Ga terug

Wortelcake

5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Voor de cake:

  • 220 g ongezouten boter zacht
  • 200 g bruine suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 50 g geraspte wortel 2 wortels ongeveer
  • 200 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • halve theelepel gemberpoeder
  • halve theelepel kaneelpoeder
  • halve theelepel zout
  • 65 g gehakte pecannoten

Voor de topping:

  • 110 g ongezouten boter
  • 220 g roomkaas
  • 1 theelepel vanille aroma optioneel
  • 120 g poedersuiker
  • 65 g gehakte pecannoten

Instructies
 

Voor de wortelcake:

  • Verwarm de oven voor op 180° en bekleed de bodem van de bakvorm van 24cm met bakpapier. Vet de zijkanten van de bakvorm met boter. Strooi er een beetje bloem op en verdeel deze over de bakvorm. Schud de resterende bloem eruit. Dit zorgt ervoor dat de cake zeker niet zal plakken aan je bakvorm. Zet even opzij.
  • Plaats de zachte boter, bruine suiker en vanillesuiker in een ruime kom. Mix deze samen met behulp van een handmixer of garde.
  • Voeg vervolgens het ei en eigeel erbij en mix weer kort samen.
  • Voeg de geraspte wortels, bloem, bakpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder en zout toe. Vouw deze dan met behulp van een spatel samen. Vouwen zorgt ervoor dat het beslag luchtig blijft. Blijf het vouwen totdat alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
  • Het beslag zal dikker zijn dan een normale cake beslag. Dit is heel normaal!
  • Als laatste voeg je de gehakte pecannoten toe en vouw deze weer kort samen in het beslag.
  • Giet het beslag in de beklede bakvorm en verspreid deze gelijk met een spatel.
  • Plaats de bakvorm in de oven en bak deze voor ongeveer 35min op 180°.
  • Wanneer de cake gebakken is, haal deze dan NIET uit de bakvorm. Laat de cake volledig afkoelen in de bakvorm zelf.

Voor de topping:

  • Plaats de roomkaas en de boter in een ruime kom. Zorg ervoor dat de roomkaas en boter erg zacht zijn! Zo kan je ze gemakkelijk mixen.
  • Mix de roomkaas samen met de boter met behulp van een garde of handmixer. Voeg vervolgens de vanille aroma erbij en mix weer kort samen.
  • Voeg daarna beetje bij beetje de gezeefde poedersuiker toe. Mix deze totdat je een romige glazuur verkrijgt. Mocht de roomkaas glazuur te dik zijn, voeg dan 1 à 2 eetlepels melk toe. Mocht het de glazuur te vloeibaar zijn, voeg dan extra roomkaas toe.

Samenstelling wortelcake:

  • Verdeel de roomkaas glazuur over de bovenkant van de afgekoelde cake. Verspreid deze met behulp van een spatel of lepel over heel de cake.
  • Strooi de gehakte pecannoten over de zijkanten van de cake of decoreer naar wens.
  • Plaats het vervolgens voor 30 min in de koelkast zodat de roomkaas glazuur wat steviger wordt.
  • Serveer en geniet!

Notities

HANDIGE TIPS
Bruine suiker is in combinatie met wortel heerlijk! Mocht je geen bruine suiker in huis hebben, kan je kristalsuiker gebruiken. Verminder de hoeveelheid naar 100g kristalsuiker in dit geval anders wordt ie te zoet!
Je kan de pecannoten vervangen door noten naar jouw eigen smaak (walnoten, amandelen, etc.) Heb je liever geen noten, laat deze dan weg! Op www.nutty.nl heb je verschillende opties van noten!
Hoe hoger je bakvorm, hoe hoger je cake zal zijn. Een bakvorm van 24cm werkt voor deze cake het best!
Voor de roomkaas topping heb ik roomkaas gebruikt van het merk “Philadelphia”: favoriete merk als het gaat om roomkaas frosting. (no sponsor)