Ga terug

Mini harcha uit de oven (griesmeelkoekjes)

Ingrediënten
  

  • 500 g griesmeel fijne of moyenne
  • 100 g suiker
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 50 ml gesmolten boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml water
  • extra kom griesmeel voor de broodjes te dippen

Instructies
 

  • Plaats de griesmeel, suiker, vanillesuiker, bakpoeder, zout en gedroogde gist in een ruime kom. Meng deze samen met een spatel.
  • Voeg vervolgens de zonnebloemolie, de gesmolten boter en het ei toe. Meng het met behulp van een spatel of je handen goed samen totdat er geen droge griesmeel meer is.
  • Het ei staat niet op onderstaande stappenfoto’s, deze was ik vergeten te fotograferen 🙂
  • Voeg vervolgens het water toe en meng alles weeral goed samen. Bedek de kom met een theedoek of plastiek folie en laat het voor 10min rusten. Gedurende deze tijd zal het griesmeel ook het water opslorpen en zal het mengsel ook steviger worden.
  • Verwarm alvast de oven voor op 200° en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vorm nu broodjes van het beslag. De grootte van de broodjes bepaal je zelf. Wil je liever kleinere broodjes dan kan je de balletjes kleiner maken, heb je liever wat groter dan maak je de balletjes ook groter (zie foto). Als je moeilijkheden verkrijgt met het vormen van de balletjes dan kan je je handen insmeren met een beetje zonnebloemolie en zo de broodjes vormen.
  • Wanneer je 1 balletje hebt gevormd, plaats je deze onmiddellijk in het griesmeel. Bedek het balletje met de griesmeel zodat ze tijdens het bakken een knapperige textuur krijgen. Plaats ze vervolgens op de bakplaat en duw ze ietsjes platter met je hand.
  • Zorg ervoor dat je telkens een beetje ruimte tussen laat langs elk broodje. De broodjes worden namelijk ietsjes groter in de oven.
  • Werk vervolgens heel het beslag af.
  • Plaats de bakplaat vervolgens in de voorverwarmde oven. Bak ze eerst af op de onderste stand van de oven totdat de broodjes barsten beginnen te vormen en beneden goudbruin worden (ongeveer 15 à 20min). Wanneer er barstjes hebben gevormd, bak je ze verder af op de bovenste stand om een goudbruin kleurtje vanboven te verkrijgen (ongeveer 15min).
  • De broodjes dienen vanbuiten krokant te zijn en vanbinnen lekker zacht.
  • Geniet!