Sellou/sfouf

door Soumia

Ramadan staat voor de deur (in sha Allah) en ik verheug mij er elk jaar weer op om deze deur te openen! 😍 Ik maak het mijzelf altijd wat makkelijker door van tevoren al een aantal lekkernijen te bereiden. ‘Sellou’ is ieder jaar weer een onderdeel van deze voorbereiding 😏 

Sellou (aka Sfouf) is een zanderige ‘kruimelcake’ wat gemaakt is met geroosterde bloem, gemalen nootjes en verschillende specerijen😋🤤. Ideaal voor de Ramadan maand, want het is echt een energiebommm 💣

INGREDIËNTEN

  • 150g bloem
  • 250g sesamzaadjes, gemalen
  • 150g ongezouten amandelen, gemalen
  • 100g geroosterde amandelen
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel anijspoeder
  • snufje nootmuskaat (optioneel)
  • halve theelepel zout
  • 50g honing
  • 100 ml olijfolie of zonnebloemolie

BEREIDINGSWIJZE

Voor de bloem:

  • Plaats de bloem in een bakplaat en verdeel deze over de hele bakplaat.
  • Plaats deze in een voorverwarmde oven op 200° voor ongeveer 45min.
  • Roer de bloem om de 10min zodat de bloem gelijkmatig bakt en niet zal verbranden.
  • De bloem is klaar wanneer het een goudbruine kleur heeft en dus niet rauw meer smaakt.
  • Zeef de bloem en plaats deze in een kom. Zet even opzij.

Voor de amandelboter:

  • Plaats de amandelen in een bakplaat en rooster deze in de oven gedurende 15min op 180°.
  • Laat ze vervolgens afkoelen.
  • Plaats ze in een keukenmachine en mix deze goed samen. Roer de amandelen af en toe om het gelijkmatig te kunnen mixen in de keukenmachine. Blijf gedurende 10 minuten mixen totdat het amandelpoeder zijn natuurlijke olie vrijkomt en verandert in een romige amandelboter.
  • Plaats deze in een kom en zet opzij.

Voor de sesamzaadjes:

  • Plaats de sesamzaadjes in een pan en rooster ze op matig vuur gedurende enkele minuten totdat ze hun rauwe smaak verliezen.
  • Plaats de geroosterde sesamzaadjes in een keukenmachine en mix totdat de sesamzaadjes half gemalen zijn.
  • Plaats deze in een kom en zet opzij.

Samenstelling Sellou:

  • Meng de volgende ingrediënten in een grote kom: de bloemmix, de sesamzaden, de grofgehakte amandelen (150g), kaneelpoeder, anijspoeder, gemalen nootmuskaat, zout en amandelboter.
  • Meng alles goed samen totdat alle ingrediënten zijn opgenomen.
  • Voeg vervolgens de (gezeefde) poedersuiker, honing en olijfolie toe. Meng totdat alle ingrediënten zijn gecombineerd.
  • Proef de Sellou en pas de zoetheid (met suiker of honing) naar jouw smaak toe.
  • Kneed de Sellou gedurende 5 minuten tot je een pasta verkrijgt.
  • Je kunt de Sellou presenteren op een bord en decoreren met ontvelde, geroosterde amandelen.
  • Geniet!

HANDIGE TIPS

  • Wil je liever geen amandelboter maken? Gebruik dan de standaard (ongezouten) roomboter in dit recept.
  • Je kan dit recept volledig gezond maken door bijvoorbeeld de bloem te vervangen door volkorenmeel en de suiker door bruine suiker.
  • Sellou wordt op verschillende manieren bereid (afhankelijk van regio tot regio in Marokko) Verkies je de ietsje kruimelige en “drogere versie”, behoudt dan dit recept. Heb je liever iets steviger en nattere sellou, voeg dan extra olijfolie/zonnebloemolie toe.

You may also like

5 reacties

Khadija 22 mei 2019 - 02:35

Gisteren dit recept gebruikt om sellou te maken. Echt een aanrader en zo lekker ik heb er alleen wat meer honing en suiker ingedaan. Bedankt voor het delen van dit recept.

Reply
Soumia 22 mei 2019 - 18:38

Hi Khadija,

Aaah zo leuk om te lezen! Ik ben blij dat het een succes was !!

Reply
layla 23 april 2020 - 15:13

salam

mijn selou is te kruimelig en niet echt poederachtig..ik dacht dat selou poederachtig was..en ook mijn kleur is caramelachtig en niet donkerbruin zoals gehoopt..kun jij me helpen please.

Reply
Soumia 24 april 2020 - 08:26

Wa alaykoum salam,

Sellou hoort ook wat kruimelig te zijn.. je hebt verschillende varianten hiervan.
Heb je misschien de amandelen ontveld waardoor de kleur anders is?

Reply
Soumia 24 april 2020 - 08:26

Als je ze liever poederachtig wil, dien je ze wat langer te mixen totdat alles goed gemalen is..

Reply

Laat een reactie achter