Mhencha

door Soumia

Ken je Mhencha? In het Marokkaans-Arabisch komt mhencha van het woord hnech ,dat slang betekent, maar dit schattig gebakje komt in velen vormen voor. Ik heb besloten om ze te vormen tot mooie kleine staafjes.

Dit gebakje bestaat uit een heerlijke amandelspijs verscholen in een filodeeg(warqa voor Marokkanen), daarna gerold tot mooie staven en ten slotte ondergedompeld in sudderende honing. Deze gebakjes maak ik jaarlijks voor het Suikerfeest, ze zijn zo goed, dat mijn broers altijd ruzieden over de laatste.

Ze zien er misschien een beetje technisch uit, maar in werkelijkheid zijn ze vrij eenvoudig, de sleutel tot het maken van een succesvolle mhencha is om je filodeeg niet te breken. Om dit te voorkomen, moet je 1. het filodeeg grondig borstelen met gesmolten boter en 2. het deeg niet te vast aandraaien wanneer je het voor de eerste keer rolt.

Een heerlijke genot voor het oog maar ook voor je smaakpapillen!

BEKIJK HIER DE INSTRUCTIEVIDEO:

 

 

INGREDIËNTEN

  • 1 pak filodeeg (voor deze hoeveelheden gebruik je die niet volledig)
  • 250g amandelen, ongezouten en ontveld
  • 30g gesmolten boter
  • 50g suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1,5 eetlepel oranjebloesemwater
  • 1 eigeel
  • Extra ontvelde amandelen, gehakt (decoreren)
  • Honing
  • extra gesmolten boter

BEREIDINGSWIJZE

  • Giet kokend water over de amandelen en laat deze voor 10min weken.
  • Na 10min haal je de schil van elke amandel af.
  • Dep ze vervolgens droog met een keukenpapier of een nette theedoek.
  • Plaats de amandelen in een kom en voeg de suiker, kaneelpoeder, gesmolten boter en oranjebloesemwater toe. Meng alles samen met een spatel.
  • Hak deze vervolgens fijn in een keukenmachine/robot.
  • Plaats 1 vel filodeeg op je werkplek en besprenkel deze met gesmolten boter.
  • Onderaan plaats je de amandelvulling in de vorm van een lange staaf. Voeg beetje bij beetje toe totdat je gehele lengte van de filo vel heb opgenomen (zie instructievideo).
  • Rol de filodeeg nu rond de amandelvulling. Doe dit voorzichtig want het filodeeg kan snel scheuren. Moest deze een beetje scheuren, maak je dan geen zorgen. Naargelang je het oprolt, zal het velletje zich verdubbelen over de vulling.
  • Mocht je te veel boter gebruikt hebben en de filo blijft scheuren, kan je de staaf verdubbelen door ze in een tweede filovel te rollen.
  • Snijd de staaf in 2 gelijke stukken en plaats deze op een ingevette of geklede bakplaat.
  • Smeer de staven in met een beetje eigeel en bedek deze vervolgens met gehakte amandelen.
  • Plaats in een voorverwarmde oven van 200° voor 15min of totdat de staven goudbruin worden.
  • Zodra de mhencha gebakken is, giet je er, nu ze nog warm zijn, onmiddellijk honing over. Moest je honing te dik zijn, warm deze dan een beetje op om het vloeibaarder te maken.
  • Laat de mhencha volledig afkoelen.
  • Snijd vervolgens de mhencha in gelijke schuine stukken.
  • Plaats deze dan in kleine vormpjes. Dit is optioneel. Door de honing is het gemakkelijker om het in een vormpje te serveren.

You may also like

7 reacties

Ouafa Samdoun 10 juni 2018 - 18:44

Goedenavond,
Hoeveel amandelen gebruik je bij dit recept.
Alvast bedankt!

Reply
Soumia 10 juni 2018 - 18:48

Goedeavond!

Ik heb net opgemerkt dat ik het er niet bij had staan, oeps!
Ik heb het aangepast, 250g amandelen.

Liefs,

Soumia

Reply
Malîka 10 juni 2018 - 18:50

Ooh lijkt me zo lekker ! Dankje wel v t recept. deze ga ik voor el3eid maken
incha Allah. Thanks x

Reply
Soumia 13 juni 2018 - 14:18

Ooh is graag gedaan hoor!! Super, benieuwd naar jouw mooie creatie ! x

Reply
Had 10 juni 2018 - 23:08

Hoi, hoeveel stuks krijg je hieruit?

Reply
Soumia 13 juni 2018 - 14:18

Heey,
Toch wel een 30 tal ongeveer, hangt af hoe groot je het snijdt x

Reply
AJKRJH 10 juni 2018 - 23:24

Waarom gebruik je niet gelijk de ontvelde amandelen?

Reply

Laat een reactie achter