
Lunch – 13 maart 2019
Shakshuka recept

Shakshuka recept
Shakshuka is een veelvoorkomend gerecht in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar wist je dat de Marokkaanse versie een unieke twist heeft? In Marokko noemen we dit gerecht gewoon “kefta en ei-tajine”, en het wordt vaak bereid met sappige gehaktballetjes (kefta) en een kruidige tomatensaus. Maar laten we eerlijk zijn – shakshuka klinkt gewoon schattig, toch?
Dit shakshuka recept is een absolute favoriet, en dat is niet zonder reden. Het is supermakkelijk te maken, zit boordevol smaak en de combinatie van romige gepocheerde eieren met hartige kefta en kruidige tomatensaus is simpelweg onweerstaanbaar. Je kunt niet anders dan een stuk brood pakken, in de saus dippen, nog een hap nemen en genieten van die perfecte mix van smaak en textuur.
De specerijen zoals komijn, paprikapoeder en kurkuma zorgen voor een diepe en rijke smaak, terwijl de gehaktballetjes de saus extra hartig maken. De gepocheerde eieren maken het gerecht fluweelzacht en romig – en geloof me, er is niets beter dan een stuk brood dopen in de saus én die heerlijke vloeibare dooier!
Wil je variëren? Voeg extra groenten toe, zoals spinazie of aubergine, of maak het gerecht pittiger met extra cayennepeper. Hoe je het ook bereidt, deze shakshuka met kefta is een smaakexplosie die je keer op keer wilt maken!
Dus pak een pan, bak die gehaktballetjes, pocheer die eieren en laat de magie beginnen. Bismillah en eet smakelijk!

Shakshuka
Dit shakshuka recept is een kruidige Marokkaanse versie met sappige kefta-gehaktballetjes en gepocheerde eieren in een rijke tomatensaus. Serveer met vers brood en geniet van een explosie van smaak!
Ingredients
- 400 g gemarineerd gehakt klik hier voor het recept van de marinade
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui fijngehakt
- 1 rode paprika fijngehakt
- 400 g gepelde tomaten uit blik of tomatensaus
- handjevol gehakte verse peterselie/koriander
- 1 eetlepel bruine suiker of 1 theelepel kristalsuiker
- halve theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel curcuma
- zout en peper naar smaak
- snufje cayennepeper
- 4 eieren
- gehakte verse koriander voor garnering
Instructions
- Vorm het gehakt in kleine ballen en plaats deze op een bord. Zet even opzij.
- Verhit in een ruime pan de olijfolie en voeg de ui, knoflook en paprika hieraan toe. Bak deze voor een aantal minuten totdat de ui glazig wordt.
- Voeg de tomatenpuree, de gepelde tomaten en suiker toe. Roer alles mooi samen en dek af met een deksel op laag vuur.
- Laat het sudderen totdat het een dikke saus wordt, ongeveer 15min.
- Plaats de gehaktballetjes in de saus en dek af tot ze bijna gaar zijn, ongeveer 7 minuten.
- Breek vervolgens de eieren voorzichtig in de saus en dek af tot de eieren gepocheerd zijn; eiwit dient stevig te zijn en dooier nog vloeibaar (4 tot 5 minuten).
- Garneer met vers gehakte koriander en serveer onmiddellijk met brood.
- Geniet!
Notes
HANDIGE TIPS
Voel je vrij om andere soorten groenten aan het begin van het recept toe te voegen en aarzel niet om het pittiger te maken! Mijn favoriete toevoegingen zijn gehakte aubergine en hariss
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!
Dag Souma. De link naar de marinade werkt niet.