Vegan kerrie wok

door Soumia

Kunnen we ook veganistische recepten delen? YES VE-GAN!🤭⠀⠀

Deze heerlijke vegan kerrie wok is ideaaaal als snelle hap😋. De groenten passen goed bij elkaar en komen perfect overeen met de gele rijst🤤. Erg simpel gehouden maar toch zo complex lekker😱😍

INGREDIËNTEN

Voor de rijst:

  • 400g rijst
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel kerrie poeder
  • 1 theelepel komijn
  • zout en peper naar smaak

Voor de saus:

  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
  • Halve broccoli, in roosjes gesneden
  • 100g sperziebonen
  • 1 tomaat, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • halve theelepel chilipoeder (als je van pittig houdt)
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • zout en peper naar smaak
  • halve theelepel kerriepoeder
  • 100ml kokosmelk
  • handjevol cashewnoten (optioneel)

BEREIDINGSWIJZE

Voor het weken van de rijst:

Deze stap geldt voor Afghaanse langekorrel rijst (zie foto). Mocht je basmati of andere soorten rijst gebruiken, dan dien je deze voor 20min te weken of helemaal niet. Volg dan de bereidingswijze op de verpakking van de rijst.

  • Spoel de rijst 3 keer met lauwwarm water tot het water bijna helder is.
  • Week vervolgens de rijst in lauwwarm water in een ruime pan voor minimum 2uur. Zorg dat het water ruim boven de rijst ligt. Plaats er een deksel op en zet opzij.

Voor het koken van de rijst:

  • Breng ongeveer 1,5 liter water in een ruime pan aan de kook. Voeg hier 1 eetlepel zout aan toe.
  • Giet de rijst af die je hebt geweken en voeg deze toe aan het kokend water. Je kan hiervoor een schuimspaan gebruiken om het voorzichtig te plaatsen in het kokend water.
  • Laat de rijst voor ongeveer 8min koken op een middelhoog vuurtje. Deze minuten gelden voor de soort rijst die ik gebruik in het recept, weet dat alle soorten rijst kan verschillen qua kooktijd (ook het aantal uur dat je het laat weken speelt hier een rol).
  • Je kan het testen door een rijstkorrel tussen je duim en wijsvinger te plaatsen en als het breekt dan haal je het van het vuur. De rijst mag namelijk in deze stap voor 80% gaar zijn.
  • Voordat je het rijst in een vergiet gaat doen, schep je 1 pollepel van het water waarin je de rijst hebt gekookt in een aparte kom. Giet nu de rijst in een vergiet en laat deze uitlekken.
  • Neem het kommetje erbij van het “rijstwater” en voeg hieraan 2 eetlepels zonnebloemolie, kerriepoeder, komijn en zout aan toe. Meng alles goed samen.
  • Schep de rijst vervolgens terug in de pan. Maak daarna gaten in de rijst (zie foto). De gaten zorgen ervoor dat de rijst straks zal stomen en zo gaar zal worden.
  • Giet erna het water met de kruiden hieraan toe en verspreid het met behulp van een lepel over heel de rijst.
  • Plaats dan vervolgens een schone theedoek tussen het deksel en de pan. Dit zorgt ervoor dat de rijst mooi kan stomen en zo de vocht op zich neemt. Ik hou van deze techniek!!
  • Zet het nu op een laag vuurtje voor 15 à 18min. Nogmaals, de tijden kunnen verschillen naargelang de soort rijst die je gebruikt!
  • Verwijder de theedoek en sluit de gaten die je in de rijst hebt gemaakt.Vervolgens vorm je met behulp van een schuimspaan een pyramide van de rijst. Plaats er een deksel op en laat het nu voor 5min op de laagste stand verder aanbakken.

Voor de saus:

  • Verhit een ruime pan met de olijf- of zonnebloemolie.
  • Voeg de ui, knoflook en rode paprika hieraan toe. Laat even kort bakken totdat de ui en paprika glazig worden.
  • Voeg daarna sperziebonen, tomaat en broccoli toe. Meng alles goed samen en laat het voor een aantal minuten bakken. In een wok horen de groenten crunchy te zijn, heb je dat liever niet, laat het dan even wat verder bakken.
  • Vervolgens voeg je alle kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de kokosmelk erbij en roer alles mooi samen. Laat het voor een aantal minuten koken met de groenten.
  • Mocht de saus te dik zijn, kan je hier altijd water aan toevoegen.

Serveren:

  • Serveer de rijst in een kom of bord en plaats hierop de groenten en de heerlijke saus. Strooi een beetje cashewnoten eroverheen.
  • Geniet!!

HANDIGE TIPS:

  • Vervang de rijst met pasta.
  • Je kan hier ook blokjes kipfilet aan toevoegen. Deze stap doe je nadat je de ui en knoflook hebt gebakken.
  • Gebruik alle groenten naar keuze! Allemaal even lekker 🙂
  • Vervang de kokosmelk met kookroom.

You may also like

Laat een reactie achter