Wat heb je nodig?
Voor de saus:
- 1 kip of kippenboutjes
- 5 eetlepels linzen
- 2 eetlepels fenegriek
- 2 grote uien
- halve eetlepel kurkuma
- halve eetlepel kipkruiden
- klein zakje kurkuma: kleurstof (optioneel)
- zout en peper naar smaak
- 1 theelepel geklaarde boter: smen (optioneel)
- scheutje olijfolie
- water (ongeveer 1,5l)
Voor de deegbladeren:
- halve kg bloem
- 3 eetlepels fijne gist
- 1 theelepel zout
- lauw water (hoeveelheid waarmee je deeg kan vormen)
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe er het zout, gedroogde gist en een beetje water in. Kneed met de handen en voeg geleidelijk aan water, tot het deeg glad en zacht is.
Vorm balletjes ter grootte van een grote walnoot en bestrijk ze met olie. Laat een paar minuten rusten.
Duw de balletjes plat tot fijne bladen en bak in een hete pan en besprenkel deze beetje met zonnebloemolie. Ik heb hiervoor een zware pan gebruikt die je ook voor Marokkaanse brood en msemen gebruikt. Je kan ook een koekenpan gebruiken als je niet zou beschikken over de zware pan. Zorg ervoor dat je elk blad met een beetje olie besprenkelt, zodat ze niet droog zullen bakken. De bladen moeten wit en bijna transparant blijven. Ze kunnen uiteraard op bepaalde plekken goudbruin worden maar dat kan geen kwaad! 🙂
Rol de rfissa bladen 1 voor 1 op en knip ze met een schaar in stukjes. Je zult dan zien dat je slierten rfissabladen gaat krijgen. Je kan ze ook met je handen in stukjes snijden maar ik vind het met een schaar mooier en leuker om te eten!
Vervolgens ga je de kip of kippenboutjes grondig wassen.
Plaats het daarna in een grote pot en voeg er het in een grote grofgehakte ui, zout, peper, kurkuma, kleurkurkuma en de olijfolie hieraan toe. Dan ga je de fenegriek en de linzen spoelen in een vergietje en voeg je dit aan de pot toe.
Ik gebruik hiervoor de couscouspot. Als je dat niet in huis zou hebben dan is dit niet erg. Je kan een normale pot hiervoor gebruiken. Dek het daarna af met een half liter water en laat het een uur koken. Als je ziet dat het water sneller verminderd is dan voeg je er extra water aan toe. Niet teveel want anders gaat je saus flauw smaken.
Verwarm net voor het opdienen de helft van je rfissa-bladen met stoom in de couscouspan. Als je alle rfissabladen opwarmt dan zullen ze aan elkaar plakken en is het niet zo smakelijk om te eten. Zodra je beiden helften mengt, warmen ze zich elkaar op. Als je wilt kan je de kip ondertussen een paar minuten in de oven om het een goudbruin kleur te geven. Deze stap heb ik hier weggelaten omdat de kip op zich heel veel smaak heeft door de saus.
Schik de rfissa-bladen dan in een ronde schaal of bord, plaats de kip erop en overgiet hier de saus over. Dit moet warm geserveerd worden.
Dit is 1 van mijn lievelingsgerechten en valt altijd in de smaak bij iedereen! Dit recept moet je echt uitproberen. Dit heeft mijn moeder mij al jaren aangeleerd en dit blijft het beste recept, al zeg ik het zelf! <3
8 reacties
Bedankt voor het delen van het recept! Dit wil ik al een tijd proberen te maken. Heerlijk!
Graag gedaan lieve meid! Het is echt een heerlijk gerechtje! ?
Ik heb het gisteren gemaakt op jou manier en het was lekker
Je geeft aan ‘droge gist’ en ‘fijn gist’. Wat bedoel je met dat laatste?
alvast bedankt!
Hi Leila,
Oh dat was een foutje, sorry! Ik heb het gelijk aangepast.
Liefs,
Soumia
What i do not understood is if truth be told how you are not actually much
more smartly-liked than you might be right now.
You are so intelligent. You recognize thus significantly with regards to this subject, made me in my view imagine it from so
many various angles. Its like men and women aren’t interested until
it’s something to accomplish with Lady gaga!
Your personal stuffs outstanding. Always care for it
up!
Hallo, ik zie staan kipkruiden, kunt u mij vertellen welk merk u gebruikt? Ik zie bij andere recepten kip bouillon blokjes staan kan dat ook? Of bedoelt u meer die kant en klare kip kruiden mixen uit de hollandse supermarkten? Die gebruik ik namelijk zelf altijd voor mijn kipfilet. Ik ben echt niet bekend in de marokkanse keuken maar wil graag mijn man verrassen nu hij de gerechten van zijn moeder zo mist. Ik heb echt geen idee wat gebruikelijke kip kruiden zijn in de marokkanse keuken :p
Hi Maysa,
Ik heb zelf de kipkruiden gehaald uit Marokko maar je kan elke kipkruiden kiezen naar keuze dus de kant en klare mix.
Kip bouillon blokjes zijn de blokjes die je kan verkruimelen, deze vind je o.a. bij de Lidl etc.
Oh je kan je vragen altijd aan mij stellen mocht je vastzitten met bepaaalde ingrediënten, ik help je graag verder!
Liefs,
Sou