Diner – January 25, 2023
Pompoencake
Pompoencake
Loop je leeg qua bakinspiratie? 💨😩 Tijd dat @keukenvansou jou weer vol bakinspiratie gaat pomp-oen 🎃🤭
⠀
Deze heeerlijke pompoen cake moet je gewoon proberen!😱😋. De herfst staat voor de deur dus het is tijd voor zulke recepten die jou een lekker warm gevoel van binnen geven🍂🥰. De pompoen cake is lekkker luchtig en smeuïg met een yummy mascarpone topping, afgemaakt met grofgehakte walnoten😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wie is er ook klaar voor de herfst🙋🏻♀️? Zo niet, dit recept gaat je er zeker bij helpen! 😏🍁
Pompoencake
Ingrediënten
Voor de pompoen:
- 200 g pompoen
- Voor de cake:
- 180 g suiker
- 2 eieren
- 120 ml zonnebloemolie
- 70 ml melk
- 200 g pompoenpuree
- 250 g bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
Voor de topping:
- 130 g mascarpone
- 50 ml slagroom minimum 35% vet
- 2 eetlepels kristalsuiker
- handjevol grof gehakte walnoten
Instructies
Voor de pompoenpuree:
- Je kan voorgesneden pompoenblokjes verkrijgen bij de supermarkt of je kan een pompoen schillen en deze snijden in blokjes.
- Plaats de pompoenblokjes op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Je kan de pompoenblokjes ook koken in water (voor 12min ongeveer). Bakken zorgt wel voor veel meer smaak!
- Bak de pompoen voor 45min in een voorverwarmde oven op 180*. De baktijd kan verschillen dus check met behulp van een vork of satéprikker of de pompoen zacht genoeg is om gepureerd te worden.
- Laat vervolgens de pompoen afkoelen en pureer deze met behulp van een vork of een hakmachine.
- Zet even opzij.
Voor de cake:
- Verwarm de oven voor op 180° en vet de bakvorm alvast in met zonnebloemolie of bakspray. Bekleed vervolgens de bakvorm met bakpapier. De olie of spray wordt hier gebruikt als “lijm” voor het bakpapier. Zorg dat je wat overschot hebt van de bakpapier langs de randen zodat je de cake straks gemakkelijk kan verwijderen. Mocht je een ronde bakvorm gebruiken, dan vet je de vorm in zoals je gewoonlijk zou doen.
- Plaats de suiker, de eieren, de zonnebloemolie, de melk en de pompoenpuree in een ruime kom. Mix alles samen met behulp van een garde. Meng vervolgens alles goed door met een spatel zodat er niks op de bodem blijft liggen.
- In een andere kom plaats je de bloem, de bakpoeder, het zout, de gemalen kaneel en de gemalen nootmuskaat. Roer alles goed samen met een garde.
- Voeg nu de inhoud van beiden kommen samen. Roer alles goed door totdat je een beslag verkrijgt. Ga weer met een spatel langs het beslag zodat er geen bloem blijft liggen in de bodem.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake voor 55min op 180°.
- Met een satéprikker kan je checken of de cake gaar is. Komt de satéprikker er nog nat uit, dan moet de cake nog even doorbakken.
- Laat de cake vervolgens volledig afkoelen.
Voor de topping
- Plaats de mascarpone in een ruime kom en voeg hieraan het suiker toe. Mix deze kort samen met behulp van een garde of handmixer.
- Giet vervolgens de slagroom erbij en mix alles weer kort samen met behulp van een handmixer.
- Verdeel vervolgens de mascarpone/slagroomcrème over de cake.
- Werk af met de grof gehakte walnoten en een snufje kaneel.
- Plaats de cake voor 15 à 20min in de koelkast zodat de topping mooi kan opstijven.
- Serveer en geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!