0

Winkelwagen

– Hoofdgerechten-

Tajine met groenten en sardines

Tajine met groenten en sardines is een klassiek gerecht uit de Marokkaanse keuken. De sardines worden gemarineerd en in een traditionele aardewerk tajine gelegd samen met groenten, zoals aardappelen, tomaten en paprika’s.

Terwijl de tajine lekker pruttelt, trekken de smaken van de vis, groenten en kruiden volledig in elkaar. Het langzaam garen in de tajine zorgt ervoor dat de sardines boterzacht worden. Deze tajine is geliefd, vanwege zijn eenvoud én heerlijkheid!

Waarom zijn tajinegerechten typisch Marokkaans?

Lange tradities en unieke manieren van koken zijn beiden nauw verbonden met de Marokkaanse cultuur en keuken. Waarom ze in Marokko veel met de tajine werken? This is it:

  • De tajine als traditioneel kookgerei – de aardewerken stoofpot met conische deksel wordt al eeuwenlang gebruikt. Heel Noord-Afrika is gek op deze manier van eten garen, maar Marokko is wel echt de sweet spot.
  • Langzaam garen van ingrediënten – slowcooking hoort thuis in de Afrikaanse cultuur. Traditioneel wordt er vaak langzaam gekookt, waar met gemak uren voor worden uitgetrokken. De smaken krijgen zo de kans om echt in te trekken en er is oog voor detail. Dat moet ook wel met al die complexe smaken!
  • Kenmerkende smaakcombinaties – een mix van zoete en hartige smaken is in tajinegerechten niet vreemd. Voorbeelden van combinaties zijn dit recept van de tajine met groenten en sardines, zoals in dit recept, maar ook lamsvlees met pruimen of kip met olijven. De kruiden die worden gebruikt in tajinerecepten zijn onder andere kaneel, komijn, saffraan, gember en kurkuma; fantastisch toch?
  • Symboliek van de tajine – de tajine is niet alleen een kookpot, maar ook een symbool voor de warmte, familie en gastvrijheid in de Marokkaanse keuken. De tajine komt dan ook regelmatig op tafel bij feestdagen en familievieringen, waar het een centrale rol speelt.
  • Lokale ingrediënten – ingelegde citroenen, dadels, vijgen, vleessoorten, olijven; het zijn typische producten van het Marokkaanse platteland. Binnen handbereik en ideaal voor de tajine dus!

Wil je geïnspireerd worden door Soumia en genieten van andere visgerechten? Of juist kiezen voor een totaal ander hoofdgerecht? De keuze is reuze, dus geniet ervan!

Tajine met groenten en sardines

Tajine met groenten en sardines

Geniet van dit eenvoudige, maar authentieke Tajine-recept. Verrijkt met sardines en makkelijk te maken, als je maar geduld hebt! Betover jij je gezin met dit heerlijke gerecht?
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 3

Ingrediënten
  

Marinade voor de sardines:

  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • Snufje zout en zwarte peper
  • 1/2 theelepel harissapuree
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 ui fijngemalen
  • Sap van een citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 60 ml water
  • 500 g sardines
  • Bosje peterselie fijngehakt
  • Bosje koriander fijngehakt

Overige ingrediënten:

  • Takjes peterselie
  • 1 grote aardappel in schijfjes
  • 1 groene paprika in reepjes
  • 1 tomaat in schijfjes
  • Handjevol bruine olijven
  • 3 citroenschijfjes
  • Scheutje olijfolie
  • 1 chilipeper
  • Extra peterselie fijngehakt

Instructies
 

Marinade:

  • Meng in een kom de knoflook, paprikapoeder, komijn, gemalen koriander, zout, harissa, citroensap en 3 eetlepels olijfolie, de tomatenpuree, de ui en het water.
  • Voeg de sardines toe en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Zet de sardines minstens 30 minuten in de koelkast marineren.

De tajine:

  • Begin met het opzetten van een aantal takjes peterselie op de bodem van de tajine.
  • Leg vervolgens de aardappelschijfjes op de peterselie, gevolgd door de schijfjes tomaat en de groene paprika.
  • Haal de sardines uit de koelkast en leg ze bovenop de laag groenten en olijven in de tajine. Voeg indien nodig extra water toe aan de resterende marinade en giet het over de sardines.
  • Voeg de bruine olijven toe, verspreid over de groenten.
  • Leg daarna de 3 schijfjes citroen bovenop.
  • Strooi wat fijngehakte peterselie over de sardines. Plaats als laatste de chilipeper erop.
  • Giet nog een scheutje olijfolie over het geheel in de tajine.
  • Zet de tajine op een barbecue of op een kookplaat. Kook de tajine gedurende ongeveer 1 uur op matig vuur, of totdat de aardappelen gaar zijn en de sardines perfect gekookt zijn.
  • Serveer de tajine met lekker vers brood.

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Laat een antwoord achter

Rating recept