– Bakrecepten-
Pecan upside down cake

Photography by sihamdaily.nl
Pecan upside down cake
Zin in een heerlijke, makkelijke taart die eruitziet alsof je hem bij een bakker hebt gekocht? Deze Pecan Upside Down Cake is een echte showstopper! De combinatie van knapperige pecannoten in een zoete karamellaag met een luchtige cake is onweerstaanbaar. En het leukste? Het maken van deze taart is makkelijker dan je denkt.
Dit recept is een van mijn favorieten omdat het me altijd doet denken aan gezellige familiebijeenkomsten. Het moment waarop je de taart omdraait en de glanzende laag pecannoten onthult, is altijd een klein feestje. Bovendien vult je keuken zich met de warme geur van vanille, honing en pecannoten, een geur die je meteen een huiselijk gevoel geeft. Of je nu wilt bakken voor een speciale gelegenheid of gewoon jezelf wilt verwennen, deze taart is altijd een goed idee!
Voor deze Pecan Upside Down Cake heb je maar een paar simpele ingrediënten nodig, die je misschien al in huis hebt. Denk aan bloem, suiker, boter en eieren voor het cakebeslag, en pecannoten, bruine suiker en een beetje honing voor de topping.
Op de foto zie je dat ik hele pecannoten heb gebruikt, die geven de taart een prachtige, klassieke uitstraling. Het ziet er super feestelijk uit en geeft de topping echt die wow-factor.
Toch gebruik ik zelf ook regelmatig grof gehakte pecannoten. Die zijn net wat makkelijker om te eten, vooral als je een groter stuk taart neemt (en wie doet dat niet?). Het mooie is dat het er ook met gehakte noten nog steeds heel aantrekkelijk uitziet, omdat de laag wat meer textuur krijgt. Je kunt dus zelf kiezen wat je het fijnst vindt, beide opties werken perfect en passen helemaal bij dit recept! 😊

Pecan upside down cake
Ingrediënten
Voor de topping:
- 120 g pecannoten heel of grof gehakt
- 100 g bruine suiker
- 50 g ongezouten boter
- 2 eetlepels honing of ahornsiroop
- 1 theelepel vanille-aroma of 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
Voor het cakebeslag:
- 150 g bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 100 g ongezouten boter op kamertemperatuur
- 150 g kristalsuiker
- 2 grote eieren
- 1 theelepel vanille aroma of 1 zakje vanillesuiker
- 120 ml volle melk
Instructies
De topping
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ronde bakvorm van 22cm in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Vet de zijkanten van de bakvorm in met boter en bestuif het met bloem.
- Smelt de boter in een kleine pan op laag vuur en voeg de bruine suiker, honing (of ahornsiroop), vanille-aroma (of vanillesuiker), de pecannoten en zout toe. Roer tot de boter en suiker gesmolten is. Let op: het mengsel mag niet koken! Haal het daarna onmiddellijk van het vuur.
- Giet het mengsel gelijkmatig over de bodem van de voorbereide bakvorm. Zet het even opzij en laat het volledig afkoelen.
Het cakebeslag
- Klop de boter en suiker samen in een grote kom tot het licht en luchtig is (ongeveer 3-5 minuten).
- Voeg de eieren één voor één toe, en klop goed na elke toevoeging. Voeg daarna de vanille aroma (of vanillesuiker) toe.
- Meng de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, en zout) in een aparte kom.
- Voeg afwisselend het bloemmengsel en de melk toe aan het botermengsel, beginnend en eindigend met de droge ingrediënten (zeer belangrijk!). Mix tot alles net gemengd is. Niet overmixen zodat het beslag luchtig blijft!
Het bakken van de cake
- Giet het beslag voorzichtig over de pecannoten topping in de bakvorm en strijk het glad met een spatel.
- Bak de taart gedurende 35-38 minuten, of totdat een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
- Ga met een mes langs de zijkanten van de cake en laat de taart 10 minuten afkoelen in de vorm. Plaats vervolgens een groot bord of schaal over de bakvorm en draai het snel om, zodat de taart op het bord komt met de pecannoten bovenop. Mocht er nog wat saus of pecannoten op de bodem liggen, plaats deze dan op de cake.
Serveren
- Laat de taart verder afkoelen of serveer hem warm. Je kunt hem eventueel serveren met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!
Ka ik ook halfvolle melk gebruiken?
Hi Fatima,
Dat kan zeker!
Overheerlijk!!! Al had ik wel 1 bedenking : 1 zakje bakpoeder op 150 gr bloem. Klopt dit?
Ik heb er 8 gr bakpoeder bij gedaan omdat ik 1 zakje (16 gr) wel zeer veel vond. Maar als blijkt dat dit wel degelijk correct is ga ik het de volgende keer zeker ook zo doen. Het was alvast overheerlijk en ik kijk er naar uit om het opnieuw te maken.