Diner – January 25, 2023

Rfissa

Rfissa

Rfissa

Ingrediënten
  

Voor de saus:

  • 1 kip of kippenboutjes
  • 5 eetlepels linzen
  • 2 eetlepels fenegriek
  • 2 grote uien
  • halve eetlepel kurkuma
  • halve eetlepel kipkruiden
  • klein zakje kurkuma: kleurstof optioneel
  • zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel geklaarde boter: smen optioneel
  • scheutje olijfolie
  • water ongeveer 1,5l

Voor de deegbladeren:

  • halve kg bloem
  • 3 eetlepels fijne gist
  • 1 theelepel zout
  • lauw water hoeveelheid waarmee je deeg kan vormen

Instructies
 

  • Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe er het zout, gedroogde gist en een beetje water in. Kneed met de handen en voeg geleidelijk aan water, tot het deeg glad en zacht is.
  • 11756622_10207237623041772_1496051631_n
  • Vorm balletjes ter grootte van een grote walnoot en bestrijk ze met olie. Laat een paar minuten rusten.
  • 11751086_10207237625761840_1412911015_n
  • Duw de balletjes plat tot fijne bladen en bak in een hete pan en besprenkel deze beetje met zonnebloemolie. Ik heb hiervoor een zware pan gebruikt die je ook voor Marokkaanse brood en msemen gebruikt. Je kan ook een koekenpan gebruiken als je niet zou beschikken over de zware pan. Zorg ervoor dat je elk blad met een beetje olie besprenkelt, zodat ze niet droog zullen bakken. De bladen moeten wit en bijna transparant blijven. Ze kunnen uiteraard op bepaalde plekken goudbruin worden maar dat kan geen kwaad! 🙂
  • 11753843_10207237624601811_1272450123_nRol de rfissa bladen 1 voor 1 op en knip ze met een schaar in stukjes. Je zult dan zien dat je slierten rfissabladen gaat krijgen. Je kan ze ook met je handen in stukjes snijden maar ik vind het met een schaar mooier en leuker om te eten!
  • 11778188_10207237624321804_549362971_n11778112_10207237623681788_1858329577_n
  • Vervolgens ga je de kip of kippenboutjes grondig wassen.
  • 11759028_10207237625961845_1823040710_n
  • Plaats het daarna in een grote pot en voeg er het in een grote grofgehakte ui, zout, peper, kurkuma, kleurkurkuma en de olijfolie hieraan toe. Dan ga je de fenegriek en de linzen spoelen in een vergietje en voeg je dit aan de pot toe.
  • 11748624_10207237844087298_892065801_n
  • Ik gebruik hiervoor de couscouspot. Als je dat niet in huis zou hebben dan is dit niet erg. Je kan een normale pot hiervoor gebruiken. Dek het daarna af met een half liter water en laat het een uur koken. Als je ziet dat het water sneller verminderd is dan voeg je er extra water aan toe. Niet teveel want anders gaat je saus flauw smaken.
  • 11758781_10207237683163275_555956408_nVerwarm net voor het opdienen de helft van je rfissa-bladen met stoom in de couscouspan. Als je alle rfissabladen opwarmt dan zullen ze aan elkaar plakken en is het niet zo smakelijk om te eten. Zodra je beiden helften mengt, warmen ze zich elkaar op. Als je wilt kan je de kip ondertussen een paar minuten in de oven om het een goudbruin kleur te geven. Deze stap heb ik hier weggelaten omdat de kip op zich heel veel smaak heeft door de saus.
  • 11758818_10207237623481783_205062947_n
  • Schik de rfissa-bladen dan in een ronde schaal of bord, plaats de kip erop en overgiet hier de saus over. Dit moet warm geserveerd worden.
  • 11741853_10207237622881768_95083806_nDit is 1 van mijn lievelingsgerechten en valt altijd in de smaak bij iedereen! Dit recept moet je echt uitproberen. Dit heeft mijn moeder mij al jaren aangeleerd en dit blijft het beste recept, al zeg ik het zelf! <3

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Abonneer

De lekkerste recepten geleverd naar jouw mailbox!

Dit vind je vast ook lekker!

Laat een reactie achter

Rating recept