Marmita

door Soumia

Marmita! Dit is hoe we dit gerecht in Marokko noemen. Het is een klassieke tajine maar bereidt in een pan. Ik denk dat elke Marokkaan in de loop van zijn leven minstens één keer marmita geprobeerd heeft. Mijn moeder maakte het vaak als we kinderen waren, ik denk dat het haar go-to-gerecht was toen ze niet geïnspireerd was. Dit vond ik helemaal niet erg omdat het zeker 1 van mijn favoriete gerechten was. Ik ben me ervan bewust dat dit niet het meest zomer-materiaal recept is, maar het is simpel, smakelijk en zo bevredigend. Geniet ervan! 

BEKIJK HIER DE INSTRUCTIEVIDEO (1MIN):

INGREDIËNTEN

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in plakjes gesneden
  • 2 knoflookteentjes, geschild en geplet
  • 500g kalfsvlees of rundsvlees , getrimd en gesneden in stukjes van 5 cm
  • 300 ml water
  • 3 tomaten in blokjes, uit blik
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 theelepel paprika
  • zout en peper naar smaak
  • 600g aardappelen, gepeld in partjes
  • 3 wortelen
  • 1 courgette
  • 100g erwten
  • koriander en peterselie 

BEREIDINGSWIJZE

  • Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de ui, knoflook en kruiden toe. Ook de koriander en peterselie voeg je toe. Roer alles goed samen totdat het vlees bedekt is met de kruiden.  
  • Dek af met een deksel en laat het vlees lichtjes bruin worden op een middelhoog vuurtje voor ongeveer 10 min.  Draai het vlees af en toe om. 
  • Voeg vervolgens een klein scheutje water (50ml) toe samen met de tomatenblokjes aan het vlees. Roer alles goed samen. Dek af met een deksel en laat het nogmaals zachtjes sudderen voor 10 min.
  • Voeg de wortelen, courgette en aardappelen toe. Giet het water toe en duw de groenten zachtjes in de vloeistof.
  •  Laat zachtjes sudderen gedurende 1:30u totdat het vlees en aardappelen zacht en gaar zijn.
  • Als op enig moment tijdens het koken het lijkt alsof er niet genoeg vloeistof in de pan zit, voeg dan een paar eetlepels water toe.  
  • Voeg de erwten toe, roer zachtjes alles samen en laat nogmaals voor 15min sudderen op een laag vuur.
  • Proef en pas indien nodig de kruiden aan met zout. Serveer onmiddellijk met brood. 

Ps:

  • Je kan de vlees vervangen door kip of je kan hier enkel groenten voor gebruiken (lekker vegetarisch!)
  • Je kan elke groenten naar keuze gebruiken! Leef je uit!
  • Dit recept kan je ook in een tajine bereiden.

10 reacties
6

You may also like

10 reacties

Judith 24 oktober 2018 - 18:52

Morgen ga ik het recept proberen, ik ben heel benieuwd! Ik heb er al zin in. ❤️
Nog een kleine toevoeging op het recept, de courgette staat niet vernoemd bij de ingrediënten. Gelukkig viel het mij op voordat ik mijn boodschappen ging doen. 😉

Reply
Soumia 25 oktober 2018 - 09:16

Hi Judith,

Ooh super! Ik ben benieuwd naar jouw creatie!!

Klopt, ik zie het nu pas oeps.. Ik zal het gelijk aanpassen x

Reply
S 17 december 2019 - 02:57

Hmm ziet er heerlijk uit. Ga het snel uitproberen! Bedoel je trouwens met 1:30, ander halfuur laten koken? Of gwn 1,5 minuut?

Reply
Soumia 18 december 2019 - 11:44

Hii Sharon,

Sorry voor de onduidelijkheid in het recept, ik pas het even aan. Ik bedoel hiermee anderhalf uur laten koken.

Liefs,

Soumia

Reply
Sharon 22 december 2019 - 22:11

Hoiiiii bedankt voor je reactie! Haha was miss een stomme vraag, maar ik wou ‘t alleen zeker weten. Ga er binnekort mee aan de slag! 😘

Reply
Naatje 2 september 2020 - 21:19

Hoi, worden de groenten/aardappelen niet te gaar/zacht als je dit 1,5uur moet koken?

Reply
Soumia 6 september 2020 - 08:51

Hi Naatje,

Dit is echt afhankelijk van de soort aardappelen die je gebruikt. Dit is het maximum betreft gaartijd. Je kan het checken met een mesje als je aardappelen gaar zijn. Ik gebruik ook altijd vastkokende aardappelen voor mijn marmita.

Liefs,
Sou

Reply
Siem 3 september 2020 - 00:38

Hallo Soumia,

Ik ken het recept alleen met verse tomaat. Tomaat uit blik is iets nieuws voor mij, wordt het niet zurig?

Groetjes,
Siem

Reply
Soumia 6 september 2020 - 08:50

Hi Siem,

Nee het wordt helemaal niet zurig. Zo heb ik het ook altijd van mijn moeder geleerd. Echt heerlijk! Je kan het ook altijd vervangen met verse tomaten.

Liefs,
Sou

Reply
Nada 6 september 2020 - 14:54

Aaah oke duidelijk😊
Bedankt voor je reactie😘🤗

Liefs,
Naatje

Reply

Laat een reactie achter