
Hoofdgerecht – 18 december, 2019
Loubia

Loubia
Vandaag deel ik een heerlijk en verwarmend gerecht met jullie: Loubia, oftewel Marokkaanse witte bonen in pittige tomatensaus! Een simpel, maar smaakvol gerecht dat perfect in balans is. De zachte bonen nemen de heerlijke kruiden op, terwijl de pittige tomatensaus een extra kick geeft. Dit is een vegetarische versie, maar je kunt er altijd een stukje vlees aan toevoegen als je wilt.
Loubia is een klassiek gerecht dat in veel Marokkaanse huishoudens wordt gegeten, vooral op koudere dagen. Het is een voedzame en eiwitrijke maaltijd die snel en makkelijk te maken is. De specerijen zoals komijn, paprikapoeder en een vleugje chili zorgen voor die authentieke Marokkaanse smaak, terwijl de tomatensaus het gerecht heerlijk romig en vol maakt.
Een groot voordeel van Loubia is dat het een gerecht is dat zich perfect leent voor meal prepping. Maak een grote pan, laat de smaken goed intrekken en je hebt de volgende dag een nóg lekkerdere maaltijd. Serveer het met knapperig brood of Marokkaanse msemen en je hebt een complete, vullende maaltijd waar je geen genoeg van krijgt.
Wil je variëren? Voeg wat gekarameliseerde ui toe voor extra diepte, of maak het pittiger met extra harissa of chilivlokken. Hoe je het ook serveert, één ding is zeker: Bonen Appétit! 😍

Witte bonensoep in een tomatensaus (Loubia)
Deze Loubia is een heerlijk Marokkaans gerecht met witte bonen in een pittige tomatensaus. Snel te bereiden, vol smaak en perfect met vers brood!
Ingredients
- 300 g witte bonen
- 1 ui fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 tomaat fijngeraspt
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder
- halve theelepel chili poeder als je van pittig houdt
- 500 ml water
- handjevol fijngehakte peterselie/koriander
Instructions
- Week de bonen in water een nachtje ervoor. Dit zorgt ervoor dat de bonen sneller gaar worden tijdens het koken.
- Plaats de bonen de volgende dag in een pan en giet er water overheen totdat het water net boven de bonen drijft.
- Kook deze op een middelhoog vuurtje gaar voor 40min ongeveer.
- Voor de saus:
- Verhit een pan met olijfolie en voeg hier de ui en knoflook aan toe. Bak deze totdat de ui glazig wordt.
- Voeg vervolgens alle kruiden toe en de geraspte tomaat. Meng alles goed samen en laat bakken voor 5min.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg daarna de tomatenpuree toe en meng alles mooi samen. Laat bakken voor 10min zodat de zuurtegraad van de tomatenpuree vermindert.
- Wanneer de bonen bijna gaar zijn, giet je ze af en voeg je deze toe aan de saus. Meng nu alles goed samen en giet het water erbij en breng het aan de kook. De witte bonen kunnen nu verder gaar worden in de saus. Blijf roeren totdat de saus wat ingedikt is. Dit duurt 15min ongeveer.
- Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
- Voeg de gehakte peterselie en koriander toe en laat kort even koken.
- Serveer de witte bonensoep (loubia) in een bord of kom en geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!