Diner – January 25, 2023

San Sebastian cheesecake

San Sebastian cheesecake

Say cheeeeeeese-cake!
Van deze heerlijke San Sebastian cheesecake ga je automatisch glimlachen (en heel veel kwijlen). Het lijkt zo moeilijk om te maken maar schijn bedriegt! Easy peasyyyy!
Ik heb dit zo vaak in Istanbul gegeten dat ik die smaakbeleving naar huis heb meegenomen en moést namaken. Gelukt! JOU gaat het ook lukken. Check het recept onderaan en ga gelijk aan de slag!

Tips voor het maken van de beste San Sebastian cheesecake… ooit.

Hoewel deze cheesecake een eenvoudig recept is, heeft het wel een aantal belangrijke én handige tips nodig om die dromerige textuur te krijgen.. Gelukkig heb ik al snel dé perfecte recept kunnen vinden die je ooit nodig zult hebben:

Zorg ervoor dat de volgende ingrediënten op kamertemperatuur zijn: de roomkaas en de eieren.  Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. Als deze ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, hoef je de cheesecakebeslag niet zo lang te kloppen, wat betekent dat er minder lucht in je beslag zit, en je dus ook het typische romige zult verkrijgen van een San Sebastian cheesecake. Ik raad aan om je ingrediënten minimaal 2 uur op het aanrecht te laten staan.

Klop de cheesecake NIET: als je de cheesecake opklopt met een garde of een elektrische handmixer, ontstaan er luchtbellen. We willen in deze cheesecake absoluut geen lucht!  En luchtbellen betekenen ook maar één ding: scheuren. Meng het cheesecake-mengsel alleen met een spatel. Je kan ook de spatel accessoire gebruiken van een keukenmachine.

Zeef de ingrediënten om een extra romige beslag te verkrijgen, die dus ook geen klonters zal bevatten. In dit geval: de maïzena. Belangrijk om deze stap zeker niet over te slaan!
Welk materiaal heb je nodig?
Bakvorm van 18cm: Ik raad deze aan!
Bakpapier

San Sebastian cheesecake

Ingrediënten
  

De cheesecake:

  • 545 g roomkaas Philadelphia
  • 345 ml vloeibare slagroom
  • 4 eieren medium
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanillearoma
  • 25 g maïzena
  • De sap van 1/2 citroen

Serveren & garneren:

  • 100 g melkchocolade
  • 1 theelepel zonnebloemolie

Instructies
 

De cheesecake:

  • Schep de roomkaas in een kom en voeg hier de suiker aan toe. Meng het samen met een spatel (geen garde of handmixer!).
  • Breek de eieren en voeg ze 1 voor 1 toe. Na het toevoegen van elk ei meng je het geheel met een spatel totdat elk ei opgenomen is in het beslag.
  • Voeg vervolgens de vloeibare slagroom hieraan toe, de vanillearoma en de verse citroensap. Meng weer kort samen met een spatel.
  • Zeef de maïzena erbij om klonters in het beslag te vermijden. Meng het geheel weer samen met een spatel. Mochten er hier en daar klonters inzitten van de roomkaas of van de maïzena dan is dit geen ramp.
  • Bekleed de bodem en de zijkanten van de bakvorm met bakpapier. Om ervoor te zorgen dat de bakpapier gemakkelijk zal plakken aan de zijkanten, spray je de bakvorm in met bakspray of water of vet je het lichtjes in met boter.
  • Giet vervolgens het beslag in de bakvorm. Het beslag dient vloeibaar te zijn.
  • Tik voorzichtig de bakvorm een aantal keer lichtjes tegen het aanrecht. De luchtbellen zullen opstijgen en verdwijnen uit het beslag.
  • Plaats nu de bakvorm in een voorverwarmde oven van 240° voor 31 minuten. Belangrijk is dat je de oven op de heteluchtstand zet (boven en onder). Het symbool voor de heteluchtstand van je oven is een ventilator.
  • Verwijder de bakvorm uit de oven en laat deze voor 6u (liefst een hele nacht) afkoelen op kamertemperatuur (niet in de koelkast!).
  • Heeft de cheesecake gedurende 6u of een nachtje kunnen afkoelen en opstijven? Open dan de bakvorm door de zijwand los te maken met de klemhendel. Pak de cheesecake voorzichtig vast en haal de bodem weg. Verwijder het bakpapier.

Serveren & garneren:

  • Smelt de melkchocolade in een steelpan op het laagste vuur. Voeg hier de zonnebloemolie aan toe en roer het samen.
  • Snijd de cheesecake in gelijke stukken en serveer het met de typische zijkant gericht op het bord (zie foto bovenaan).
  • Giet op elk stuk een beetje chocoladesaus.
  • Geniet!

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Abonneer

De lekkerste recepten geleverd naar jouw mailbox!

Dit vind je vast ook lekker!

1 thoughts on “San Sebastian cheesecake

  1. Allereerst heerlijk recept!! Deze week heb ik het geprobeerd en de smaak was verrukkelijk. In plaats van de 18 cm heb ik een 26 gebruikt, omdat ik het graag wat groter wilde hebben. Wel is de hoogte om deze reden wat minder dan gewoonlijk. Hoeveel moet ik de ingrediënten vermeerderen om de juiste hoogte te krijgen?

Laat een reactie achter

Rating recept