– Hoofdgerechten-
Tajine met sardines en groenten
Tajine met sardines en groenten
Tajine met sardines en groenten is een klassiek gerecht uit de Marokkaanse keuken. De sardines worden gemarineerd en in een traditionele aardewerk tajine gelegd, samen met groenten zoals aardappelen, tomaten en paprika's. Terwijl de tajine lekker pruttelt, trekken de smaken van de vis, groenten en kruiden volledig in elkaar. Het langzaam garen in de tajine zorgt ervoor dat de sardines boterzacht worden. Deze tajine is geliefd vanwege zijn eenvoud én heerlijkheid!
Ingrediënten
Marinade voor de sardines:
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- Snufje zout en zwarte peper
- 1/2 theelepel harissapuree
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 ui fijngemalen
- Sap van een citroen
- 3 eetlepels olijfolie
- 60 ml water
- 500 g sardines
- Bosje peterselie fijngehakt
- Bosje koriander fijngehakt
Overige ingrediënten:
- Takjes peterselie
- 1 grote aardappel in schijfjes
- 1 groene paprika in reepjes
- 1 tomaat in schijfjes
- Handjevol bruine olijven
- 3 citroenschijfjes
- Scheutje olijfolie
- 1 chilipeper
- Extra peterselie fijngehakt
Instructies
Marinade:
- Meng in een kom de knoflook, paprikapoeder, komijn, gemalen koriander, zout, harissa, citroensap en 3 eetlepels olijfolie, de tomatenpuree, de ui en het water.
- Voeg de sardines toe en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Zet de sardines minstens 30 minuten in de koelkast marineren.
De tajine:
- Begin met het opzetten van een aantal takjes peterselie op de bodem van de tajine.
- Leg vervolgens de aardappelschijfjes op de peterselie, gevolgd door de schijfjes tomaat en de groene paprika.
- Haal de sardines uit de koelkast en leg ze bovenop de laag groenten en olijven in de tajine. Voeg indien nodig extra water toe aan de resterende marinade en giet het over de sardines.
- Voeg de bruine olijven toe, verspreid over de groenten.
- Leg daarna de 3 schijfjes citroen bovenop.
- Strooi wat fijngehakte peterselie over de sardines. Plaats als laatste de chilipeper erop.
- Giet nog een scheutje olijfolie over het geheel in de tajine.
- Zet de tajine op een barbecue of op een kookplaat. Kook de tajine gedurende ongeveer 1 uur op matig vuur, of totdat de aardappelen gaar zijn en de sardines perfect gekookt zijn.
- Serveer de tajine met lekker vers brood.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!