Marokkaanse aubergine salade (Zaalouk)

door Soumia

Zaalouk is een van de meest heerlijke salades van de Marokkaanse keuken en er zijn een miljoen manieren om het overal in Marokko te bereiden. Het recept verschilt vaak van regio tot regio maar ook van gezin tot gezin.  Het recept dat ik vandaag met je deel, is van mijn moeder. Ik vind het heel gemakkelijk, snel en het heeft maar een paar ingrediënten nodig.

Als je op zoek bent naar een heerlijke en zachte aubergine salade met een milde boost van Marokkaanse aroma’s, dan moet je het zeker proberen. Zaalouk is geweldig als een dip, maar je kunt het ook serveren als bijgerecht of als spread op een lekkere sandwich. 

INGREDÏENTEN

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 grote aubergines
  • 2 middelgrote tomaten, in blokjes gesneden met schil
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel curcuma
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel gehakte verse koriander
  • citroenwiggen (optioneel)

BEREIDINGWIJZE

  • Verwijder 3 verticale stroken schil van elke aubergine. Gooi de verticale stroken weg en snijd de aubergines in grote blokjes.
  • Verhit in een ruime pan de olijfolie en voeg alle ingrediënten toe (behalve de partjes citroen). Dek af op middelhoog vuur tot de groenten zacht zijn, ongeveer 25 minuten. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat de groenten niet aan de pan blijven kleven.
  • Haal het deksel van de pan af en pureer vervolgens alles met behulp van een vork of stamper.  Laat op middelhoog vuur verder koken totdat alle vloeistoffen verdampen.
  • Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Voeg nog een beetje citroensap toe naar smaak (optioneel).
  • Serveer warm of koud, als bijgerecht of op een lekkere sandwich.
  • Geniet!

 

You may also like

Laat een reactie achter