Marokkaanse linzensoep (le3des)

door Soumia

Marokkaanse linzensoep oftewel Le3des in het Marokkaans, is een eenvoudige en ijzerrijke soep. Het zit vol smaken en perfect voor de huidige koude avonden.

Heb ik je al gezegd dat er dit najaar veel pompoen recepten zouden komen op de blog? Het is immers het seizoen ervoor. Deze soep is eigenlijk een klein beetje aangepast door de toevoeging van de stukjes pompoen. Heb je liever geen pompoen, dan kan je dit weglaten en heb je de basisrecept van deze linzensoep.

INSTRUCTIE VIDEO

INGREDIËNTEN

  • 400g linzen
  • 2 tomaten, zonder schil en fijngeraspt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200g pompoen, geschild en in blokjes (optioneel)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • Handjevol fijngehakte verse peterselie en koriander
  • 1l water

BEREIDINGSWIJZE

  • In een grote pan, voeg je de olijfolie toe en verwarm je deze op een middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe. Bak deze totdat de ui glazig wordt.
  • Vervolgens voeg je alle kruiden, peterselie en tomatenpuree toe en roer alles samen op een laag vuurtje.
  • Giet nu de geraspte tomaten erbij en roer alles goed samen.
  • Voeg nu het water toe (1l) en breng deze aan de kook.
  • Vervolgens voeg je de stukjes pompoen erbij. Bedek de pan met een deksel en laat koken totdat de pompoen zacht en gaar wordt.
  • Ondertussen ga je de linzen koken. Soms vind je tussen de linzen kleine steentjes terug. Plaats de linzen op een bord en check even of er steentjes inzitten. Daarna kan je de linzen in een vergiet onder koud water wassen.
  • Breng een pan met water aan de kook en voeg de linzen hieraan toe. Kook deze gaar voor ongeveer 25 min of totdat deze zacht zijn.
  • Wanneer de linzen gaar zijn, plaats je deze in een vergiet en voeg je ze onmiddellijk toe aan de saus.
  • Laat de linzen in de saus koken voor ongeveer 15 min.
  • Serveer met brood, indien gewenst. Smakelijk!

Extra:

Afhankelijk van de linzen die je gaat gebruiken, moet je mogelijk wat water toevoegen. Houd de linzen in het oog tijdens het koken en voeg indien nodig meer water toe.

17 reacties
8

You may also like

17 reacties

naziha 23 oktober 2018 - 11:33

Ik gooi het water van de linzen nooit weg, maar giet het bij de groenten, op die manier gaan de vitamientjes (ijzer) van de linzen niet verloren.

Reply
Soumia 24 oktober 2018 - 10:15

Hi Naziha,

Ooh daar heb je helemaal gelijk in! Dit zal ik voortaan ook doen, bedankt voor de tip!

Reply
Judith 23 oktober 2018 - 13:25

Linzen uit pot of los?

Reply
Judith 23 oktober 2018 - 16:45

Ik zie het al. Heb niet goed gelezen!

Reply
Soumia 24 oktober 2018 - 10:16

Hi Judith,

Geen probleem hoor! Ik kan jou via mail ook de afbeelding sturen van het merk die ik gebruik, misschien kan dit jou verder helpen? Ik hoor het verder van je.

Reply
Nicolle Frenay 16 juli 2020 - 07:07

Soumia, zou je mij willen vertellen welke linzen je gebruikt?

Reply
Soumia 22 juli 2020 - 09:24

Hi Nicolle,

Dit zijn bruine linzen.
Ik haal ze meestal van de Turkse supermarkt.

Liefs,

Sou

Sam 25 oktober 2018 - 07:57

Gebruik je geen zout?

Reply
Soumia 25 oktober 2018 - 09:13

Hi Sam,

Jawel, bij de ingrediënten staat vermeld dat je zout & peper naar smaak kan toevoegen.

Reply
Smahan 25 oktober 2018 - 16:22

Waarom worden de linzen apart gekookt en niet met de saus?

Reply
Soumia 26 oktober 2018 - 09:11

Hi Smahan,

Als je de linzen apart kookt dan hoef je ze ook niet op voorhand te weken.
Dit scheelt dan al wat tijd.

Reply
Kenza 26 oktober 2018 - 13:40

Linzen worden nooit geweekt , het zijn geen kikkererwten he .
Je kunt ze perfect met de saus samen koken …

Reply
Soumia 26 oktober 2018 - 22:42

Hey Kenza,

Mijn moeder weekte de linzen altijd (ik verzin het niet) maar ieder bereid het natuurlijk op zijn eigen manier..

Reply
Kenza 28 oktober 2018 - 10:42

Hey soumia , ik bedoelde het niet slecht hoor .
En ik ben zeker geen keukenprinses .
Ik volg je op en maak je heerlijke gerechten ook na .
Dikke proficiat met je pagina hier , wees trots .
Groetjes

Reply
Soumia 29 oktober 2018 - 08:27

Hii Kenza,

Ooh ik heb het ook niet verkeerd opgenomen, alle tips zijn welkom!

Ooh dank je wel, super lief! xx

Reply
Lima 23 januari 2019 - 15:39

Hoeveel tomatenpuree moet je gebruiken?

Reply
Soumia 24 januari 2019 - 11:24

Hi Lima,

1 blikje tomatenpuree is ongeveer 70g. Het zijn de kleine blikjes die je ook bij de ah etc vindt.

Liefs,

Sou

Reply

Laat een reactie achter