Diner – January 25, 2023
Wok met rijst en scampi
Wok met rijst en scampi
Van dit volgende gerecht ben ik helemaal in de wokken☁️🤭⠀⠀⠀
Deze heeerlijke wok met garnalen is nog sneller in elkaar gezet dan een stoel van de IKEA🤭😩. Zooo simpel maar oooo zooo yummy😋 De fluffy rijst, de saus waarin het gewokt is, de garnalen🤤. Kortom, perfect om vanavond nog te maken😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wie gaat vandaag voor deze wok?👌🏼 Ongelofelijk lekker en simpel om te maken, like a wok in the park😝
Wok met rijst en scampi
Ingrediënten
Voor de rijst:
- 400 g rijst
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel kerrie poeder
- 1 theelepel komijn
- zout en peper naar smaak
Voor de saus:
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 300 g garnalen
- 1 ui in slierten gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode paprika grof gesneden
- 200 g Chinese wokgroenten groentemix Albert Heijn
- 150 g champignons
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sweet chilisaus
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel paprika poeder
- Halve theelepel sambal of meer als je van pittig houd
- handjevol fijngesneden koriander/peterselie
Instructies
- Kook de rijst volgens de verpakking of bereid de rijst op mijn wijze hieronder. Ik heb hiervoor de Sella basmati rijst gebruikt.
Voor het weken van de rijst:
- Spoel de rijst 3 keer met lauwwarm water tot het water bijna helder is.
- Week vervolgens de rijst in lauwwarm water in een ruime pan voor minimum 1 uur. Zorg dat het water ruim boven de rijst ligt. Plaats er een deksel op en zet opzij.
Voor het koken van de rijst:
- Breng ongeveer 1,5 liter water in een ruime pan aan de kook. Voeg hier 1 eetlepel zout aan toe.
- Giet de rijst af die je hebt geweken en voeg deze toe aan het kokend water. Je kan hiervoor een schuimspaan gebruiken om het voorzichtig te plaatsen in het kokend water.
- Laat de rijst voor ongeveer 8min koken op een middelhoog vuurtje. Deze minuten gelden voor de soort rijst die ik gebruik in het recept, weet dat alle soorten rijst kan verschillen qua kooktijd (ook het aantal uur dat je het laat weken speelt hier een rol).
- Je kan het testen door een rijstkorrel tussen je duim en wijsvinger te plaatsen en als het breekt dan haal je het van het vuur. De rijst mag namelijk in deze stap voor 80% gaar zijn.
- Voordat je het rijst in een vergiet gaat doen, schep je 1 pollepel van het water waarin je de rijst hebt gekookt in een aparte kom. Giet nu de rijst in een vergiet en laat deze uitlekken.
- Neem het kommetje erbij van het “rijstwater” en voeg hieraan 2 eetlepels zonnebloemolie aan toe. Meng alles goed samen.
- Schep de rijst vervolgens terug in de pan. Maak daarna gaten in de rijst (zie foto). De gaten zorgen ervoor dat de rijst straks zal stomen en zo gaar zal worden.
- Giet erna het rijstwater hieraan toe en verspreid het met behulp van een lepel over heel de rijst.
- Plaats dan vervolgens een schone theedoek tussen het deksel en de pan. Dit zorgt ervoor dat de rijst mooi kan stomen en zo de vocht op zich neemt.
- Zet het nu op een laag vuurtje voor 15 à 18min. Nogmaals, de tijden kunnen verschillen naargelang de soort rijst die je gebruikt!
- Verwijder de theedoek en sluit de gaten die je in de rijst hebt gemaakt. Vervolgens vorm je met behulp van een schuimspaan een pyramide van de rijst. Plaats er een deksel op en laat het nu voor 5min op de laagste stand verder aanbakken.
Voor de saus:
- Verhit een ruime (wok) pan met de zonnebloemolie.
- Voeg hieraan de ui en knoflook toe. Bak deze totdat de ui wat glazig wordt.
- Voeg vervolgens de wokgroenten en de champignons aan de pan. Bak deze voor ongeveer 8min. Heb je liever je groenten wat zachter, bak deze dan wat langer.
- In een andere pan verhit je een beetje zonnebloemolie. Voeg hieraan de scampi’s toe en bak deze gaar voor ongeveer 4min aan elke zijde.
- Voeg ze daarna toe aan de pan met de groenten en meng alles mooi samen.
- In een kom giet je de ketjap manis, de chilisaus, de sojasaus, de honing en de sambal toe. Meng de sauzen goed samen en giet ze daarna in de pan met scampi’s en groenten.
- Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
- Laat alles mooi koken voor ongeveer 10min.
- Wanneer je rijst gaar is, giet je deze af en voeg je deze toe aan de pan met scampi’s en groenten. Meng alles mooi samen.
- Werk het geheel af met de fijngehakte koriander/peterselie.
- Serveer met gebakken ui of kroepoek en geniet!
Notities
TIPS:
Vervang de rijst met noedels naar keuze.
Vervang de scampi met kipfilet of hou het lekker vegetarisch.
Gebruik je favoriete groenten voor deze wok!
Vervang de scampi met kipfilet of hou het lekker vegetarisch.
Gebruik je favoriete groenten voor deze wok!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!