Marokkaanse linzensoep oftewel Le3des in het Marokkaans, is een eenvoudige en ijzerrijke soep. Het zit vol smaken en perfect voor de huidige koude avonden.
Heb ik je al gezegd dat er dit najaar veel pompoen recepten zouden komen op de blog? Het is immers het seizoen ervoor. Deze soep is eigenlijk een klein beetje aangepast door de toevoeging van de stukjes pompoen. Heb je liever geen pompoen, dan kan je dit weglaten en heb je de basisrecept van deze linzensoep.
INSTRUCTIE VIDEO
INGREDIËNTEN
- 400g linzen
- 2 tomaten, zonder schil en fijngeraspt
- 1 grote ui, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200g pompoen, geschild en in blokjes (optioneel)
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper naar smaak
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel curcuma
- 1 theelepel gemberpoeder
- Handjevol fijngehakte verse peterselie en koriander
- 1l water
BEREIDINGSWIJZE
- In een grote pan, voeg je de olijfolie toe en verwarm je deze op een middelhoog vuur.
- Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe. Bak deze totdat de ui glazig wordt.
- Vervolgens voeg je alle kruiden, peterselie en tomatenpuree toe en roer alles samen op een laag vuurtje.
- Giet nu de geraspte tomaten erbij en roer alles goed samen.
- Voeg nu het water toe (1l) en breng deze aan de kook.
- Vervolgens voeg je de stukjes pompoen erbij. Bedek de pan met een deksel en laat koken totdat de pompoen zacht en gaar wordt.
- Ondertussen ga je de linzen koken. Soms vind je tussen de linzen kleine steentjes terug. Plaats de linzen op een bord en check even of er steentjes inzitten. Daarna kan je de linzen in een vergiet onder koud water wassen.
- Breng een pan met water aan de kook en voeg de linzen hieraan toe. Kook deze gaar voor ongeveer 25 min of totdat deze zacht zijn.
- Wanneer de linzen gaar zijn, plaats je deze in een vergiet en voeg je ze onmiddellijk toe aan de saus.
- Laat de linzen in de saus koken voor ongeveer 15 min.
- Serveer met brood, indien gewenst. Smakelijk!
Extra:
Afhankelijk van de linzen die je gaat gebruiken, moet je mogelijk wat water toevoegen. Houd de linzen in het oog tijdens het koken en voeg indien nodig meer water toe.
24 reacties
Ik gooi het water van de linzen nooit weg, maar giet het bij de groenten, op die manier gaan de vitamientjes (ijzer) van de linzen niet verloren.
Hi Naziha,
Ooh daar heb je helemaal gelijk in! Dit zal ik voortaan ook doen, bedankt voor de tip!
Linzen uit pot of los?
Ik zie het al. Heb niet goed gelezen!
Hi Judith,
Geen probleem hoor! Ik kan jou via mail ook de afbeelding sturen van het merk die ik gebruik, misschien kan dit jou verder helpen? Ik hoor het verder van je.
Soumia, zou je mij willen vertellen welke linzen je gebruikt?
Hi Nicolle,
Dit zijn bruine linzen.
Ik haal ze meestal van de Turkse supermarkt.
Liefs,
Sou
Gebruik je geen zout?
Hi Sam,
Jawel, bij de ingrediënten staat vermeld dat je zout & peper naar smaak kan toevoegen.
Hallo Soumia,
Week jij de linzen van te voren? Vaak zitten er steentjes er tussen, check je dit ook?
Waarom worden de linzen apart gekookt en niet met de saus?
Hi Smahan,
Als je de linzen apart kookt dan hoef je ze ook niet op voorhand te weken.
Dit scheelt dan al wat tijd.
Linzen worden nooit geweekt , het zijn geen kikkererwten he .
Je kunt ze perfect met de saus samen koken …
Hey Kenza,
Mijn moeder weekte de linzen altijd (ik verzin het niet) maar ieder bereid het natuurlijk op zijn eigen manier..
Hey soumia , ik bedoelde het niet slecht hoor .
En ik ben zeker geen keukenprinses .
Ik volg je op en maak je heerlijke gerechten ook na .
Dikke proficiat met je pagina hier , wees trots .
Groetjes
Hii Kenza,
Ooh ik heb het ook niet verkeerd opgenomen, alle tips zijn welkom!
Ooh dank je wel, super lief! xx
Hoeveel tomatenpuree moet je gebruiken?
Hi Lima,
1 blikje tomatenpuree is ongeveer 70g. Het zijn de kleine blikjes die je ook bij de ah etc vindt.
Liefs,
Sou
Hoe lang kook je de linzen, alvorens je dit erbij toevoegd
Ik wel de linzen voor 4 uur vind ik fijner
Je moet inderdaad kijken wat voor jou het beste werkt!
Liefs,
Sou
hoi sou ik ga het nu maken ik zal u naar de tijd zeggen
hoe het heeft gesmaakt ik heb wel altijd linzen gemaakt maar niet met
pompoen ik maak altijd Marokkaanse eten
mijn man is marokaans
Hi Anette,
Excuses voor de late reactie. Ohh wat leuk! Had je het ondertussen nog gemaakt? Ik hoop dat het in de smaak is gevallen!
Groetjes,
Soumia
Bedankt voor het recept. Het is Alhamdoelilah in 1 keer gelukt! Ze vonden het hier thuis heerlijk. ♥️