijk nadat je de chocolade en boter samen hebt gesmolten, voeg je er de suiker, vanillesuiker en koffiepoeder aan toe.  De suiker en koffiepoeder zal dan veel gemakkelijker smelten wanneer het mengsel nog heet is. Meng alles goed samen met een garde totdat alle ingrediënten zijn opgenomen.
  • Laat het mengsel vervolgens voor 15min afkoelen.
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix deze met een garde in het mengsel.
  • Vervolgens voeg je de bloem, cacaopoeder en zout toe. Gebruik hiervoor een zeef om klonters in het beslag te vermijden. Mix alles goed met een garde totdat alle ingrediënten opgenomen zijn.
  • Neem een brownie bakvorm of een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal even in. Bedek de bodem en randen met een vel bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal blijft plakken.
  • Schenk het beslag in de bakvorm en strijk het glad.
  • Bak het beslag zo’n 30min in een oven van 180°. Houd rekening dat elke oven verschillend is. Controleer met een satéprikker of de brownies gaar zijn. Als er wat kruimels verschijnen op je satéprikker is dit niet erg. Het is de bedoeling dat de binnenkant van de brownies nog zacht en een beetje vochtig zijn.
  • Wanneer de brownies gebakken zijn, verwijder je deze NIET uit de bakvorm. Laat deze volledig afkoelen in de bakvorm zelf.

Voor de kokosvulling:

  • Plaats de geraspte kokos in een kom en voeg hier de gecondenseerde melk aan toe. Meng alles mooi samen met een spatel.
  • Plaats deze even opzij.

Voor de chocoladelaag:

  • Breng de room aan de kook in een pannetje.
  • Breek de chocolade in stukjes en plaats ze in een kom.
  • Giet de kokende room op de stukjes chocolade. Zorg dat de stukjes chocolade ingedompeld zijn in de room. Laat ze vervolgens voor 2min zitten.
  • Na 2min meng je de chocolade en de room met een garde. Blijf mengen totdat de chocolade volledig gesmolten is.

Opstellen van de kokosbrownie:

  • Druk de afgekoelde brownies zachtjes plat met een nette theedoek of keukenpapier.
  • Plaats dan de kokosmengsel erboven en verdeel deze gelijkmatig met een spatel. Je kan het kokosmengsel ook met je handen verdelen. Maak dan je handen een beetje vochtig met water anders zal het mengsel aan je vingers blijven plakken.
  • Giet vervolgens de chocolade ganache over de gehele brownies.
  • De cake haal je nog steeds NIET uit de bakvorm!
  • Plaats de kokosbrownies in de koeling voor minstens 2u of totdat de bovenste chocoladelaag verhard is.
  • Verwijder de brownies uit de bakvorm door het bakpapier op te tillen. Snijd vervolgens de korstjes van de afgekoelde brownies. Verdeel het vervolgens in vierkantjes. Gebruik hiervoor bv. een broodmes. Bij het snijden veeg je telkens je mes af met een stuk keukenpapier. Zo vermijd je chocolade vlekjes op de witte kokosvulling.
  • Ter decoratie kan je de brownies bestrooien met een beetje geraspte kokos.
  • Serveer de brownies bij de koffie of met een lekker glas (chocolade) melk.
3 reacties
12

You may also like

3 reacties

Bianca 15 september 2018 - 08:45

Hallo ik ga vandaag of morgen de brownies maken. Hoe groot moet die brownie bakvorm zijn aub? Dank je wel.

Reply
Soumia 17 september 2018 - 11:54

Hey Bianca!

Sorry voor de late reactie.. De bakvorm is 20x20cm, ik hoop dat je ondertussen al de afmetingen hebt kunnen vinden..

Reply
Aicha 13 oktober 2019 - 11:00

Salam alaykum
Zou ik ook olie kunnen gebruiken ipv boter?
En hoeveel olie denk je dan?
Sukran💖

Reply

Laat een reactie achter