Diner – January 25, 2023

Prei stamppot met pittige (kip) gehaktballen

Prei stamppot met pittige (kip) gehaktballen

Ik zou graag aan een sport willen doen…
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
… Gehaktbal lijkt mij leuk! Who’s in voor een potje meatball?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze heeeerlijke preistampot met pittige kipgehaktballetjes in een lekkere jus is de ultieme comfortfood. Langzaamaan gaan we de herfst in so brace yourself met dit recept, cause cold and rainy days are coming.

Prei stamppot met pittige (kip) gehaktballen

Ingrediënten
  

Voor de puree:

  • 1,5 kg aardappelen zacht kokende
  • 200 g prei fijngesneden
  • klontje roomboter
  • 130 ml melk
  • zout en peper naar smaak

Voor de kipgehaktballen:

  • 500 g kipgehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels panko of paneermeel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal
  • zout en peper naar smaak
  • 2 à 3 eetlepels bloem

Voor de jus:

  • klontje boter
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 150 milliliter water

Instructies
 

Voor de puree:

  • Kook de aardappelen samen met de prei gaar met een beetje zout.
  • Wanneer de aardappelen en prei gaar zijn, giet je ze af.
  • Stamp alles fijn met de boter en de melk.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.

Voor de gehaktballen:

  • Plaats het gehakt in een kom en voeg alle ingrediënten van het gehakt toe. Meng alles goed samen met je handen.
  • Vorm het gehakt in balletjes ter grootte van een walnoot ongeveer. Vorm hier ongeveer 8 à 9 gehaktballetjes van.
  • Verspreid de bloem over een ruim bord en plaats hierin je gehaktballen. Rol deze 1 voor 1 door de bloem en schud ze even af zodat ze niet met een dikke laag bloem bedekt zijn.
  • Verhit vervolgens een pan met zonnebloemolie en plaats de gehaktballetjes in de pan.
  • Bak deze aan beiden kanten goudbruin op een middelhoog vuurtje.
  • Verwijder daarna de gehaktballen van de pan en plaats ze op een bord even opzij.

Voor de jus:

  • In dezelfde pan waar je de gehaktballen in bakte, voeg je de boter toe. Laat deze volledig smelten op een laag vuurtje.
  • Voeg vervolgens de gesneden ui en knoflook toe. Bak deze op een laag vuurtje totdat de ui zachter is geworden.
  • Voeg daarna de ketjap manis, de donkere sojasaus, de chilisaus en de sambal toe. Meng alles goed samen.
  • Vervolgens giet je het water erbij. Meng alles goed samen en laat koken totdat de saus verdikt is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Als laatste verdeel je de gehaktballen in de saus. Met behulp van een lepel bedek je de balletjes met de saus. Laat nogmaals voor 10 à 12min koken in de saus.
  • Mocht de saus te dik zijn, voeg er dan een beetje water aan toe.
  • Serveer de prei aardappelpuree met de gehaktballen en giet hierover de heerlijk jus.
  • Geniet!

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Abonneer

De lekkerste recepten geleverd naar jouw mailbox!

Dit vind je vast ook lekker!

Laat een reactie achter

Rating recept