0

Winkelwagen

Diner – January 25, 2023

Moussaka

Moussaka

Door de hittegolf smelten we allemaal zowat weg met de hoge temperaturen.
Wat hebben jullie liever, dat de kwik van de thermometer🌡 moet stijgen of moussaka?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Van mij moussaka in ieder geval! Deze heerlijke moussaka is zo lekker romig en de smaken combinatie is ideaal. Dig in en je hebt aardappelen, gehakt, aubergine en de bechamelsaus in één hap in je lepel!

Moussaka

Ingrediënten
  

Voor de gehaktsaus:

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 300 g gehakt
  • 420 g tomatenblokjes uit blik 1blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel oregano
  • halve theelepel kaneel
  • zout en peper naar smaak

Voor de béchamelsaus:

  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 700 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak

Voor de aardappelen en aubergine:

  • 700 g aardappelschijfjes voorgekookte
  • 2 middelgrote aubergines
  • zonnebloemolie

Instructies
 

Voor de gehaktsaus:

  • Verhit een pan met zonnebloemolie en voeg hierin de ui en knoflook toe. Bak deze al roerend totdat de ui glazig wordt.
  • Voeg het gehakt toe en breek het met een vork in stukken.
  • Wanneer het gehakt bruiner en gaar is geworden, voeg je er de tomatenblokjes, tomatenpuree en de kruiden hieraan toe. Roer alles mooi samen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het geheel op een zacht vuurtje koken voor ongeveer 30 min. Haal het vervolgens van het vuur en zet het even opzij.

Voor de béchamelsaus:

  • Smelt de boter in een pan en roer er de bloem door met behulp van een garde. Je bent nu een roux aan het vormen. Blijf constant roeren totdat er zich een dun bloemlaagje vormt op de bodem van je pan.
  • Giet de melk beetje bij beetje toe aan de roux en roer het stevig met een garde totdat je een gladde saus verkrijgt. Het is belangrijk om constant te roeren zodat er geen klontjes meer vormen in de saus.
  • Kruid de bechamelsaus met zout,peper en nootmuskaat. Roer alles mooi samen, haal het van het vuur en zet even opzij.

Voor de aubergine:

  • Snijd de aubergine in dunne plakken.
  • Plaats de plakken aubergine vervolgens in een ruime kom met water en 1 theelepel zout voor ongeveer 15min.
  • Spoel de aubergine plakjes vervolgens af en dep ze droog met een keukenpapier of schone theedoek. Dit zorgt ervoor dat de aubergine niet te veel olie zal afgeven tijdens het bakken.
  • Verhit daarna een ruime pan met zonnebloemolie of frituurolie. Bak de aubergine plakjes hierin bruin langs beiden zijden.
  • Plaats de gebakken aubergine plakjes op een keukenpapier zodat wat droger worden van de olie.

Samenstelling moussaka:

  • Vet een ruime ovenschaal in met een beetje boter.
  • Verdeel de helft van de voorgekookte aardappelschijfjes op de bodem van je schaal.
  • Vervolgens plaats je de helft van de gehaktsaus over de aardappelschijfjes.
  • Nadat je de gehaktsaus hebt verdeeld over de aardappelschijfjes, plaats je de plakjes gebakken aubergine boven de gehaktsaus.
  • Plaats daarna de resterende helft van de gehaktsaus bovenop de plakjes aubergine.
  • Als laatste eindig je met de resterende aardappelschijfjes. Verdeel deze gelijk over de schaal.
  • Giet daarna de béchamelsaus over de aardappelschijfjes. De saus zal wat dikker worden in de oven dus giet gerust alles eroverheen.
  • Als laatste strooi je nog een beetje geraspte kaas over de bovenkant. Bedek de bovenkant van de ovenschaal met aluminiumfolie.
  • Bak de moussaka voor 45 à 50min op 180°. Zorg dat je de laatste 15min de aluminiumfolie verwijdert zodat het mooi goudbruin zal worden.
  • Nadat het gebakken is, verwijder je de ovenschaal voorzichtig uit de oven en laat je het even rusten voor 15min. Zo zal het een beetje verstevigen en zul je de lagen beter zien.
  • Serveer met een frisse salade en geniet!

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

[mailpoet_form id=”4″]

Laat een antwoord achter

Rating recept