Ga terug

Koffiebroodjes

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 1 eetlepel zachte margarine boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel droge gist
  • 130 ml lauwwarme melk

Voor de vulling (de snelle versie):

  • 70 g Dr Oetker banketbakkersroom helft van het zakje
  • 200 ml water
  • 100 g geweekte rozijnen nachtje ervoor in een kom water weken
  • –Volg de bereidingswijze op de verpakking van de mix banketbakkersroom.

Voor de afwerking:

  • abrikozenjam
  • amandelschaafsel

Instructies
 

  • Plaats de bloem in een ruime kom en voeg hieraan de boter, suiker, vanillesuiker, eigeel en droge gist toe.
  • Meng alles goed samen met je handen.
  • Giet nu beetje per beetje de melk toe en kneed het geheel tot een mooie deeg. Zorg ervoor dat de melk lauwwarm is en niet te heet anders kan de gist verbranden en kunnen de broodjes straks niet rijzen.
  • Voor het kneden heb ik een keukenmachine gebruikt met een deeghaak. Kneed het deeg voor minimum 10min op de middelste stand. Hoe langer je het laat kneden, hoe zachter je deeg wordt.
  • Vorm daarna een mooie deegbal en plaats deze in een ruime kom.
  • Dek het deeg af met een nette theedoek en laat het voor ongeveer een uurtje rijzen.
  • Voor de banketbakkersroom:
  • Plaats de poeder van het zakje in een ruime kom en giet het water hieraan toe. Mix met behulp van een handmixer totdat het een dikke room vormt.
  • Dek de kom af met plastiek folie. Zorg dat de folie de room raakt want anders kan de bovenkant van de room een korstje vormen.
  • Plaats het in de koeling voor 15min.
  • Vormen van de koffiebroodjes:
  • Strooi een beetje bloem op je werkplek en stort hierop je deegbal.
  • Druk het zachtjes plat met je handen en gebruik een deegroller om het te vormen tot een rechthoek.
  • Zorg dat je het deeg niet te dun uitrolt maar het mag ook niet te dik zijn (zie stappenfoto)
  • Verspreid daarna de banketbakkersroom over heel de bovenkant van het deeg. Zorg dat je wat ruimte leeghoudt aan de zijkanten van het deeg.
  • Strooi vervolgens de rozijnen over de room. Druk ze zachtjes aan met een spatel zodat ze goed plakken tegen de room.
  • Rol daarna voorzichtig het deeg tot een lange staaf (zie stappenfoto).
  • Snijd een beetje van de uiteinde van de staaf af, zodat je straks mooie stukken kan snijden.
  • Belangrijk is dat je hier een scherpe mes dient te gebruiken zodat je mooie stukken kunt vormen. Zorg dat je telkens bij het snijden van een rolletje, de mes schoonveegt. Zo blijven de rolletjes ook netjes.
  • Snijd nu de staaf in gelijke stukken van ongeveer 2cm. Ik heb hier 18 stukken uitgesneden.
  • Na het snijden van elke stuk, plaats je deze op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier.
  • Druk deze zachtjes plat en werk zo de rest af.
  • Zorg dat je een beetje ruimte voorziet tussen de broodjes want bij het rijzen en bakken straks, worden ze wat groter.
  • Dek ze nu af met plastiek folie en laat ze rijzen voor ongeveer 20min.
  • Verwarm de oven alvast voor op 200•.
  • In een kleine kom breek je 1 ei en voeg je er een klein beetje melk aan toe. Mix ze met een vorkje goed samen.
  • Nadat de broodjes gerezen, bestrijk je ze met het ei/melk mengsel met behulp van een kwastje.
  • Plaats ze vervolgens in de oven voor 15min of totdat ze mooi goudbruin worden.
  • Nadat je ze uit de oven haalt, smeer je ze in met abrikozenjam en strooi je er als laatste een beetje van de amandelschaafsel overheen.
  • Serveer met een kopje koffie en geniet!