Dit volgend gerecht heb ik pas sindskort mogen ontdekken😍 Where have you beannnnn all my life?😩💚Het is namelijk Afghaanse rijst met mung beans oftewel mash palaw😋🇦🇫
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze mung bonen rijst is niet alleen een favoriet bij mij maar ook bij vele Afghanen😋. Via mijn schoonfamilie ben ik dan ook in aanraking gekomen met mash palaw🥰. De mungbonen samen met de lange rijstkorrels en de saus brengen het samen tot een prachtig en vooral yummyyyy gerecht😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wie wilt de Afghaanse keuken ook ontdekken?🇦🇫 Maak eens een start met de mash palaw😏

Mash Palaw
Soumia Dit volgend gerecht heb ik pas sindskort mogen ontdekken😍 Where have you beannnnn all my life?😩💚Het is namelijk Afghaanse rijst… Recepten Mash Palaw European PrintenIngrediënten
Voor 3 à 4 personen
Voor de rijst:
- 400g rijst
Voor de saus:
- 1 grote ui, grofgesneden
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1l water
- 200g mungbonen
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel garam masala
"Garam masala: deze heb ik gekocht van een Afghaanse winkel. Indien je hier naartoe zou gaan, kan je vragen om garam masala te vragen die je voor Kabuli kan gebruiken. Indien je daar niet geraakt, kan je een garam masala gebruiken van de supermarkt of een Indian winkel. Ook even lekker! Je kan de kruidenmix van de garam masala ook zelf maken. Deze zal ik binnenkort voor jullie plaatsen hier op de blog. “
Bereidingswijze
Voor het weken van de rijst:
- Spoel de rijst 3 keer met lauwwarm water tot het water bijna helder is.
- Week vervolgens de rijst in lauwwarm water in een ruime pan voor minimum 1 uur. Zorg dat het water ruim boven de rijst ligt. Plaats er een deksel op en zet opzij.
- * De rijst die ik gebruik is de Sella basmati rijst. Deze is te verkrijgen bij Tanger Markt of Afghaanse winkels. Ter vervanging kan je ook basmati rijst gebruiken, deze dien je enkel te weken voor 30min.
Voor de saus:
- Verhit een ruime pan met zonnebloemolie. Voeg hieraan de gesneden ui toe en bak deze voor ongeveer 8 à 10min of totdat de ui mooi bruin wordt. Het is belangrijk dat de ui goed bruin moet worden want dat zal dat typisch kleurtje aan de Mash Palaw geven.
- Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en roer alles goed samen op een middelhoog vuurtje voor 2min.
- Giet daarna het water toe en breng de saus aan de kook.
- Vervolgens verwijder je met een schuimspaan de ui van de saus.
- Voeg daarna de mungbonen aan de saus en laat het geheel koken totdat de mungbonen gaar zijn. De gaartijd is afhankelijk van hoe lang je de mungbonen laat weken. Hoe langer je ze laat weken, hoe sneller ze gaar zijn.
- Breng het op smaak met zout en laat de saus inkoken totdat deze wat dikker is geworden.
Voor het koken van de rijst:
- Breng ongeveer 1,5 liter water in een ruime pan aan de kook.
- Giet de rijst af die je hebt geweken en voeg deze toe aan het kokend water. Je kan hiervoor een schuimspaan gebruiken om het voorzichtig te plaatsen in het kokend water.
- Laat de rijst voor ongeveer 8min koken op een middelhoog vuurtje. Deze minuten gelden voor de soort rijst die ik gebruik in het recept, weet dat alle soorten rijst kan verschillen qua kooktijd. Ook het aantal uur dat je het laat weken speelt hier een rol).
- Je kan het testen door een rijstkorrel tussen je duim en wijsvinger te plaatsen en als het breekt dan haal je het van het vuur. Het mag namelijk in deze stap voor 80% gaar zijn.
- Giet de rijst in een vergiet en laat deze uitlekken.
- Schep de rijst vervolgens terug in de pan.
- Vervolgens neem je de saus met de mungbonen en verdeel je deze over de rijst.
- Strooi er vervolgens de garam masala kruiden op en roer de rijst heel voorzichtig door elkaar. Vervolgens vorm je met behulp van een schuimspaan een pyramide van de rijst.
- Maak vervolgens gaten in de rijst met de achterkant van een houten lepel. De gaten zorgen ervoor dat de rijst straks zal stomen en zo gaar zal worden.
- Plaats dan vervolgens een schone theedoek tussen het deksel en de pan. Dit zorgt ervoor dat de rijst mooi kan stomen en zo de vocht op zich neemt.
- Zet het nu op een laag vuurtje voor 15 à 18min. Nogmaals, de tijden kunnen verschillen naargelang de soort rijst die je gebruikt!
- Serveer en geniet!
STAPPENFOTO'S
10 reacties
Salaam Aleykum Sou,
Ik ben jou zoooo dankbaar voor al je Afghaanse recepten!! Ik ben zelf Nederlands maar mijn schoonfamilie is Afghaans en nu kan ik ze verrassen met Afghaanse recepten!! Ik ga binnenkort het e.e.a. uitproberen van de Afghaanse keuken.
Sws vallen veel van je recepten goed in de smaak bij mij en manlief 🥰
Wa alaykoum salam lieve Cassie,
Aaaaahw zo leuk dit!! Blij om te lezen dat ik je kan inspireren met mijn recepten en vooral met deze van de Afghaanse keuken. Sinds dat ik getrouwd ben, heb ik ook de Afghaanse keuken leren kennen en wat is het heerlijk! Er volgen zeker nog meer Afghaanse gerechten in shaa Allah xxx
Hoeveel water moet je gebruiken? Mis dat in het recept.
Hi Cassie,
Ik zie dat dit inderdaad ontbreekt. Ik dien het even af te wegen en dan zal ik het snel hieraan toevoegen.
Groetjes,
Soumia
Hoeveel water moet er worden gebruikt voor de bonen?
Het water moet net boven de bonen zijn.
Groetjes,
Soumia
Waar kan je die groene mung bonen halen?
Hi Noura,
De groene mung bonen vind je in elke toko/Aziatische winkel.
Heel veel groetjes,
Soumia
Hoi welke rijst gebruik je?
Hi Horia,
Ik gebruik Sella basmati rijst. 🙂
Groetjes